Objavljeno u Nacionalu br. 808, 2011-05-10

Autor: Marko Biočina

NAGAĐANJA NAKON ODLUKE SUDA DA ŠEFU DIOKIJA VRATI PUTOVNICU

Je li Robert Ježić od USKOK-a dobio neformalnu dozvolu za bijeg iz zemlje?

IAKO SE RADI O nagađanju, te nema nikakvih dokaza da je USKOK pogodovao Ježiću ili da ovaj uopće planira bijeg, jedan ugledni zagrebački odvjetnik za Nacional je potvrdio kako se radi o neuobičajenoj odluci

ROBERT JEŽIĆ,
vlasnik Diokija, 
nakon višemjesečnog
boravka u pritvoru
prije dvadeset dana je
pušten na sloboduROBERT JEŽIĆ, vlasnik Diokija, nakon višemjesečnog boravka u pritvoru prije dvadeset dana je pušten na sloboduU zagrebačkim odvjetničkim krugovima veliko čuđenje izazvala je odluka zagrebačkog Županijskog suda da se vlasniku Diokija Robertu Ježiću prilikom puštanja iz pritvora prije dvadesetak dana ukine i mjera oduzimanja putovnice. S obzirom na to da je odluku o Ježićevu puštanju sud donio na temelju zahtjeva USKOK-a, dok je ista institucija dala i suglasnost na zahtjev da mu se vrati putovnica, među pojedinim braniteljima ljudi optuženih u korupcijskim slučajevima u velikim javnim poduzećima pojavile su se spekualcije kako je možda Ježić sklopio neformalni dogovor s tužiteljima koji su mu zbog toga omogućili da pobjegne iz države bude li za to potrebe.

IAKO SE RADI O nagađanju, te nema nikakvih dokaza da je USKOK pogodovao Ježiću ili da ovaj uopće planira bijeg, jedan ugledni zagrebački odvjetnik za Nacional je potvrdio kako se radi o neuobičajenoj odluci: "S obzirom na to da se radi o osobi koja je imućna, koja je provela jedan dio života radeći u inozemstvu, te tamo ima registrirane tvrtke, pomalo je čudno da mu se usred istražnog postupka vrati putovnica i tako teoretski omogući bijeg, pogotovo zato što je druga osoba koja se navodno povezuje s tim kaznenim djelom, a to je Ivo Sanader, trenutačno u bijegu. Tako bi se sad teoretski moglo dogoditi da Ivo Sanader, nakon duge pravne bitke bude izručen, ali da tada Ježić pobjegne, pa da cijeli slučaj opet bude stopiran. Ne znam zašto je USKOK dao suglasnost za ukidanje takve mjere, no moguće je da nisu imali izbora. Naime, ako je Ježiću pritvor bio određen zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, a ne zbog mogućnosti bijega, onda nisu imali formalnog razloga da se protive tome da mu se vrati putovnica. Ipak, ako je to slučaj radi se o popriličnoj šlampavosti."

MOGUĆE JE DA JE Ježić sudu predočio i dokaze da mu je putovnica potrebna zbog poslovnih putovanja, no bez obzira na to razumljivo je da je suglasnost USKOK-a na njegov zahtjev za povrat putovnice izazala nezadovoljstvo kod drugih optuženika u nedavno otkrivenim korupcijskim skandalima koji smatraju kako je Ježić imao povlašten tretman.

Vezane vijesti

Prosvjed radnika Diokija

Prosvjed radnika Diokija

Stožer za obranu Diokija u Zagrebu organizira prosvjed radnika te tvrtke "budući da rješenje problema za radnike Diokija nije pronađeno do kraja… Više

Komentari

registracija
24/3/10

bagsy, 10.05.11. 12:32

sve više vjerujem da nitko u ovoj zemlji ne bi živio da ne mora


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 10.05.11. 13:07

Prava je istina da je Jezic rekao: majke mi neću pobjeći, a ako i odem vratit ću će i opet, majke mi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika