Objavljeno u Nacionalu br. 411, 2003-09-30

Autor: Ivo Pukanić

POLITICAL REPORT

Račan se boji da će zbog Haaga izgubiti izbore

Vlada je deprimirana jer je uvjerena da će zbog slučaja Gotovina izvješće Carle Del Ponte Vijeću sigurnosti biti negativno po Hrvatsku te da će spriječiti njeno približavanje Europskoj Uniji

Uz depresiju i razočaranje, unutar vladajuće koalicije osjeća se i velik strah da će biti poražena na izborima, jer zbog "slučaja Gotovina" neće dobiti zeleno svijetlo Europske komisije koja treba preporučiti da se Hrvatskoj odobri status kandidatUz depresiju i razočaranje, unutar vladajuće koalicije osjeća se i velik strah da će biti poražena na izborima, jer zbog "slučaja Gotovina" neće dobiti zeleno svijetlo Europske komisije koja treba preporučiti da se Hrvatskoj odobri status kandidatDepresija i razočaranje ? dvije su riječi koje najbolje opisuju stanje u državnom vrhu uoči 6. listopada, kad u Zagreb stiže Carla Del Ponte. U razgovoru s vodećim hrvatskim političarima jasno se vidi da su se već pomirili s tim da će haaška tužiteljica negativno ocijeniti suradnju Hrvatske sa Sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije. Razlog je još uvijek neriješen “slučaj Gotovina”, za što Haag optužuje hrvatsku Vladu, sumnjičeći je da kolaborira s odbjeglim generalom.
Uz depresiju i razočaranje, unutar vladajuće koalicije osjeća se i velik strah da će biti poražena na izborima, jer zbog “slučaja Gotovina” neće dobiti zeleno svijetlo Europske komisije koja treba preporučiti da se Hrvatskoj odobri status kandidata za Europsku uniju. A Europska komisija svoju će odluku temeljiti na stavu Vijeća sigurnosti UN-a koje će prihvatiti mišljenje glavne haaške tužiteljice. Prema tom mišljenju ravnat će se Britanija i Nizozemska, čiji diplomati otvoreno izjavljuju da njihovi parlamenti neće ratificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske i EU. To su dvije nevolje koje proizlaze iz “slučaja Gotovina”, zbog kojeg ni Račan, ni Goran Granić, a ni predsjednik Mesić mirno ne spavaju. Da je Račan iznimno uznemiren, premijerova okolina zapaža u posljednja dva tjedna. On ima još jednu šansu prije 6. listopada da uvjeri Tonyja Blaira u Brightonu na konvenciji Laburističke stranke da je hrvatska Vlada učinila sve da dođe do Ante Gotovine. No to jednostavno ne uspijeva, koliko god se Račanov kabinet trudio.
“Mi smo u komunikaciji s Haaškim sudom i glavnom tužiteljicom bili posve iskreni. Hrvatska je Vlada poduzela sve što je u njenoj moći da prikupi informacije i pronađe Antu Gotovinu, no to nismo uspjeli iz jednostavnog razloga što njega nema u Hrvatskoj. Da se nalazi na teritoriju Hrvatske ili u rubnim dijelovima BiH, naše službe i policija to bi zacijelo locirale. Specijalnim snagama trebalo bi 20-ak minuta da opkole cijeli kraj i da se Gotovina uhiti i sprovede u Haag, kao što je to predviđeno Zakonom o suradnji s Međunarodnim tribunalom za ratne zločine. Prema Vladinim saznanjima, zasnovanima na izvještajima tajnih službi i policije, te informacijama koje smo dobili od inozemnih policija, Gotovina sasvim sigurno nije u Hrvatskoj. To je jedini fakt, sve ostalo su nagađanja. Mogu nas Englezi i Carla Del Ponte podvrgavati još jačem pritisku, ali to neće pomoći ni njima ni nama. Mi smo potpuno nemoćni da išta promijenimo ? mi do generala Gotovine dosad nismo mogli doći niti smo ga mogli uhititi. Ako mogu, neka nam u tome pomognu organi gonjenja i tajne službe istih tih zemalja koje nas toliko ponižavaju u zadnje dvije godine, pri tome govoreći kako su nam veliki prijatelji. Uz takve prijatelje, neprijatelji nam i ne trebaju. Isti ti koji nas danas napadaju pričali su da je Gotovina viđen na raznim mjestima, a kad je trebalo dati bilo kakav dokaz, vidjelo se da su to sve bile priče za malu djecu a ne ozbiljna obavještajna ili policijska saznanja.
Jasno nam je da ova vlast plaća cijenu katastrofalnog ponašanja HDZ-ove vlasti, koja nam je ostavila pregršt problema a među najvećima i neiskren odnos prema Haaškom sudu: prema van je govorila da je za suradnju, a iznutra je činila sve da te suradnje ne bude. Školski primjer za to upravo je ‘slučaj Gotovina’. General je, po svemu sudeći, bio u pravu rekavši u intervijuu Nacionalu da je siguran kako nikad ne bi bio optužen da mu je HDZ-ova vlast dopustila da 1998. razgovora s haaškim istražiteljima. Mi smo vidjeli i proučili optužnicu, koja je na vrlo klimavim nogama, sklepana u trenutku ‘trgovanja’ oko Miloševićeva uhićenja i privođenja u Haag. Sigurni smo, kad bi Gotovina otišao u Haag, da bi već nakon pretprocesnog postupka bio pušten. Na Gotovinu ne možemo utjecati, jer ne znamo gdje je. Jedino možemo javno apelirati na njega da se pojavi u Haagu i skine sa sebe teret tužbe koji pritišće ne samo njega nego i cijelu Hrvatsku. Ipak, smatram da jedino dvoje ljudi može riješiti problem ? Carla Del Pointe i general Ante Gotovina, i to međusobnim dogovorom. A koliko je nama poznato, ta je komunikacija postignuta i nitko ne može niti se ima pravo u nju uplitati,” izjavio je za Nacional visoki državni dužnosnik, vrlo blizak premijeru Račanu, u četvrtak, 25. rujna, i nastavio:
“Ako Carla Del Ponte podnese negativno izvješće, mi si ne možemo pomoći. Vlada će i dalje ubrzano raditi na ispunjavanju svih standarda za prijem u Europsku uniju kao da se ništa nije dogodilo. Ulazak u EU u prvom je redu pitanje postizanja europskih standarda, a ne političko pitanje. Život će se nastaviti a mi ne možemo iskočiti iz vlastite kože. Kad dosegnemo standarde, koje moramo ispuniti prvenstveno radi sebe samih, nitko nas neće moći spriječiti da uđemo u EU. Uvjeren sam da Carla Del Ponte i pojedini predstavnici EU, koji nas podvrgavaju najjačem pritisku zbog Gotovine, znaju jako dobro da govorimo istinu kad kažemo da general nije u Hrvatskoj. Da nema ‘slučaja Gotovina’, bio bi pronađen neki drugi razlog zašto Hrvatska ne može u Europsku uniju prije Srbije i Crne Gore. Mi ćemo do 6. listopada, kad Carla Del Ponte stiže u Hrvatsku, poduzeti apsolutno sve da joj dokažemo kako je Gotovina izvan naše jurisdikcije, no ne vjerujem da će to išta pomoći. Oni su očito unaprijed donijeli odluku koja je političke, a ne pravne naravi.”
Za to što se “slučaj Gotovina” ne rješava, nakon što je odbjegli general poručio da priznaje Haaški sud i da će dati iskaz u Zagrebu, a nakon toga i otputovati u Haag bude li tužiteljica to zahtijevala, postoje dva razloga. Prvi je taj što Carla Del Ponte, a vjerojatni i svaki drugi tužitelj, smatra da bi bilo kakav drukčiji način rješavanja tog problema osim uhićenja generala i njegova dovođenja pred Sud bio njezin poraz. Druga su razina problema obavještajne službe zapadnih zemalja, posebno Britanije i Italije, koje su cijelo vrijeme “filale” Haaški sud pogrešnim podacima. Neki od šefova tih službi mogli bi i odgovarati ako se na kraju utvrdi da su podmetali krivotvorene informacije i da je hrvatska Vlada bila u pravu. Nakon bruke s friziranim podacima o iračkom oružju za masovno uništenje, inozemnim tajnim službama ne treba još jedna pljuska. A mala Hrvatska, s jadnom diplomacijom i bijednim sistemom međunarodnog lobiranja, nema ni protiv tih službi, a kamoli protiv pojedinih ministarstava vanjskih poslova zapadnih zemalja, baš nikakve šanse.
U cijelom “slučaju Gotovina” zanimljivo je ponašanje SAD-a. Američka diplomacija šuti, ne izjašnjava se, iako bi mogla najviše pomoći u njegovu rasvjetljavanju, jer upravo su sve operacije u sklopu “Oluje” bile pripremljene i izvedene pod američkim patronatom. Neki u vrhu hrvatske vlasti počeli su postavljati pitanje ? ne iskorištava li SAD, budući da ne može izravno djelovati zbog uloge u “Oluji”, svoje najbliže saveznike, Italiju i Britaniju, kao poluge pritiska na Hrvatsku. Tim pritiskom Vladu RH želi prisiliti da potpiše sporazum o neizručivanju američkih vojnika međunarodnom kaznenom sudu i da pošalje trupe u Irak.
Kaže se ? šuti i trpi. A upravo se to događa Račanu i njegovu kabinetu, koji je zbog negativnog stava EU prema proglašenju gospodarskog pojasa na Jadranskom moru, uz onu haašku, dobio još jednu pljusku. Kako je za Nacional u ponedjeljak, 29. rujna, rekao jedan od šefova stranaka koalicije, hrvatska će Vlada, bez obzira na preporuke Europske unije, ipak proglasiti neku vrstu gospodarskog suvereniteta nad velikim dijelom istočnog Jadrana, koji se neće zvati “gospodarski pojas” nego će biti pronađena druga, za Sloveniju manje iritantna formulacija, a bit će osnovana i zajednička skupina zainteresiranih zemalja koja bi razmotrila cjelokupnu problematiku. Ako to ne učini sada, Hrvatska to više nikad neće moći učiniti, smatra jedan od šefova koalicije. A to bi moglo još više pogoršati položaj koalicije na predstojećim izborima. Tko pozna Račana, zna da to neće dopustiti.

RAZGOVORI U HAAGU

Bude li zagrebački susret s Carlom Del Ponte bio jednako napet kao i prošlotjedni u Haagu, neće biti sretnoga završetka. Nakon što je Carla Del Ponte prvih nekoliko minuta napadala hrvatsku delegaciju, optužujući hrvatsku Vlada da pomaže Anti Gotovini u skrivanju, Goran Granić je rekao da je dosta ponižavanja Hrvatske i da bi bilo vrijeme da se počne razgovarati s argumentima i činjenicama na stolu. Zamolio je Carlu Del Ponte neka 6. listopada u Zagreb dođe sa svim argumentima koji dokazuju da hrvatska Vlada nije dokraja kooperativna s Tribunalom. Obećao je i da će dati sve moguće dokaze u prilog tvrdnji da Gotovina nije u Hrvatskoj i da su Račan i njegov kabinet potpuno bespomoćni u tom pitanju. Granić je k tomu na sastanku u Haagu posve otvoreno rekao da nije pravedno što se Hrvatsku napada i ponižava, a dosad upravo ti koji je napadaju nisu dali ni jednu relevantnu informaciju o tome gdje se nalazi Gotovina, a hrvatska strana dobila je samo gomilu dezinformacija stranih tajnih službi i diplomata u Zagrebu. Zanimljivo će biti kako će se sljedećih dana ponašati Vlada i što će poduzeti kako bi se prikupili novi dokazi.

Vezane vijesti

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Obrana generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom pozvala je žalbeno vijeće da ne uzme u obzir nove argumente koje je na žalbenoj raspravi održanoj u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika