09.05.2011. / 12:23

Autor: Nacional.hr

Da li je debljina zarazna?

Može se dogoditi da osobe normalne težine na težinu svojih pretilih prijatelja počnu gledati kao na normalnu i nesvjesno počnu više jesti i manje vježbati, nakon čega se i sami udebljaju

IlustracijaIlustracijaOsobe čiji su prijatelji ili članovi obitelji pretili imaju veće šanse da i same postanu pretile, pokazala su nova istraživanja američkih znanstvenika, prenosi Daily Mail.

Znanstvenici su otkrili nekoliko načina na koji druženje s pretilima ili pretili članovi obitelji mogu utjecati na težinu svojih vitkijih prijatelja ili članova obitelji. Jedan od utjecaja može biti podsvjestan, naime može se dogoditi da osobe normalne težine na težinu svojih pretilih prijatelja počnu gledati kao na normalnu i nesvjesno počnu više jesti i manje vježbati, nakon čega se i sami udebljaju. Može se dogoditi i da pretili prijatelji ili članovi obitelji potiču mršavije da jedu više i tako se udebljaju . Šanse za debljanje povećava i to što druženje sa pretilim prijateljem može uključivati pretjerano sjedenje pred TV-om ili jedenje, umjesto vježbanja i bavljenja nekom fizičkom aktivnošću.

Ovo istraživanje, koje je provela Škola ljudske evolucije i socijalne promijene pri Arizona Sveučilištu u SAD-u, je gledajući indeks tjelesne mase preko 800 žena i njihovih prijateljica i rođaka, otkrilo da je veća vjerojatnost da će se žene udebljati ako su im prijateljice i rođaci pretili. Glavni razlog ovome je to što o prihvatljivoj težini učimo od prijatelja i članova obitelji, a i neka prijateljstva su bazirana na provođenju zajedničkog vremena u "ljenčarenju" i uživanju u hrani.

Istraživanje je pokazalo i da bi neke žene radije patile od nekih bolesti, nego bile pretile. Tako su neke žene izjavile da bi radije bila alkoholičarke ili imale herpes nego imale višak kilograma, a neke čak i da bi radije bile slijepe nego pretile.

Vezane vijesti

60 posto odraslih i 19 posto djece ima prekomjernu tjelesnu težinu

60 posto odraslih i 19 posto djece ima prekomjernu tjelesnu težinu

Zagrebački Gradski ured za zdravstvo i branitelje u suradnji s Udrugom za prevenciju prekomjerne težine obilježilo je Europski dan debljine okruglim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika