03.05.2011. / 17:48

Autor: Deutsche Welle

John Malkovich na „radničkom“ festivalu

Ruhrski festival večeras po 65. put otvara svoja vrata. Gledateljima će biti ponuđeno 60 priredaba, među kojima je 12 praizvedaba i premijera. Osobito se mogu veseliti ljubitelji Friedricha Schillera.

John MalkovichJohn MalkovichU idućih šest tjedana pozornice u nekadašnjem njemačkom rudarskom središtu Recklinghausenu nude „pravi panoptikum Schillerovog poetskog svijeta", najavio je voditelj festivala Frank Hoffmann. Uz kazališne predstave, među kojima su i „Razbojnici", „Maia Stuart" ili „Don Carlos", bit će priređene književne večeri, kabaret, jedna izložba i jedan koncert. Organizator očekuje da će publiku iz cijele Njemačke privući i vodeći akteri na pozornici poput američkoga glumca hrvatsko-škotskog podrijetla Johna Malkovicha. Nakon što je već prošle godine vrlo uspješno u Recklinghausenu igrao ulogu serijskog ubojice Jacka Unterwegera u „The Infernal Comedy", ove će godine utjelovljavati zavodnika Casanovu u glazbeno-kazališnom projektu „The Giacomo Variations".

Gledatelji će moći vidjeti i popularnu njemačku glumicu Heike Makatsch koja će se prvi put okušati u kazališnoj ulozi. Tu je i niz drugih njemačkih zvijezda: Udo Wachtveitl (Tatort), Ulrich Gebauer, Franziska Walser ...

Čvrsto mjesto na europskoj razini

Frank Hoffmann, koji je Ruhrski festival preuzeo prije šest godina, uspio je povezati vrhunsku kvalitetu s popularnošću, novac s umjetnošću. Tako je festival bogate tradicije izvukao iz krize. Prošle je godine festival u Recklinghausenu posjetilo 73.000 gledatelja (popunjenost preko 85 posto).

Ruhrski festival u Recklinghausenu nastao je nakon Drugog svjetskog rata. U znak zahvalnosti za pomoć u ugljenu koju su rudari poslali u Hamburg kako bi hladne zime 1946/47. omogućili održavanje kazališnih predstava, hamburški glumci su gostovali u rudarskom gradu. Uz pomoć Njemačkog saveza sindikata, a kasnije i pokrajinske vlade, iz toga je nastao „radnički" festival. Od 90-ih godina Ruhrski festival zauzima čvrsto mjesto u kulturnom programu Europe.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Malkovich se vraća "Opasnim vezama"

Malkovich se vraća "Opasnim vezama"

Više od dva desetljeća nakon uloge Valmonta u filmu "Opasne veze" snimljenom po romanu Pierrea Choderlosa de Laclosa, John Malkovich vraća se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika