04.05.2011. / 16:00

Autor: Nacional.hr

Osjećaj za pravdu je 'ugrađen' u ljudski mozak

Otkriveno je da se na ovu reakcija na nepravdu utječe dio mozga koji se zove amigdala

IlustracijaIlustracijaOsjećaj za pravdu je ugrađen u ljudski mozak, pokazala je nova studija koju su proveli Institut Karolinska i Stochholmska ekonomska škola, prenosi Science Daily.

Studija je bazirana na univerzalnom ljudskom ponašanju da se reagira kad se neka osoba ponaša nepravedno i ako to nije u najboljem interesu grupe. U sklopu istraživanja proveden je pokus u kojem je u novčanoj igri ispitivan osjećaj pravde kod sudionika istraživanja. Osjećaj za pravdu mjeren je magnetskom rezonancom. Kad su sudionici u igri bili nepravedni, partneri su ih kaznili, pa makar za to morali platiti novčanu kaznu.

Otkriveno je da se na ovu reakcija na nepravdu utječe dio mozga koji se zove amigdala. Nekim ispitanicima je dan lijek za smirenje prije nego li su započeli igru i otkriveno je da su oni koji su dobili lijek za smirenje, pokazivali veću sklonost da šutke pređu preko nepravde i kod ovih osoba je primijećena i smanjenja aktivnost amigdale. Otkriveno je i da muškarci žešće reagiraju na nepravdu od žena, a i njihova amigdala je bila aktivnija od one kod žena. Znanstvenici upozoravaju i da ovo istraživanje pokazuje da neki lijekovi mogu utjecati na naš svakodnevni proces donošenja odluka tj. na osjećaj za pravdu.

Komentari

registracija
1/3/11

Laudate, 04.05.11. 19:57

Savjest dana od Boga ovdje se naziva "ugrađeni osjećaj za pravdu".
No dobro. Bolje i to nego tvrditi kako se osjećaj za pravdu nastao kao slučajni produk evolucije.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika