Objavljeno u Nacionalu br. 807, 2011-05-03

Autor: Srećko Jurdana

Politička simbolika jednog iznimnog kazališnog događaja

Ako se tu ritualno pojavljuju ministri, gradonačelnik koji je s Mamićem u neraskidivome talu, šefovi stranaka (HSS-a), svite raznih “uglednika” i sportskih relikata koje režimi tradicionalno koriste u promotivne svrhe, ako o tome izvješćuju mediji kao o prvorazrednom društvenom događaju, sve to onda znači da se država do zemlje klanja jednoj fenomenologiji agresivnoga prostakluka, ilegalnoj u mnogim ekonomskim aspektima, i da je priznaje kao vrhunsku društvenu normu. Sudjelujući – pa makar i na ograničene načine – u Mamić-Dinamovoj kazališnoj travestiji, aktualna vlast uspjela je kulturološki precizno definirati samu sebe

Da na javnoj sceni nema periodičkih predstava s Dinamom, “građanskim nogometnim klubom” antigrađanske upravljačke profilacije, ovaj – mamićevski rečeno – napaćeni narod izgubio bi jedan od jačih institucionalnih povoda za veselje. Na sreću, taj Dinamo, unikatna građanska oaza antigrađana, neuništivo je komediografski nazočan među građanima – zajedno s cijelom hrvatskom nogometnom organizacijom kao bitnim segmentom sveukupne hrvatske političke travestije – i svoje groteskno bivstvovanje u vremenu publici ponosno voli davati na znanje. Njegovi predvodnici, poslužnici, kumordinari, pokrovitelji i sudio- nici u podjeli preprodavačkoga plijena – sažeto: Ali-baba i četrdeset hajduka – izmislili su zadnjih dana nekakvu “stogodišnjicu” postojanja i djelovanja, i u to ime odlučili upriličiti društveno-političku ceremoniju, ni više ni manje nego u Hrvatskom narodnom kazalištu. Dakako: za kvazigrađanski fenomen – ultragrađanska scenografija, što se trans- parentno može shvatiti i kao dovitljivi pokušaj prostaklukom začinjenoga profiterskoga bleferaja da se uz pomoć dekora maskira u elitnu sportsko-umjetničku instituciju.

Trećerazredna interesna prijevara

Kad je o pojmu elite riječ - što god se pod njim u danom kontekstu podrazumijevalo - ona se poprilično potrudila da uveliča društveno značenje cijele te trećerazredne interesne prijevare kojom je Zdravko Mamić pokušao kontekstualno anulirati svoj manifestirani uličarski profil. Na uvodni recital jednog uglednog profesionalnog bezveznjaka (Mirka Barišića), lika koji će povremeno, po propagandnome zadatku, pet minuta izigravati nekakvog predsjednika, nadovezao se hrvatski politički niz - moglo bi i leskovački voz, po balkansko-kafanskom - predvođen predsjednikom Sabora, barba Lukom glavom i dosadom. Iako u zadnje vrijeme ništa drugo ne radi osim što se simultano ukazuje na narodnim "događanjima", Jadranka Kosor za divno čudo nije došla na igrokaz, no Mamiću je zato poslala svoga dežurnoga vanjskopolitičkoga smješka Gordana Jandrokovića, možda s namjerom da događaju udari europsku notu. Ako je tako, stvar ima dubljega sportskog smisla: visoka nazočnost europskoga hodočasnika gospodina Jandrokovića na klupskim "malim seoskim priredbama" zapravo je jedini način na koji Mamićev Dinamo može s Europom ostvariti bilo kakav kontakt (osim eventualno istražno-pravosudnog).

Kako se nazočnost Vlade toj značajnoj manipulaciji ne bi ograničila samo na vanjskopolitičku dimenziju Dinamove stvarnosti, u kazalištu se kao "poseban izaslanik" zatekao i ministar obrazovanja Radovan Fuchs, po specijalnosti nesumnjivo zadužen za znanstvenu podršku Mamićevoj pedagogiji i njezino stručno transferiranje na mlade naraštaje. Oštar poput zeca koji na red poziva vuka, ili žabe koja drži prodiku zmiji, izgovorio je prije stanovitog vremena nekoliko upozoravajuće-uspavljujućih fraza o Mamićevu sukobu interesa, no ubrzo je na njih zaboravio i spremno nastupio u funkciji državnoga uveličatelja Mamićeve teatarske proslave. Obaviješteni gledalac ironično će zaključiti da za Fuchsovo aktivno involviranje u predočenu komediografsku situaciju postoje kvalitetni razlozi: među hrvatskom školskom omladinom za koju je gospodin Fuchs zadužen gospodin Mamić postao je u zadnje vrijeme zvijezda bez premca, koja svakako zaslužuje ministarsku obrazovnu podršku.

Za vrijeme školskog odmora, a i u drugim prilikama, raspoloženi učenici na kompjutorima stalno vrte Mamićevu legendarnu epizodu s novinarom koji ga je nešto priupitao o njegovoj preprodavačkoj agenciji (kojoj Dinamo služi kao besplatan poslovni servis, ili slobodni igrački rasadnik). Kao što je publici poznato, gospodin Mamić pao je nakon tog uzgrednog upita u jedan od svojih poslovičnih ciljanih delirija, benignoga novinara podvrgnuo seriji uvreda i pred kamerama izveo karakternu scenu koja se u školama danas veselo ismijava, reproducira, imitira i doživljava kao vrhunac moderne hrvatske real-komedije apsurda. Za razliku od idiotskih domaćih TV serija kojima se ne mogu nasmijati ni majke nesretnika koji ih stvaraju, Mamićev zadnji vulgaristički skeč postao je karikaturalni hit bez premca, ujedno i pedagoško sredstvo koje kod mladih razvija neviđeno zanimanje za informatiku, tj. za internet na kojem je trajno dostupan.

Psovački solilokvij znakovitiji od tv dnevnika

"Ti si jedno smeće! Đubre! Mučko đubre! Prestani lagati ovaj napaćeni narod! Proklet bio... ma nabijem te..." i tako dalje, sve te Mamićeve sadržajne stilske figure, geste i artikulacije, praćene usputnim ljubljenjem s ulizicama koje su upravo trenutak njegove duhovne egzaltacije odlučile iskoristiti da mu iskažu poniznost guranjem jezika na obraz, razvile su se u kultnu predstavu među hrvatskim školarcima. Mamića je trebalo postaviti na scenu HNK, da bi igrokaz imao smisla. O karakteru i normama društva u kojem žive njegova predstava mladim naraštajima svakako govori neusporedivo više od TV dnevnika, na iznimno naturalističan način doduše, koji je ipak potpuno u skladu s hrvatskim realnim civilizacijskim standardima. Mora biti da je i spomenuti obrazovni ekspert - ministar Fuchs - prepoznao specifično pedagoško značenje Mamićeva zadnjeg psovačkog solilokvija, kad je, uz političku potporu premijerke, autoru odlučio iskazati državnu počast pojavljivanjem na njegovom domišljatom pretvaranju scene HNK-a u privatno-klupski kirbaj.

Klanjanje države agresivnome prostakluku

Ultraprostačko javno ponašanje realnoga vlasnika Dinama, trgovačkog aktivista koji nije izdvojio vlastiti novac za kupnju kluba, ali uspijeva ga na čudne načine potpuno kontrolirati, i koji - u komičnome nastupu vlastodržačke taštine - samoga sebe unaprjeđuje u njegovoga "izvršnoga predsjednika", politički se honorira državnim izaslanstvima i svečanim govorima na primitivnim predstavama, skrojenima prije svega radi ublažavanja dojma skarednosti koji Dinamo zaslugom Mamića prati. Ako se tu ritualno pojavljuju ministri, gradonačelnik koji je s Mamićem u neraskidivome talu, šefovi stranaka (HSS-a), svite raznih "uglednika" i sportskih relikata koje režimi tradicionalno koriste u promotivne svrhe, ako o tome izvješćuju mediji kao o prvorazrednom društvenom događaju, sve to onda znači da se država do zemlje klanja jednoj fenomenologiji agresivnoga prostakluka, ilegalnoj u mnogim ekonomskim aspektima, i da je priznaje kao vrhunsku društvenu normu. Sudjelujući - pa makar i na ograničene načine - u Mamić-Dinamovoj kazališnoj travestiji, aktualna vlast uspjela je kulturološki precizno definirati samu sebe. Ni predsjednik države nije se uspio intelektualno izuzeti iz tog lošeg cirkusa, šaljući na komediografsko poprište svoga specijalnog izaslanika (Freda Matića). Što su mislili postići tim iskazivanjem solidarnosti prema jednoj društvenoj groteski? Kupiti političke simpatije publike? Pa ta publika za Mamićev Dinamo ne želi ni čuti. Klub je na stadionu ostao bez gledalaca i HNK mu je ostao jedino utočište, a sljedeća etapa je valjda putujući teatar, s nekim od slobodnih ministara kao moderatorom.

Vezane vijesti

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Jadranka Kosor reagirala je porukom “gorkog prijekora” na odluku Tomislava Karamarka da (nju i Šeksa) smijeni s potpredsjedničkih funkcija u Saboru.… Više

Komentari

registracija
16/8/06

tectonic, 03.05.11. 01:37

Odlično Jurdana, a taj agresivni prostakluk se temelji na ekstremnom nacionalizmu, i pripadnosti tom čoporu. Sve bi se Mamić tako ponašao da u pozadini(kao i kod Markovića, Štimca) nije nekakva svijest najačem(najdesnijem) hrvatstvu. Nažalost isto je i u ostalim segmentima društva. Kao da u pozadini tih društvenih odnosa i moći isključivo stoji što veća brutalnost(a ne pamet, neka civilizacijska nadgradnja i sl.).


registracija
12/12/10

Klarens, 03.05.11. 02:16

Prvo ....
Je li i on bio SKOJEVAC ????
Drugo...
Ako je....
A kaj vam onda nije jasno ????


registracija
30/9/09

davor12345, 03.05.11. 08:37

..."Ako se tu ritualno pojavljuju ministri, gradonačelnik koji je s Mamićem u neraskidivome talu, šefovi stranaka (HSS-a), svite raznih "uglednika" i sportskih relikata koje režimi tradicionalno koriste u promotivne svrhe, ako o tome izvješćuju mediji kao o prvorazrednom društvenom događaju, sve to onda znači da se država do zemlje klanja jednoj fenomenologiji agresivnoga prostakluka, ilegalnoj u mnogim ekonomskim aspektima, i da je priznaje kao vrhunsku društvenu normu. Sudjelujući - pa makar i na ograničene načine - u Mamić-Dinamovoj kazališnoj travestiji, aktualna vlast uspjela je kulturološki precizno definirati samu sebe"

Ovo je super napisano. Želio bih samo dodati...da se toj cijeloj uvaženoj sviti, kremi na šlag hrvatske torte, ponosu i diki rvackog puka uzme samo jedna stvar, od toga svega bila bi samo jedna obična hrpa smeća i govana, što ni sada nije daleko od toga. Ta magična stvar zove se novac!
Nogomet triba zabranit (još bolje ukinut) na nekoliko decenija, protjerat tzv. menađere i trenere pa neka tu zanimljivu igru igraju u zabačenim predjelima na periferiji civilizacije, nogometna igrališta prodati kao zemljište i od tog novca kupiti hranu za javna ubožišta ili za izgradnju tvornica gdje će ljudi raditi.
Jeba te, zemlja u krizi, umirovljenici se tuku oko prava na prekapanje kanti za smeće a ovi tu barataju s milijunima kuna (ili eura) o tome tko će šutat balun, tko će igrat za koji klub i boli ih savršeno ona stvar za jadne i nemoćne, nezaposlene, zaposlene koji ne primaju plaće i sl., a ovi slave zamisli, 100 godina Hrvatskog građanskog kluba Dinamo.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika