11.05.2011. / 13:12

Autor: Hina , Nacional.hr

Razbijanje mita: Poker nije igra na sreću već igra vještine

"Igrači za koje se unaprijed znalo da su vrlo vješti, postigli su povrat investicije veći od 30 % za razliku od ostalih igrača, koji su izgubili u prosjeku 15 % od investiranog novca", kažu autori studije

IlustracijaIlustracijaDvojica američkih ekonomskih znanstvenika zaključili su u svojoj studiji da je sreća manje važna u pokeru nego na financijskom tržištu, odbacujući na taj način argumente kritičara koji poker smatraju igrom na sreću.

U istraživanju dovršenom u svibnju koje je objavio ugledni američki Nacionalni ured za ekonomska istraživanja, Steven Levitt, poznat po istraživanju uzroka, učestalosti i posljedica gospodarskog kriminala, i Thomas Miles, stručnjak za učinak prava na ekonomiju, detaljno su istražili rezultate velikog turnira u Las Vegasu (2010 World Series of Poker).

"Igrači za koje se unaprijed znalo da su vrlo vješti, postigli su povrat investicije veći od 30 % za razliku od ostalih igrača, koji su izgubili u prosjeku 15 % od investiranog novca", kažu autori studije.

"Promatrane razlike u povratu investicija statistički su značajnije i znatno veće nego one uočene na financijskim tržištima", zaključuju autori.

Otkrili su da su, isto kao i u financijama, svi oni koji su željeli puno zaraditi morali i puno riskirati: jedan od igrača platio je primjerice sudjelovanje u turniru 252.000 dolara a zaradio 24.000 dolara.

"Poker je igra vještine", kažu autori.

Autori studije zaključuju da bi sve sudske restrikcije pokera, poput zabrane američkim bankama da obrađuju financijske transakcije s Internet stranicama za poker, trebale biti ukinute.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika