04.05.2011. / 16:07

Autor: Hina , Nacional.hr

Subversive Film Festival od 7. do 21. svibnja

U okviru festivala, od 15. do 21. svibnja, održat će se međunarodna konferencija "Nove emancipacijske borbe" na kojoj će sudjelovati neki od najvažnijih suvremenih teoretičara, među ostalim, Antonio Negri, Terry Eagleton, Zygmunt Bauman, David Harvey, Slavoj Žižek, Samir Amin

Ovogodišnje, četvrto izdanje Subversive Film Festivala, što će se održati od 7. do 21. svibnja u zagrebačkim kinima "Europa" i "Tuškanac", ponudit će kroz filmski i teorijski dio na temu "Dekolonizacija – Nove emancipacijske borbe" drugačiji pogled na neke od marginaliziranih tema današnjice, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Umjetnička direktorica Dora Baras najavila je da će se u filmskom programu, usredotočenom na indijsku i afričku kinematografiju, predstaviti niz alternativnih pogleda, počevši od indijskih filmova nakon dekolonizacije 1947., kada su nastajali klasici indijskog filma i djelovali autori koji su izražavali nade i uvjerenja novoga društva.

U programu "Godine svjetlosti: indijska kinematografija u razdoblju nakon neovisnosti" prikazat će se, među ostalim, filmovi Raja Kapoora, Gurua Dutta, Bimala Roya i Ritwika Ghataka, kojemu će se prirediti i kraća retrospektiva. Indijska kinematografija, prva u svijetu po veličini, predstavit će se i novijim 'nebolivudskim' uratcima, a poseban program posvećen je Shyamu Benegalu, vodećem autoru indijskog novoga vala i prvaku političkog filma u toj zemlji koji je i gost festivala.

Pregled afričke kinematografije donijet će program "Grioti i agitatori: pionirska generacija subsaharske kinematografije", koji donosi izbor filmova pionira afričke kinematografije od šezdesetih godina, kada su dobili priliku stvarati samostalno, do osamdesetih, te program "Nollywood: ljubav i magija", s filmovima nigerijske kinematografije, druge po redu svjetske filmske industrije po broju snimljenih filmova. Iako se razvila za trajanja vojne diktature ta kinematografija jedan je od najupečatljivih znakova slobode izražavanja u Africi.

Filmski program obuhvaća i etnografski postkolonijalni film, autohtone filmske redatelje među Aboridžinima, Navajo Indijancima i drugima, a postkolonijalni film i estetika otpor tema su i Filmsko-teorijske škole koja će ugostiti ugledne svjetske predavače i redatelje.

U okviru festivala, od 15. do 21. svibnja, održat će se međunarodna konferencija "Nove emancipacijske borbe" na kojoj će sudjelovati neki od najvažnijih suvremenih teoretičara, među ostalim, Antonio Negri, Terry Eagleton, Zygmunt Bauman, David Harvey, Slavoj Žižek, Samir Amin.

Na konferenciji će se održati niz predavanja, panela, promocija knjiga, tribina imena suvremene teorije i radikalne misli. Uz brojne diskusije, promocije knjiga i predavanja, održat će se okrugli stol u povodu 50. obljetnice Pokreta nesvrstanih.

Srećko Horvat umjetnički direktor festivala ustvrdio je kako je festival platforma koja omogućuje živu diskusiju i praksu. Kao najveću novost festivala izdvojio je održavanje Svjetskog foruma za alternative, međunarodne mreže istraživačkih centara i radikalnih intelektualaca, u okviru koje se, najavio je, tema dekolonizacije neće raspravljati s povijesnog aspekta, već u kontekstu otpora naroda, bez obzira je li riječ o Egiptu, Tunisu ili Hrvatskoj.

Vedran Horvat, voditelj Zaklade Heinrich Boell u Zagrebu, koja, uz gradske, državne institucije i veleposlanstva podupire festival, ocijenio je kako se, prema izboru tema i sudionika, Subversive Film Festival pozicionirao kao jedan od značajnijih događaja u Hrvatskoj i regiji, jer u žarište stavlja pitanja koja su zapostavljena u današnjoj svakodnevici.

Vezane vijesti

Natjecanje u ljubljenju otvara ovogodišnji "Casanovafest"

Natjecanje u ljubljenju otvara ovogodišnji "Casanovafest"

Prvo hrvatsko natjecanje u ljubljenju otvorit će 28. lipnja u Vrsaru četvrti Festival ljubavi i erotike Casanovafest, koji će tijekom tri dana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika