11.05.2011. / 14:55

Autor: Dean Sinovčić

Cannes, 1. dan: Pariz iz romantične vizure velikog Woodya Allena

Kada su se novinari odmaknuli od pitanja o filmu i pozabavili se njegovom karijerom, Allen je rekao kako sebe smatra filmašem-sretnikom, ali nikako umjetnikom. Za njega su umjetnici Kurosawa i Fellini ali u usporedbi s njima, on nije umjetnik, on je filmaš koji je kroz godine uspio održati kontakt s publikom

Woody Allen (Reuters)Woody Allen (Reuters)Kada je prošle godine Woody Allen objavio kako je njegov slijedeći film „Midnight in Paris" te da će manju ulogu imati i Carla Bruni, supruga francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, bilo je jasno da će taj film otvoriti ovogodišnji, 64. filmski festival u Cannesu. Sasvim zasluženo, jer film „Midnight in Paris" ne duguje ništa naslovu i Carli Bruni, već je sve u neponovljivoj kvaliteti Woodyja Allena. U filmu Owen Wilson i Rachel McAdams glume par koji dolazi na odmor u Pariz gdje žive njezini roditelji. Jedne noći, točno u ponoć, Wilson, inače pisac, ulazi u automobil koji ga vraća u Pariz dvadesetih godina prošlog stoljeća, gdje susreće Dalija i Bunuela, hemingwaya i Picassa, te se zaljubljuje u njihovu muzu Adrianu koju glumi Marion Coutillard.

Na konferenciji za novinare u srijedu pojavili su se Woody Allen, Owen Wilson, Adrien Brody, Rachel McAdams i drugi, ali u središtu novinarske pažnje bio je Allen. Naravno da je morao objasniti kako je došlo do suradnje s Carlom Bruni. „Bio sam na doručku sa Nicolasom Sarkozyjem kada je došla Carla Bruni, šarmantna i karizmatična. Pitao sam je bi li pristala na ulogu u mom filmu, malu ulogu, snimanje bi trajalo dva, tri dana, jer sam znao da zbog obaveza ne bi prihvatila veću ulogu. Pristala je i rekla kako će to napraviti kako bi je jednog dana unuci vidjeli na filmu. Došla je i profesionalno odradila svoju ulogu, a posebno je bila zadovoljna kako izgleda na platnu. Znate, glumcima i glumicama je jako bitno kako izgledaju", izjavio je Allen.

Woody Allen s glumačkom postavom (Reuters)Woody Allen s glumačkom postavom (Reuters)

Emotivno viđenje Pariza

Ipak, nekim francuskim novinarima prikaz Pariza je previše romantičan a premalo realističan, ali im je Allen objasnio zašto je tome tako. „Pariz je uzbudljiv grad, o njemu sam učio iz filmova, a prvi sam puta posjetio Pariz 1965. godine. Onako kako sam prikazao Pariz, godinama sam prikazivao i New York a to je moje emotivno viđenje grada. Ja, dakle, prikazujem grad onako kako ga vidim, to je subjektivan pogled na grad, to je moj pogled na Pariz". U slučaju ovog filma, priznao je kako je prvo imao naslov, a tek nakon toga priču koja je ispala vrlo dobro i romantično, baš onako kako naslov sugerira. Da nije bilo tako, morao bih mijenjati naslov, priznao je Allen.

Kada su se novinari odmaknuli od pitanja o filmu i pozabavili se njegovom karijerom, Allen je rekao kako sebe smatra filmašem-sretnikom, ali nikako umjetnikom. Za njega su umjetnici Kurosawa i Fellini ali u usporedbi s njima, on nije umjetnik, on je filmaš koji je kroz godine uspio održati kontakt s publikom. Što se tiče pisanja scenarija, rekao je kako više ne radi ono što je nekada davno radio, a to je da svoj scenarij pokaže nekom iskusnijem i starijem piscu kako bi čuo pohvale ili kritike. „Njih više nema, ili su umrli ili su jako stari, stariji od mene. priznajem, radim grešku, trebao bih nekome dati svoje scenarije na provjeru prije snimanja", Zaključio je Allen.

Beskrajno zabavni Banderas i Hayek

Salma Hayek i Antonio Banderas (Reuters)Salma Hayek i Antonio Banderas (Reuters)Već desetak godina početak filmskog festivala u Cannesu obilježava promocija nekog dugometražnog crtanog filma. ovog puta promoviraju se čak dva i to „Kung Fu Panda 2" i „Puss in Boots" odnosno „Mačak u čizmama". Prvi film je za nijansu lošiji od prvog dijela, ali zbog promocije u Cannes u srijedu uvečer dolaze Angelina Jolie, Jack Black i Dustin Hoffman koji posuđuju glasove glavnim likovima. Što se tiče filma „Mačak u čizmama", taj crtić još nije dovršen pa je novinarima u srijedu ujutro prikazano samo 15 minuta filma te smo se malo družili sa Antoniom Banderasom i Salmom Hayek koji posuđuju glas glavnom mačku i glavnoj maci. Bili su beskrajno zabavni, pa je tako Salma Hayek na pitanje „Kako je stariti u Hollywoodu?" mrtva-hladna rekla „Ne znam. Osjećaš se starim kada ne znaš što da radiš u životu, a ja sam sretnica jer radim više nio ikada. Samo ove godine snimam četiri filma i uživam kao nikada u svom životu".

Za nju je ovo prvi crtić u karijeri i kaže da jedva čeka da ga prikaže kćerci koja je vidjela samo dijelove, Kako će se taj crtić, kao i „Kung Fu Panda 2" prikazati u 3D tehnici tako joj je Banderas rekao „Salma, predivna si u 2D tehnici, a još si divnija u 3D tehnici". Kako vrijeme prolazi, ti si sve ljepša". Banderas je u Cannesu zbog dva filma, ovog i onog „La peau que j'habite" koji je režirao Antonio Banderas i natječe se za Zlatnu palmu, ali će biti prikazan potkraj festivala.

Vezane vijesti

Hrpa zvijezda ne garantira i dobar film

Hrpa zvijezda ne garantira i dobar film

Petak je, vrijeme kada se raspravlja o tome koji filmovi će osvojiti nagrade na festivalu u Cannesu, što će biti objavljeno u nedjelju iza 19 sati.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika