Objavljeno u Nacionalu br. 808, 2011-05-10

Autor: Berislav Jelinić

NOVA RUNDA ZA NOGOMETNOG VOĐU

Hadezeovac treća opcija u ratu za HNS

Igor Štimac odustat će od borbe za vrh Hrvatskog nogometnog saveza ako se za predsjednika kandidira bivši sudac Ante Kulušić, koji je zbog političkog utjecaja i suzdržanosti tijekom izbora prihvatljiv i struji Zdravka Mamića

ŠEF HNS-a VLATKO
MARKOVIĆ s Antom Kulušićem, koji je razgovarao sa Štimcem o čelništvu u HNS-u, ali je za Nacional izjavio da zasad ne želi govoriti o svojoj kandidaturiŠEF HNS-a VLATKO MARKOVIĆ s Antom Kulušićem, koji je razgovarao sa Štimcem o čelništvu u HNS-u, ali je za Nacional izjavio da zasad ne želi govoriti o svojoj kandidaturiIgor Štimac spreman je odustati od natjecanja za funkciju predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, ako se umjesto njega za tu funkciju kandidira Ante Kulušić, bivši nogometni sudac i jedan od istaknutijih članova Štimčeva izbornog stožera. To je Nacional doznao od izvora bliskih Štimcu, koji podržavaju njegovu kandidaturu u borbi da preuzme Hrvatski nogometni savez. Štimac je o toj mogućnosti već i izravno razgovarao s Kulušićem, ali Kulušić tada nije prihvatio njegovu ponudu.


ŠTIMAC JE S KULUŠIĆEM o tome razgovarao iz više razloga. Htio je pokazati da mu nije po svaku cijenu stalo do toga da preuzme Hrvatski nogometni savez, nego do toga da se provedu one mjere koje bi trebale dovesti do oporavka hrvatskog nogometa, a može ih provesti i netko drugi tko taj program podržava. Po Štimcu bi idealna osoba za to mogao biti upravo Ante Kulušić. Lako je moguće da je Štimac ponudio Kulušiću da preuzme njegovu kandidaturu za šefa HNS-a i zbog specifičnog Kulušićeva položaja: dugogodišnji je nogometni djelatnik, bivši nogometni sudac, ali i iskusan političar kojem u posljednje vrijeme izrazito raste utjecaj unutar HDZ-a. Ante Kulušić rođen je 22. lipnja 1958. u Drnišu. Ekonomist je s višom stručnom spremom, već dulje vrijeme upravlja šibenskom poslovnicom Croatia osiguranja. Saborski je zastupnik HDZ-a od 11. siječnja 2008., a u Saboru je član Odbora za rad i socijalno partnerstvo, Odbora za regionalni razvoj, šumarstvo i vodno gospodarstvo te Odbora za predstavke i pritužbe. Nedavno je imenovan u predsjedništvo HDZ-a, a početkom godine bio je spominjan i kao mogući nasljednik Božidara Kalmete na ministarskoj funkciji, što je Kulušić demantirao. Igor Štimac nije htio komentirati informaciju da je spreman povući se iz borbe za HNS ako se umjesto njega u tu bitku uključi Kulušić. O tome je za Nacional izjavio: “U ovom trenutku to još uvijek ne bih javno komentirao. O Anti Kulušiću imam vrlo visoko mišljenje. Poštujem ga kao čovjeka, sportaša i profesionalca. Često smo razgovarali o budućnosti hrvatskog nogometa i o tome dijelimo iste stavove. Uostalom, možemo ga smatrati jednim od vođa moje izborne baze unutar skupštine HNS-a.”

KULUŠIĆA SU VJEROJATNO ponajviše zbog porasta njegova utjecaja unutar HDZ-a prije ZDRAVKO MAMIĆ i Igor Štimac na izbornoj skupštini Hrvatskog nogometnog saveza u listopadu prošle godine, kad je došlo do njihova međusobnog obračuna i nakon koje je započela njihova pravna bitkaZDRAVKO MAMIĆ i Igor Štimac na izbornoj skupštini Hrvatskog nogometnog saveza u listopadu prošle godine, kad je došlo do njihova međusobnog obračuna i nakon koje je započela njihova pravna bitkanekoliko tjedana i u nekim novinskim tekstovima počeli spominjati kao mogućeg kompromisnog kandidata za funkciju predsjednika HNS-a. Djelomice zbog rasta njegova političkog utjecaja, a djelomice i zbog njegova umjerenog i suzdržanog ponašanja u raznim fazama izborne bitke za HNS, smatralo se da bi Kulušić trebao biti prihvatljiv i onim članovima skupštine HNS-a koji podržavaju kandidaturu Vlatka Markovića, odnosno koji su pod kontrolom Zdravka Mamića, izvršnog predsjednika Građanskog nogometnog kluba Dinamo. Da bi Kulušić mogao biti prihvatljiv i Markovićevoj struji, donekle potvrđuju i tvrdnje da je Damir Vrbanović, dužnosnik Dinama, nedavno u jednom društvu izjavio kako Markovićeva izborna baza unutar HNS-a Kulušića doživljava kao svog čovjeka.

MEĐUTIM, UPITNO JE Jesu li Mamićevi pristaše u pravu. Izvori bliski Štimcu ispričali su za Nacional da bi Kulušić po eventualnom preuzimanju HNS-a marginalizirao utjecaj Zdravka Mamića u toj udruzi. To bi značilo da bi se Mamić za vrijeme Kulušićeva mandata na čelu HNS-a proveo jednako kao da je na čelu te udruge Štimac. Mamić više ne bi mogao računati na mjesto u Izvršnom odboru HNS-a, a njegov bi utjecaj bio marginaliziran i na druge načine. Ni Štimac ni Kulušić ne bi se miješali u Mamićev rad na zagrebačkom području, niti bi na bilo koji drugi način otežavali njegov rad u Dinamu. I Kulušić bi, tvrde izvori bliski Štimcu, postane li kandidat za šefa HNS-a, na toj funkciji provodio Štimčev program za oporavak hrvatskog nogometa. U provedbi tog programa za Mamića i njegove poltrone mjesta, po svemu sudeći, ne bi bilo.

KAD JE ŠTIMAC RAZGOVARAO s Kulušićem o mogućnosti da mu ustupi svoju kandidaturu za predsjednika HNS-a, Kulušić se držao suzdržano. Nije bio spreman prihvatiti tu ponudu zbog zahtjevnih poslovnih obveza, a možda i zbog toga što se od njega puno očekuje u predizbornoj kampanji. Moguće je da se Kulušić prema toj Štimčevoj ponudi ponio rezervirano i zato što se sve donedavno nikako nije moglo predvidjeti kako će se završiti bitka za Hrvatski nogometni savez. Markovićeva izborna baza pod kontrolom Zdravka Mamića tijekom izborne kampanje, za vrijeme, uoči pa i nakon održane izborne skupštine počinila je niz nezakonitosti i prljavština. Unatoč tomu taj je krug ljudi zahvaljujući svom utjecaju na zagrebačke gradske institucije uspio verificirati krađom osvojenu pobjedu Vlatka Markovića na izbornoj skupštini Hrvatskog nogometnog saveza. Nakon žestoke pravne bitke održavale su se i naknadne skupštine, a sljedbenici Mamića i Markovića počinili su i niz drugih teško probavljivih neprimjerenosti kako bi sačuvali vlastite privilegije u HNS-u. Te su prljavštine umorile i medije i javnost, pa je možda i to pridonijelo Kulušićevoj suzdržanosti da prihvati Štimčev prijedlog.

ALI ODNEDAVNA SU SE te okolnosti promijenile, jer je Ministarstvo uprave donijelo odluku kojom je praktično potvrđeno da su sljedbenici Mamića i Markovića klasičnom krađom osigurali Markovićevu pobjedu na izbornoj skupštini. Prije nekoliko dana Ministarstvo uprave poslalo je Uredu državne uprave u Dubrovniku i Nogometnom savezu Dubrovačke županije odbijenicu na žalbu Markovićeve struje na izbor Tomislava Jurjevića kao člana Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza. Jurjević se pojavio na izbornoj skupštini HNS-a, htio je na njoj glasovati za Igora Štimca, ali verifikacijska komisija spriječila je njegovo sudjelovanje na skupštini. Ista ta komisija pod kontrolom Mamića i Markovića omogućila je da umjesto Jurjevića na izbornoj skupštini glasuje Mato Previšić, kojega je Štimac osporavao kao nelegitimnog zastupnika. Na toj proceduralnoj pogrešci, odnosno perfidnoj krađi Markovićeve struje, Štimac je i temeljio žalbu Ministarstvu uprave. Na toj je skupštini upravo za taj jedan glas Marković pobijedio i ostao predsjednik HNS-a. Štimac se potom žalio i na legitimnost cijele te skupštine, pa sada s optimizmom čeka rješenje Ministarstva uprave i o tom pitanju.

ANTE KULUŠIĆ (prvi
lijevo) s premijerkom
Jadrankom Kosor na
proslavi rođendana
HDZ-a Šibenskokninske
županije; Kulušić je saborski zastupnik i član predsjedništva HDZ-aANTE KULUŠIĆ (prvi lijevo) s premijerkom Jadrankom Kosor na proslavi rođendana HDZ-a Šibenskokninske županije; Kulušić je saborski zastupnik i član predsjedništva HDZ-aNEDAVNA ODLUKA O statusu kandidature Tomislava Jurjevića zapravo bi se mogla smatrati uvodom u skoro poništenje izborne skupštine na kojoj je Marković krađom ponovo postao predsjednik HNS-a. Ako Ministarstvo uprave donese takvu odluku, okolnosti će se dramatično promijeniti, jer bi se pokazalo da je Štimac bio bezočno pokraden. U takvim okolnostima trebalo bi ponovo birati predsjednika HNS-a. Izvori bliski Štimcu tvrde da bi i u tom slučaju on bio spreman odustati od kandidature u korist Kulušića. Drugim riječima, Kulušiću bi bio otvoren put prema preuzimanju HNS-a.

AKO KULUŠIĆ PRIHVATI kandidaturu, bit će zanimljivo kako će na nju reagirati nepredvidljivi i lukavi Zdravko Mamić. Moguće je da bi Mamić Kulušića počeo svojatati i kao svog kandidata, prvenstveno zbog koncilijantnosti prema HDZ-u, koji periodično javno podržava kad god mu to odgovara. S druge strane, možda bi pojedini mediji na koje Mamić može izravno utjecati počeli pisati da bi Kulušićeva kandidatura bila izravno upletanje politike u nogomet, što UEFA ne tolerira. U Štimčevu taboru spremno bi odgovorili na te napade: podsjetili bi na članstvo predsjednika HSS-a Ivana Friščića u Izvršnom odboru HNS-a, na što UEFA nema primjedbi. Više je sportskih djelatnika za Nacional izrazilo uvjerenje da bi Kulušić mogao znatno ubrzati rasplet bitke za HNS. Nitko ne osporava da bi on uskoro mogao biti većinski izabran za novog šefa te udruge, tako da je jedino otvoreno pitanje hoće li se on u to htjeti upustiti. Kulušić je za Nacional odbio razgovarati o toj temi, rekavši da se zasad o tome ne želi izjašnjavati.

Vezane vijesti

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

Europska nogometna organizacija (UEFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) s 80.000 eura zbog neprimjerenog ponašanja hrvatskih navijača na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika