11.05.2011. / 16:47

Autor: Hina

Europa pozvana "pružiti ruku" arapskom svijetu

Pod okriljem Vijeća Europe skupina istaknutih osoba pozvala je u srijedu u Istanbulu europske zemlje da narodima Bliskog istoka i Sjeverne Afrike "pruže ruku" i pomognu na putu demokracije.

Joschka FischerJoschka FischerPod okriljem Vijeća Europe skupina istaknutih osoba pozvala je u srijedu u Istanbulu europske zemlje da narodima Bliskog istoka i Sjeverne Afrike "pruže ruku" i pomognu na putu demokracije.

"Pozivamo sve narode Europe da pruže ruku solidarnosti susjedima na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi koji danas s tolikom hrabrošću pokazuju da su privrženi univerzalnim vrijednostima slobode i demokracije", navodi skupina.

U povodu 121. sjednice ministarskog odbora Vijeća Europe potpisnici pozivaju europske ustanove "da donesu globalne politike" za jug i istok Mediterana.

Svrha je tih politika prenijeti tom dijelu svijeta europska iskustva u pravnoj državi, demokraciji i ljudskim pravima.

Skupina, kojom predsjeda bivši njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer, poziva Europljane da "pokažu potrebnu solidarnost" prema useljenicima i tražiteljima azila te da taj teret podijele među državama članicama".

Više od 20.000 ilegalnih imigranata iskrcalo se na talijanski otočić Lampedusu otkako je izbila tuniska revolucija i njihova je sudbina izvor napetosti između Italije i Francuske koja ih ne želi primiti.

Osim Fischera, u skupini su bivša potpredsjednica talijanskog Senata Emma Bonino, povjerenik za ljudska prava iz Rusije Vladimir Lukin te bivši visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana iz Španjolske.

Vezane vijesti

Stara dama gubi privlačnost

Stara dama gubi privlačnost

Ekonomska kriza u Europi i posljedično jačanje ekstremizma ugrožavaju ranjive skupine i manjine, a stari kontinent postaje manje privlačan za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika