Objavljeno u Nacionalu br. 413, 2003-10-14

Autor: Mladen Pleše

EKSKLUZIVNI INTERVIEW: JOZO RADOŠ

Nacionalni interes je ostanak koalicije na vlasti

Predsjednik Libre Jozo Radoš za Nacional govori o planovima svoje stranke za parlamentarne izbore, odnosima s HSLS-om i Draženom Budišom, svojim iskustvima ministra obrane, okrupnjavanju liberalne scene, gospodarskom pojasu te o slučaju generala Ante Gotovine

Kao ministar obrane bio je mekan, popustljiv, sklon kompromisima dok kao predsjednik stranke zauzima vrlo jasna i principijelna stajališta, ne izbjegava političke sukobe i konfrontacije.Kao ministar obrane bio je mekan, popustljiv, sklon kompromisima dok kao predsjednik stranke zauzima vrlo jasna i principijelna stajališta, ne izbjegava političke sukobe i konfrontacije.Politički istomišljenici i protivnici predsjednika Libre Joze Radoša suglasni su: Radoš je puno uspješniji predsjednik stranke nego ministar obrane. Kao ministar obrane bio je mekan, popustljiv, sklon kompromisima dok kao predsjednik stranke zauzima vrlo jasna i principijelna stajališta, ne izbjegava političke sukobe i konfrontacije. Zbog toga smo na početku razgovora upitali Jozu Radoša što misli o takvim ocjenama.

– Prihvaćam ih uz obrazloženje da je posao ministra bitno drukčiji od obveza predsjednika stranke, pogotovo u uvjetima u kojima sam ja radio kao ministar obrane. Moj životni i politički stil je da više radim, a manje pričam o politici. Kad sam došao na čelo Ministarstva obrane, zbog njegove deset godišnje zatvorenosti i osjetljivih unutarnjih odnosa bio sam u krajnje delikatnoj poziciji. Zbog toga sam se osobito čuvao da me ne optuže za revanšizam. No unatoč tome nisam izbjegavao stati na put mnogim kriminalcima. Zbog toga sam sad na njihovu udaru. Bezobzirno se javno obračunavaju sa mnom, a u pozadini je bijes jer sam ih prekinuo u njihovim kriminalnim radnjama. Žalosno je da su neki od njih, umjesto da su sudski odgovarali za ono što su učinili, sad u poziciji da javno djeluju i još dijele lekcije o moralu i poštenju.

NACIONAL: Nije li odlazak ispod Budišinog političkog kišobrana pridonio preciznosti i jasnoći vaših opredjeljenja? – Sigurno da je HSLS vodio višestruku politiku, a to nikad nije jednostavno provoditi. Budući da sam bio druga osoba po hijerarhiji u HSLS-u, nisam želio nekim svojim stajalištima dovoditi u pitanje stavove vodstva stranke. Po prirodi sam suzdržan i vrlo korektan čovjek i nastojim bez potrebe za isticanjem slijediti liniju koja je dogovorena. To se ponekad u javnosti krivo tumačilo kao nedostatak vlastite samostalnosti. Dok sam u nekom projektu, potpuno se predajem tom poslu i nije mi toliko važno koja je moja pozicija. Zato sam u HSLS-u bio politički suzdržan. Sad je drugačije: ne možete biti lider političke stranke, a da nemate jasne političke stavove, i da se klonite ulaska u radikalne obračune ili delikatne političke teme. To kao lider političke stranke morate činiti i to radim bez osobitih poteškoća. Kao što mi nije bilo teško biti u poziciji suzdržanosti ili samozatajnosti, tako mi ni sadašnja pozicija otvorenosti i jasnoće ne pada teško.

NACIONAL: Jeste li požalili što ste odlučili osnovati vlastitu stranku? – Ponovno bih postupio na isti način. Mi koji smo otišli iz HSLS-a nismo mogli slijediti središnju politiku stranke, njenu političku tehnologiju, koja je bila vrlo gruba, bombastična, demagoška. To što danas radi i kako djeluje HSLS je izvan granica koje bih u politici bio spreman tolerirati.

NACIONAL: U kakvim ste odnosima s ljudima iz HSLS-a? – Prošli smo dosta političkih sukoba i uvjerili se da su osobni odnosi nešto drugo od politike pa smo stoga u stanju održavati normalne ljudske odnose. Naravno da tu nema velikog prijateljstva, ali uvažavamo svačije pravo na politička stajališta. To je jedna od prednosti demokracije koju smo i mi u ovih 13 godina naučili: s političkim se suparnicima može civilizirano odnositi i surađivati.

NACIONAL: Libri su donekle vezane ruke činjenicom da ste vrlo bliski SDP-u… – Kad smo odlučili podržati Vladu, znali smo da je naš manevarski prostor bitno smanjen. No mi računamo da će nas se vrednovati prema onomu što smo učinili, po rezultatima. A oni su, po našem uvjerenju, pozitivni. Uz to smatramo da smo osigurali stabilnost Vlade u vrlo važnom razdoblju i u iznimno važnoj zadaći: nastavak reformske politike te ubrzanje procesa priključivanja EU-u. Zbog toga je naš politički saldo pozitivan i vjerujem da će ga birači znati prepoznati i vrednovati. Naravno da vladajuća politika ima puno mana i negativnosti pa je logično da u novije vrijeme malo snažnije naglašavamo i tu kritičku dimenziju prema potezima vlasti. Ali ne odstupamo od naše temeljne ocjene da smo jednu dobru politiku očuvali u vrlo važnom vremenu.

NACIONAL: Vaša stranka još nije uspjela izgraditi stranačku infrastrukturu jer većina njenih istaknutih članova ima obveze u Vladi ili Saboru… – Libra djeluju u ukupno nepovoljnom političkom okolišu. Jedan od razloga je i taj što djelujemo u Vladi u vrijeme kad se sve doživljava negativno, kad vlada logika “biti protiv”, što nije osobito isplativo. Uz to Hrvatskom vlada politika bombastičnih tema i formulacija pa stranka koja nastoji djelovati racionalno i na principima istinitosti u toj situaciji teško uspijeva. Problem je i to što Libra djeluje samozatajno, a to nije osobito interesantno ni medijima ni javnosti. Uz to istraživanja javnoga mnijenja ubijaju nove i mlade stranke jer ih potpuno zapostavljaju. Ukratko, nova stranka, pogotovo ako djeluje na visokim principima kao što djeluje Libra, mora biti višestruko kvalitetnija od drugih da bi uspjela.

NACIONAL: Jeste li razmišljali da bliže surađujete ili se čak povežete sa srodnim strankama? – Nismo. Idućih nekoliko mjeseci pokušat ćemo ostvariti plodnu programsku koaliciju, ponajprije sa SDP-om. No ni druge mogućnosti nisu isključene. Ako ne uspijemo sačuvati svoj parlamentarni status, možda ćemo početi razmišljati o drugim načinima političkoga djelovanja.

NACIONAL: Kojim? – Nastojat ćemo djelovati na okrupnjavanju liberalne političke scene u Hrvatskoj kako je to zapisano u našim programskim dokumentima. Na tomu ćemo inzistirati bez obzira na to kakav će biti naš uspjeh na predstojećim parlamentarnim izborima.

NACIONAL: Računate li pri tome na Liberalnu stranku, koja je u sličnoj poziciji kao i Libra? – Svakako, iako među nama postoje razlike, ponajprije u stilu političkoga djelovanja. No kako su programske sličnosti znatno važnije i veće, vjerujem da možemo uspješno dogovarati zajednička budućnost. No računamo i na lokalne i regionalne stranke koje zastupaju liberalnu ideju.

NACIONAL: Kako komentirate istraživanje javnog mnijenja IRI-ja koje daje određenu prednost opozicijskim strankama? – Treba reći da brojna ispitivanja u Hrvatskoj zapravo vrlo nepovoljno djeluju na politički život jer cementiraju zatečeno političko stanje, a često na umjetan način pojačavaju polarizaciju u društvu. Apsolutno sam uvjeren u kvalitetu politike vladajuće koalicije, njenu sposobnost da do izbora osigura veću potporu birača i sačuva vlast. Siguran sam da je nacionalni interes da sadašnja koalicija dobije još jedan mandat.

NACIONAL: Smatrate li i vi, kao premijer Ivica Račan, da bi Vlada sadašnje opozicije ugrozila nacionalne interese? – Ne bi, jer je vladajuća koalicija mnoge stvari postavila tako da, što se tiče demokratskih prava i sloboda, više nema povratka na staro. No u slučaju dolaska na vlast sadašnje opozicije zasigurno bi izgubili puno vremena u integracijskim procesima i sigurno bi zaostali na putu u EU i NATO. Stoga sam uvjeren da je nacionalni interes ostanak ove vladajuće koalicije na vlasti. Isplati se zbog toga učiniti sve da se to doista i dogodi.

NACIONAL: Mnogi međutim smatraju da su nužne promjene jer se ova vlast, po njihovu mišljenju, nije iskazala… – Svaka promjena u sebi nosi i neke pozitivne elemente. No kao insider koji dobro pozna vladajuću grupaciju i opoziciju, uvjeren sam da je bolje da postojeća grupacija ostane na vlasti. Između ostaloga i zbog toga što ona ima neusporedivo jasniji proeuropski stav, puno odgovorniji odnos prema državi i puno višu razinu demokratskog legitimiteta.

NACIONAL: Jeste li razriješili dvojbu kako će Libra na izbore? – U završnici su terenske konzultacije u Libri i SDP-u pa vjerujem da ćemo vrlo brzo postići dogovor o zajedničkom izlasku na izbore. Mi ističemo programsku dimenziju suradnje, ali i činjenicu da je zbog kvalitete naših ljudi interes koalicije i SDP-a da oni i u budućem razdoblju ponovno nađu svoje mjesto u vlasti. Očekujem da će taj racionalni pristup prevladati i da ćemo vrlo brzo definirati zajedničku koaliciju SDP-a i Libre.

NACIONAL: U svim izbornim jedinicama ili samo nekim? – Nastojat ćemo da to bude u svim izbornim jedinicama, no vidjet ćemo kakav će biti odgovor našeg partnera. U svakom slučaju imamo dosta prostora za usklađivanje stajališta. Ističem međutim apsolutnu važnost definiranja zajedničkog političkoga programa. Velika mana je osvojiti vlast, a ne dogovoriti se do kraja s koalicijskim partnerima kako vladati. To je jedan od problema koji su potresali sadašnju vladajuću koaliciju. Njena je programska politika u cijelom nizu pitanja bila nejasna, što je uzrokovalo teške sukobe i gubitak vjerodostojnosti.

NACIONAL: Zbog čega Libra nije dogovorila koaliciju s HNS-om ili-ili LS-om? – S HNS-om su stvari od početka vrlo jasne: Vesna Pusić nije pokazala nikakav poseban interes za koaliciju. Zašto je to tako, njihova je stvar. Što se LS-a tiče, najveći je problem u stilu i metodi političkoga djelovanja. Naravno, postoje i personalne poteškoće koje imaju svoje duboke korijene, ali mislim da su se one mogle prevladati. LS je stranka koja vrlo radikalno zastupa stajališta koja mi u Libri također podupiremo, ali na vrlo umjeren način. Tako nastojimo širiti prostor političke komunikacije i tolerancije u hrvatskoj politici. Smatram međutim da su razlike u metodi djelovanja ipak manje od programskih sličnosti pa to daje nadu da je naša suradnja ne samo moguća, nego i vrlo vjerojatna u budućnosti.

NACIONAL: Imali ste različit odnos prema proglašenju gospodarskog pojasa, kako u odnosu na vladajuću koaliciju tako i u odnosu na opoziciju? – Bili smo nesretni što se na pogrešan način ušlo u tu raspravu. Budući da smo dovedeni pred zid, Vlada i cijela država na neki su se način našli u defenzivi. U šali kažem da je najzaslužniji za proglašenje ribarsko-ekološkog pojasa zapravo slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel jer je Hrvatska dovedena u situaciju da mora reagirati i posljedično odgovarati. No mi u Libri bili smo nesretni jer smo puno našega truda i postignuća morali staviti na kocku. Dok je kod drugih bila razlika samo u dvojbi gospodarska ili ekološko-ribolovna zona, kod nas je temeljna dilema bila je li uopće potrebno donositi tu odluku. Procijenili smo da je zbog odnosa koji su stvoreni u našem javnom životu, zbog iznuđenih poteza koje je morala vući hrvatska politika u ovom času ipak bolje donijeti odluku. Očekujem da ćemo zbog toga imati poteškoća u europskim institucijama, ali da ćemo ipak proći bez većih šteta.

NACIONAL: Bili ste ministar obrane u vrijeme kada su započeli zapleti u slučaju generala Ante Gotovine? – Krajem 2000. i početkom 2001. godine cijela hrvatska politika tresla se zbog Haaga. U tim okolnostima logično je da je vladajuća garnitura pokazala određenu suzdržanost i da nije željela vući radikalne poteze, kao što bi bilo preventivno uhićenje generala Gotovine. Moguće da se pogriješilo što nije bilo dovoljno snažnoga pritiska na obavještajnu zajednicu i policiju da se ispune obveze nakon što je stigla optužnica protiv generala Gotovine. No ne samo slučaj generala Gotovine, nego i način rada Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu, pa i drakonska kazna koja je izrečena generalu Tihomilu Blaškiću, stvorili su situaciju u kojoj je moglo doći do još dubljih i dramatičnijih podjela u društvu. Zbog toga se tada nije moglo tako odlučno presjeći i razriješiti slučaj Gotovina kako se to iz današnje perspektive čini da je trebalo napraviti.

NACIONAL: Vjerujete li da će Vlada uspjeti uvjeriti svoje partnere da je čini sve što je potrebno da se riješi slučaj generala Gotovine? – Hrvatska puno bolje surađuje s Međunarodnim sudom za ratne zločine od ostalih država s prostora bivše Jugoslavije. Gotovina je zapravo jedini ozbiljniji grijeh u odnosu prema Haagu. Sve ostalo je vrlo pozitivno: od tog da smo uredno ispunili stotine zahtjeva Haaškoga suda do tog da smo, uz određene poteškoće, uspjeli organizirati i suđenja za ratne zločine pred domaćim pravosuđem. Pri tomu se nikako ne smije smetnuti s uma da smo bili napadnuti i da smo bili žrtva, a ne agresor. Prema tome, mislim da je niz argumenata na našoj strani. Budući da haaško tužiteljstvo nema neospornih dokaza da se general Gotovina nalazi u Hrvatskoj, uvjeren sam da ćemo te probleme razriješiti bez većih šteta. Ali da će hrvanje s Haagom trajati još neko vrijeme, to je jasno jer su zahtjevi Haag ponekad potpuno neostvarivi. Njihovi zahtjevi često puta ne uvažavaju činjenicu da Hrvatska ima svoje zakone i propise po kojima se mora ravnati. Hrvatska ne može suspendirati svoje ustavno uređenje i zakonodavstvo zbog komunikacije s Haagom. Uvjeren sam da se mnogo tog, zbog objektivnih okolnosti, nije moglo učiniti brže i bolje. Tog su svjesni i u Haaškome sudu.

Vodstvo Libre odredilo je, ako će Libra izaći samostalno na izbore, svih deset nositelja lista te odlučilo da će nositelji lista biti ujedno i prvi kandidati na listama. U 1. izbornoj jedinici nositelj će biti Goran Granić, u 2. Jozo Radoš, 3. Željko Pavlic, 4. Vilim Herman, 5. Tomislav Lnenček, 7. Zrinka Glovacki–Bernardi, 8. Roland Žuvanić, 9. Vojmir Roša, 10. Andro Vlahušić. Stajalište je Libre da na listama moraju biti ljudi koji dolaze iz domaćih sredina, koji doista tamo žive i poznaju probleme kraja u kojemu se kandidiraju.

Vezane vijesti

Radoš o izbornim jedinicama: Svaki je saborski mandat važan

Radoš o izbornim jedinicama: Svaki je saborski mandat važan

Podpredsjednik HNS-a Jozo Radoš izjavio je danas u Karlovcu - komentirajući HDZ-ov prijedlog zakona o izbornim jedinicama za parlamentarne izbore -… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika