Objavljeno u Nacionalu br. 413, 2003-10-14

Autor: Nikola Plančić

Projekt koji će spasiti hrvatsku tekstilnu industriju

Tekstilci iz Zaboka proizveli protuprovalni tepih

Znanstvenici s Tekstilno tehnološkog fakulteta Dubravko Rogale i Gojko Nikolić patentirali su inteligentni tepih koji kao dio alarmnog sustava reagira na dim i pokrete: prototip tepiha proizvela je Regeneracija iz Zaboka, a u prodaji će se pojaviti iduće godine

Pametni tepih s ugrađenim senzorima može služiti kao alarm, reklama ili jednostavno tako da pokazuje smjer kretanja, na primjer, izlaz u slučaju nužde.Pametni tepih s ugrađenim senzorima može služiti kao alarm, reklama ili jednostavno tako da pokazuje smjer kretanja, na primjer, izlaz u slučaju nužde.Znanstvenici zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta u posljednjih su mjesec i pol dana izumili inteligentni tepih i inteligentnu odjeću. Pametni tepih s ugrađenim senzorima može služiti kao alarm, reklama ili jednostavno tako da pokazuje smjer kretanja, na primjer, izlaz u slučaju nužde. Pametna odjeća pak automatski prilagođava svoju temperaturu prema željama vlasnika, preko ugrađenih senzora i zračnih jastuka. Autori smatraju kako bi ova dva nova proizvoda trebala hrvatsku tekstilnu industriju vratiti na put uspjeha. Ideju o stvaranju inteligentnog tepiha osmislili su profesori Rogale i Nikolić, a izum se počeo realizirati u suradnji fakulteta i Regeneracije iz Zaboka.

SAJAM U HANNOVERU Prve narudžbe očekuju se nakon sajma hotelijerske opreme u Hannoveru, gdje će inteligentni tepih uskoro biti izloženInteligentni tepih ima ugrađene elektroničke elemente programirane tako da reagiraju u određenoj situaciji. U njemu su senzori koji prate hod, dim, osvjetljenje ili pritisak na tepih i oko njega. Nakon što prepoznaju podražaj, adekvatno na njega reagiraju. Dakle, ako tepih detektira dim ili provalnike, aktivirat će alarmni sustav i pozvati pomoć.

Inteligentni tepih može se uz ostalo koristiti u reklamne svrhe tako što svjetlećim diodama ističe naziv ili logo tvrtke u kojoj je postavljen. S druge strane, svjetleće se diode mogu u tepih postaviti tako da ukazuju i na smjer kretanja, na primjer, u kinodvoranama. Jedna od najnaglašenijih primjena inteligentnog tepiha je u svrhu protupožarnog alarma, ugradnjom senzora za osjet dima u tepih i njihovim povezivanjem s protupožarnim sustavom. Također uz senzore dima u tepih je kombinirano moguće ugraditi i svjetleće diode koje se u slučaju požara aktiviraju i usmjeravaju prema izlazu. Detektorima pritiska koji reagiraju na hod i koji se mogu vremenski programirati moguće je tepih prilagoditi ulozi protuprovalnog alarma.

Spajanjem inteligentnog tepiha s računalom moguće je senzorima u tepihu dati mnogo više funkcija, kao što su složeniji detektori kretanja i praćenja hoda, ili pozivanja policije ili vatrogasaca u slučaju provale odnosno požara preko računalnog modema. Tako se taj tepih prilagođava koncepciji inteligentne kuće u kojoj je sve spojeno s računalom i međusobno povezano.

Zasad je izrađen jedan prototip pametnog tepiha, površine 80×80 cm, koji služi za ispitivanja. U njemu su sadržane funkcije alarma koji reagira na pritisak, odnosno hod, i svjetleće diode koje upućuju prema izlazu. Taj je prototip, odmah nakon što je proizveden, bio izložen na Jesenskom velesajmu, gdje je obasut pohvalama, a uskoro će biti izložen na Svjetskom sajmu opreme za hotelijerstvo u Hannoveru. Dubravko Rogale nada se da bi nakon tog sajma u Hrvatsku mogle stići prve narudžbe za inteligentni tepih, a upita iz inozemstva već ima.

Prema procjenama Regeneracije i Fakulteta, prototip inteligentnog tepiha pomno će se ispitivati sljedećih godinu dana, a nakon toga pametni bi se tepih trebao pojaviti u prodaji. Tepih mora biti potanko ispitan kako radi eventualnih pogrešaka cijeli projekt ne bi propao i kako se ne bi narušio ugled tvrtke i samog izuma. Cijena tepiha zasad nije određena, a hoće li biti dva ili tri puta skuplji od običnog tepiha, ovisit će o funkcijama koje bude obavljao, odnosno o ugrađenoj elektronici, kao i o tome hoće li biti povezan s računalom.

Projekti pametnog tepiha i pametne odjeće, nažalost, rijetki su primjeri suradnje znanosti i gospodarstva u Hrvatskoj. Autori se nadaju da bi njihov primjer uspješnog zajedničkog djelovanja trebao biti otvaranje vrata daljnjoj suradnji gospodarstva i znanosti. Smatraju kako bi udruživanje resursa i znanja znanstvenika, s jedne, i ljudi koji se bave proizvodnjom, s druge strane, moglo rezultirati mnogim novim kvalitetnim i tehnološki razvijenim hrvatskim proizvodima. Njihova bi pak prodaja na svjetskom tržištu objema stranama donijela financijsku korist, čime bi se mnogo pridonijelo daljnjem razvoju znanosti i gospodarstva. U sklopu zajedničkog rada na inteligentnom tepihu već je dogovorena buduća suradnja Fakulteta i Regeneracije, tako što će studenti, osim u posjete, ubuduće dolaziti i na praktičnu nastavu u pogone tvrtke.

Inteligentna odjeća prilagođava temperaturu vlasniku
Prototip će izraditi Siscia iz Siska i bit će predstavljen za mjesec dana

Drugi novi patent s Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu pametna je odjeća koja štiti od hladnoće. U tu inteligentnu odjeću ugrađeni su senzori i termički zračni jastuci koji održavaju idealnu temperaturu. Ovaj projekt mnogo je kompliciraniji od inteligentnog tepiha, a procjenjuje se da će prototip biti završen za mjesec dana, kad će biti prikazan javnosti.
Ispod odjevnog predmeta ugrađeni su mjerni senzori koji prepoznaju vanjsku temperaturu i temperaturu tijela. Ako senzori utvrde da je vanjska temperatura preniska, odnosno da je čovjeku hladno, aktiviraju se posebno oblikovani termički zračni jastuci i uspostavljaju toplinsku ravnotežu. Dosad je projektirano pet vrsta zračnih jastuka koji dopuštaju različitu namjenu. Promjena temperature odjeće zamišljena je tako da se može i ručno podešavati. Moguća je i medicinska primjena inteligentne odjeće budući da se propusnost zračnih jastuka može iskoristiti za doziranje lijekova na kožu.
Autori projekta inteligentne odjeće su Dubravko Rogale, Snježana Firšt Rogale, Zvonko Dragčević i Gojko Nikolić, a u realizaciju je uključena tvrtka Siscia iz Siska. Oni kao područje primjene inteligentne odjeće spominju profesionalnu zaštitnu i vojnu odjeću, ali i područje konvencionalnih i sportskih odjevnih predmeta.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika