11.05.2011. / 16:20

Autor: Hina

Mlakar: Opoziv lokalnih čelnika treba regulirati zakonom o njihovu izboru

Ministar uprave Davorin Mlakar najavio je danas u Saboru da će pitanje opoziva neposredno izabranih načelnika, gradonačelnika i župana vlada urediti zakonom koji regulira izbor tih čelnika općina, gradova i županija, a ne Zakonom o jedinicama lokalne i regionalne samouprave, kako je to predlagao dio zastupnika.

Davorin MlakarDavorin MlakarMinistar uprave Davorin Mlakar najavio je danas u Saboru da će pitanje opoziva neposredno izabranih načelnika, gradonačelnika i župana vlada urediti zakonom koji regulira izbor tih čelnika općina, gradova i županija, a ne Zakonom o jedinicama lokalne i regionalne samouprave, kako je to predlagao dio zastupnika.

"To će pitanje biti riješeno jedinim, da tako kažem, prirodnim putem, prirodnim zakonom, znači zakonom o izborima čelnika izvršne vlasti na lokalnoj i regionalnoj razini, jer ako se tim zakonom uređuje njihov izbor, onda je logično da se tim zakonom uredi i njihov opoziv", poručio je Mlakar u završnom osvrtu na raspravu o prijedlogu novoga zakona o referendumu.

Dodao je kako je vlada stava da pitanje opoziva treba "izmaknuti od usporedbe" s održavanjem referenduma, već uvesti novi institut izbornog opoziva na lokalnoj razini.

Odgovarajući na prozivke dijela zastupnika da vlada kalkulira s rokovima za raspisivanje i održavanje referenduma, Mlakar je rekao kako se vlada na rok od 120 dana do donošenja referendumske odluke odlučila zbog ustavnih stanki u saborskom zasjedanju, a kako se ne bi dogodilo da zahtjev za raspisivanje referenduma dođe tik pred raspuštanje parlamenta ili stanku.

Ponovio je i da će, po predloženom, jedna trećina članova općinskih ili gradskih vijeća te gradskih i županijskih skupština samo inicirati raspisivanje tzv. lokalnog referenduma, a da će konačnu odluku hoće li se referendum raspisati ili ne donositi natpolovična većina.

Završnom obraćanju ministra prethodila je žućna rasprava između SDP-ovca Gordana Marasa i dijela HDZ-ovih zastupnica, o tome hoće li nova zakonska rješenja omogućiti referendumsku smjenu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Tu je temu otvorio Maras, istaknuvši da su važeća zakonska rješenja stvorila "lokalne šerife" koji su "praktički nesmjenjivi" i tu situaciju koriste kako bi ignorirali predstavnička tijela u svojim sredinama.

"Mi sada u Gradu Zagrebu, zbog ponašanja gradonačelnika, imamo nered, imamo totalnu ignoranciju predstavničkog tijela, u maniri apsolutističkih monarhija ignorira građane, ignorira skupštinu koja je izabrana od građana i odmahuje rukom i kaže 'baš me briga što ste vi u skupštini donijeli'", rekao je.

U tom je smislu pozvao Ministarstvo uprave da u što skorijem roku donese odluku o tome tko je u pravu vezano uz poskupljenje zagrebačkih vrtića, Bandić ili Skupština, te tako, kako je rekao, otkloni sumnje da HDZ djeluje u suradnji s Bandićem i namjerno stvara nered u glavnom gradu.

"Ja bih rekla, kolega Maras, da ste vi negdje spavali. Sigurna sam da je taj isti gradonačelnik upravo vaš prijedlog za Grad Zagreb, jer boljeg prijedloga niste imali, to ste i sami rekli", poručila je Marasu HDZ-ova zastupnica Đurđica Sumrak.

Nadovezala se i njezina stranačka kolegica Dubravka Šuica, prozivajući Marasa da je zlouporabio raspravu o referendumu kako bi govorio o Zagrebu i vrtićima koji s tim nemaju veze.

"Nemojte se ljutiti, mislim da i interes građana Zagreba, kojih je sto tisuća u ovom slučaju, ipak malo veći od toga da li će se jedna rečenica u raspravi potrošiti na ovaj ili onaj način", uzvratio joj je Maras.

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika