Objavljeno u Nacionalu br. 417, 2003-11-12

Autor: Robert Bajruši

Velika smjena političke elite

Novi vladari Hrvatske

Prema istraživanju Nacionala, lijeva koalicija predvođena SDP-om osvojit će 72 saborska mandata, naspram 68 mandata sadašnje oporbe.

HSP i HDZ su, unatoč nešto normalnijoj retorici, privukli desničarsku publiku i to je dobitak za demokraciju u Hrvatskoj.HSP i HDZ su, unatoč nešto normalnijoj retorici, privukli desničarsku publiku i to je dobitak za demokraciju u Hrvatskoj.Koliko god sadašnja opozicija širi uvjerenje da će dobiti predstojeće izbore, i najnovija anketa javnog mnijenja obavljena u nedjelju 9. studenog na čak 3000 ispitanika govori o tijesnoj premoći stranaka vladajuće koalicije. Kada bi ovog trenutka bili održani izbori, Ivica Račan i njegovi saveznici osvojili bi 72 mandata, a oporba 68. Nacional ? budući da su stranke predstavile liste kandidata ? predstavlja projekciju budućeg saziva Hrvatskog sabora i 140 zastupnika, i to bez onih koji će predstavljati manjine i dijasporu. Po svemu sudeći zemlju čeka velika smjena političke elite: najmanje polovica budućeg parlamenta bit će popunjena novim i javnosti nepoznatim ljudima. Dio ih je već sudjelovao u lokalnoj i županijskoj vlasti, ali mnogi tek ulaze u politiku. Također, ovo je priča i o garnituri koja će iduće četiri godine voditi Hrvatsku.

Riječ je o najmanje pedesetak novih osoba koji su saborske sjednice gledali isključivo na televizijskim prijenosima. Ali za približno mjesec dana oni će izabrati novog mandatara Vlade i odlučivati o sudbonosnim pitanjima, od donošenja zakona u skladu sa standardima Europske unije, pa do davanja smjernica glede suradnje s Haagom. Razlika među dvije najjače stranke je signifikantna: dok se Ivo Sanader odlučio za puno novih lica, Ivica Račan je više-manje povjerenje pružio dosadašnjim ministrima i zastupnicima, osiguravajući ih od političkog umirovljenja. Ništa manje zanimljiviji je i podatak tko odlazi s političke scene: vjerojatno su najveći gubitnici Mate Granić i Dražen Budiša koji ne prelaze izborne pragove u Zagrebu i Dalmaciji, kao i neki njihovi poznati suradnici. Lako se može desiti da s nacionalne razine nestanu i Đurđa Adlešić, Dorica Nikolić, Joško Kontić, Joško Morić, Željko Glavan, ali i HSS-ovci kao što su Luka Trconić, Ante Simonić i Marinko Filipović. Iako Libra i LS, zahvaljujući koaliciji sa SDP-om, osiguravaju nekoliko mandata i većina njihovih poznatijih članova uskoro će nestati s političke scene. To je sudbina i Zdravka Tomca čija lista pod patetičnom egidom “Ponosno, a ne ponizno” u I. jedinici dobiva smiješno malo glasova.

I desnica ima svoje gubitnike ? Ivića Pašalića i Miroslava Tuđmana. Oni i dalje obilaze Hrvatsku i ponavljaju priču o ugroženim nacionalnim interesima, kao da su politički zaostali u proteklom desetljeću. Teorije o ugroženom hrvatstvu više ne prolaze, a dvojac Pašalić-Tuđman nisu se uspjeli transformirati na način Ante Đapića. Zato HSP-ovci postaju jači nego ikada ranije, a HB i HIP sa svojim Ivankovićima, Čondićima i Domazetima ostavlja tragičan dojam. HSP i HDZ su, unatoč nešto normalnijoj retorici, privukli desničarsku publiku i to je, ma koliko pritom bili neiskreni, dobitak za demokraciju u Hrvatskoj.

Nacionalova anketa potvrdila je kako će Sanaderov HDZ dobiti uvjerljivo najveći broj mjesta u idućem sazivu Sabora. Bez dijaspore riječ je o 51 mandatu, no loš rejting saveznika, prvenstveno Budiše i Granića mogao bi Sanaderov trijumf politički obezvrijediti. Ono po čemu je HDZ-ova lista specifična je veliki broj novih lica. Nakon što je eliminirao Pašalića, Sanader se okružio novim suradnicima i osigurao im sinekure u novom Saboru. Premda se na prvim mjestima i dalje nalaze poznati hadezeovci, koji su više od desetljeća na hrvatskoj političkoj sceni poput Vladimira Šeksa, Branimira Glavaša, Andrije Hebranga, Đure Brodarca, Božidara Kalmete, Ivana Jarnjaka ili Jadranke Kosor, 23. studenog HDZ će u parlament uvesti barem dvadesetak javnost nepoznatih ljudi.

Iz I. jedinice u Sabor ulaze poznati liječnik Marko Turić, kazališni redatelj Petar Selem i nekadašnji Cibonin košarkaš Franjo Arapović. Iza Hebranga u II. jedinici ulaze poslovni čovjek iz Bjelovara Gordan Jandroković, saborske zastupnice Ivana Sučec-Trakošćanec i Karmela Caparin, Damir Sesvečan i liječnik Stjepan Bačić. Zagorsko-međimurski izborni okrug predstavit će pojedince od najvećeg Sanaderovog povjerenja poput varaždinskog župana i kirurga Marijana Mlinarića, te načelnika općine Petrijanec Vladimira Kurečića i čelnika HDZ-a u Međimurju Velimira Plešu. Tijekom protekle dvije godine pružali su snažnu potporu Sanaderu, koji ih je za protuuslugu postavio na mjesta koja jamče ulazak u Sabor. Dvije slavonske jedinice u cijelosti kontroliraju Šeks i Glavaš. Odmah iza njih nalazi se Mato Štimac iz Virovitice koji je u prošlosti često istupao s radikalno desnih pozicija, protiveći se suđenjima pripadnicima HV-a optuženim za ratne zločine. Ivica Buconjić je gradonačelnik Belog Manastira, liječnik Vladimir Šišljagić i član HDZ-ovog poglavarstva zadužen za zdravstvo, dok je Ivan Drmić član predsjedništva stranačke mladeži. V. izbornu jedinicu predvodi Petar Čobanković, nekadašnji direktor Iločkih vinograda koji je 2000.-2001. bio i vukovarsko-srijemski župan. U Sabor će sigurno ući aktualni župan Požeško-slavonske županije Anto Bagarić, gospodarstvenik iz Slavonskog Broda Zdravko Sočković i brigadir HV-a Drago Prgomet. Tu su i čelnici vukovarskog HDZ-a Petar Mlinarić i Tomislav Čuljak, te saborska zastupnica Marija Bajt.

Vodeći turopoljski hadezeovac Ivan Šuker predvodi ekipu u VI. izbornoj jedinici. Sačinjavaju je Đuro Brodarac čije se ime često spominje među kandidatima za Haag zbog likvidacija srpskih civila u Sisku 1991. godine. Tu su još poznati mesar Stjepan Fiolić u čijoj su se kući održavali susreti Sanaderovih pristalica uoči završnog sukoba s Pašalićem, i zagrebački zubar Mario Zubović, inače brat nekadašnjeg stomatologa Franje Tuđmana. Uz Miomira Žužula, iz VII. jedinice prolaz imaju glavni tajnik Zajednice Branko Vukelić, bivši zagrebački župan Branimir Pasecky, gradonačelnik Ogulina Ivan Vučić i nepoznata Kolinda Grabar-Kitarović. Istra i Primorje ? regija s najmanje simpatija za politiku HDZ-a ? u parlament uvodi rukometnog izbornika Linu Červara i direktora brodogradilišta Kraljevica Vladimira Vrankovića.

Dvije dalmatinske jedinice osigurale su brojne stolice za HDZ-ovce u sljedećem parlamentarnom sazivu. U IX. prva mjesta zauzimaju gradonačelnici Zadra i Gospića Božidar Kalmeta i Darko Milinović (još jedan liječnik), a iza njih je bivši vaterpolist Perica Bukić. Tu je šef sinjske Čistoće Jure Bitunjac, i poznati desničar zadarski župan Šime Prtenjača. Ivo Sanader, predvodnik X. jedinice, osigurao je saborska mjesta Živku Nenadiću, Zvonimiru Puljiću i Duji Marasoviću koji su u Splitu eliminirali izuzetno jaku unutarstranačku oporbu koja je podržavala Pašalića. Od starih kadrova tu su dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica i Luka Bebić, kojem ni nedavni kompromitirajući podaci u “aferi Jambo” nisu naškodili. Unatoč brojnim sumnjama, Račanova odluka o koaliranju s brojnim strankama i stavljanju nekoliko poznatih osoba na liste ostvaruje dobre rezultate. Socijaldemokrati zajedno sa LS-om, Librom i IDS-om osvajaju 47 mandata i pobjeđuju u tri jedinice. Ono po čemu se razlikuju od HDZ-a je Račanovo oslanjanje na stare kadrove uz tek pokoje novo ime. U Zagrebu čak sedam njihovih predstavnika osigurava prolaz: uz etablirane političare kakvi su Ivica Račan, Antun Vujić, Mirjana Ferić-Vac prolaze i Mirko Filipović, poznati pravnik Ivo Josipović i zastupnica gradske skupštine Jelena Pavičić-Vukičević. Pet mjesta osvaja i lista koju u III. izbornoj jedinici predvodi ministar vanjskih poslova Tonino Picula. Uz njega u Sabor opet idu Dragica Zgrebec, Miroslav Korenika i Željko Pavlic (Libra), ali i Tajana Broz, članica mladih Socijaldemokrata iz Kumrovca. Gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić jedini je manje poznati političar iz II. jedinice odakle dolaze Milan Bandić, Jozo Radoš i Ivica Pančić.

Iz Slavonije dolazi osam budućih zastupnika od kojih su javnosti malo poznati jedino gradonačelnici Đakova i Županje Zoran Vinković i Ljubica Brdarić. Tu je i požeški gradonačelnik Zdravko Ronko, i Mato Gavran, vodeći SDP-vac u Posavini i bliski suradnik Mate Arlovića. U VI. izbornoj jedinici prolaze Davorko Vidović, Ivo Banac, Josip Leko i Snježana Biga-Friganović, a u VI. uz Matu Crkvenca, Milanku Opačić i Nenada Stazića u Sabor ulaze Vesna Škulić, koja se u Vladi bavi osobama s invaliditetom, te članica Primorsko-goranske skupštine Vesna Orlić. Najbolji rezultat postiže lista SDP-IDS s koje ulazi osam političara, a među njima je i bivša svjetska prvakinja u kuglanju Biserka Perman, gradonačelnik Raba Zdenko Antešić i čelnik istarskog SDP-a Anton Peruško. S druge strane, Dalmacija nije sklona SDP-u i njihovim partnerima i u obje jedinice ulaze samo potvrđeni političari kao što su Šime Lučin, Ingrid Antičević- Marinović, Ivan Ninić, Slavko Linić, Marin Jurjević i Neven Mimica.

HNS osvaja 15 mandata i treća je politička snaga u državi. Iz Zagreba u Sabor odlaze Vesna Pusić i Srećko Ferenčak, a iz II. jedinice direktor Hrvatskih cesta Stanko Kovač i arhitekt Stanko Kordić. Radomir Čačić i sindikalist Dragutin Lesar predstavljat će Zagorje i Međimurje. Čelnik županijskog HNS-a Antun Kapraljević, ekonomist iz Slavonskog Broda Mićo Tomičić, te vinkovački pravnik Josip Vidosavljević budući su slavonski predstavnici HNS-a u parlamentu. Pomoćnica u ministarstvu graditeljstva Alenka Košiša Čičin-Šain i tv-novinarka Štefanija Bosnić-Blagaš predstavljaju VI., a pravnik Darko Šantić VII. izbornu jedinicu. Predsjednik skupštine Primorsko-goranske županije Miljenko Dorić dolazi iz VIII. jedinice. U Dalmaciji narodnjaci imaju svega dvojicu predstavnika ? savjetnika u Predsjedničkom uredu Ivicu Maštruka i Jakšu Marasovića, direktora Hrvatskih voda.

Najveći napredak u posljednjih mjesec dana napravio je HSP koji dobiva čak 13 saborskih mandata. Sociolog Slaven Letica, bivši pomoćnik ministra branitelja Pero Kovačević dolaze iz prve dvije izborne jedinice. Anto Đapić ulazi iz IV. jedinice, dok su predstavnici VI. Velimir Kvesić i gradonačelnik Petrinje Pejo Trgovčević., a VII. također saborski zastupnik Miroslav Rožić. Iznenađujuće dobar rezultat HSP postiže u Istri i Primorju odakle bi u sabor mogla dvojica ? Ivan Kirin i umirovljeni general Sergio Rabar. Tonči Tadić, Ante Tanfara (čelnik šibenskih pravaša), nekadašnja kanadska policajka Ruža Tomašić i Milijan Sesar, bivši HDZ-ov splitski vijećnik, dolaze u Sabor s haespeovih lista u Dalmaciji.

Od deset HSS-ovih zastupnika koliko ih ulazi u Sabor Zlatko Tomčić i koprivničko-križevački župan Josip Friščić dolaze iz II. jedinice. Iz III. jedinice također prolaze tamošnji župani – Zvonimir Sabati (Varaždinska županija) i Vlasta Hubicki (Krapinsko-zagorska županija). Iz Slavonije stižu ministar Željko Pecek, zastupnica Ljubica Lalić i vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer. U parlamentu HSS imati će još dva zastupnika ? ministra poljoprivrede Božidara Pankretića i člana donedavnog saziva Luku Roića iz Splita. Ako postoji lista koja doživljava slom tada je to ona DC-a i HSLS-a. U sabor ne ulaze ni Mate Granić ni Dražen Budiša, već samo četvorica njihovih suradnika. To su varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, profesor osječkog Pravnog fakulteta Vlado Belaj, Vesna Škare-Ožbolt, te posljednji HDZ-ov ministar obrane Pavao Miljavac. Ne poprave li male stranke sklone koaliranju s HDZ-om svoj rejting, lijeva koalicija uz podršku HSS-a dobiva izbore 23 studenog, a Ivica Račan zadržava premijerski položaj.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika