10.05.2011. / 15:39

Autor: Hina , Nacional.hr

Sudan: u nasilju 80 ubijenih

U sukobima vojske i pobunjenika koji su izbili ove godine u gotovo svim pokrajinama južnog Sudana izgubljeno je više od tisuću života, prema podacima UN-a

IlustracijaIlustracijaU posljednjem valu nasilja više od 80 osoba ubijeno je u sukobima pobunjenika, civila i policije u južnom Sudanu u kojem se proizvodi nafta i koji će u srpnju proglasiti neovisnost, kazala je u utorak vojska.

Stanovnici južnog Sudana velikom većinom glasali su na siječanjskom referendumu za odcjepljenje, koji je bio predviđen još u mirovnom sporazumu iz 2005. godine. Taj sporazum je okončao desetljeća građanskog rata sa sjevernim Sudanom, vođenog oko vjerskih i etničkih pitanja, ideologije i nafte.

Analitičari su upozorili da bi nerazvijeni jug mogao propasti kao država i destabilizirati čitavu regiju ukoliko se sigurnosno stanje pogorša.

U sukobima vojske i pobunjenika koji su izbili ove godine u gotovo svim pokrajinama južnog Sudana izgubljeno je više od tisuću života, prema podacima UN-a.

Vođe južnog Sudana optužile su Kartum da podupire pobunjenike kako bi imali i dalje kontrolu nad naftom.

Vezane vijesti

Ashton i Clinton osudile pokolj u sirijskom gradu Huli

Ashton i Clinton osudile pokolj u sirijskom gradu Huli

Šefica europske diplomacije Catherine Ashton i američka državna tajnica Hillary Clinton osudile su nasilje i pokolj 92 osobe u sirijskom gradu Huli,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika