Objavljeno u Nacionalu br. 419, 2003-11-25

Autor: Robert Bajruši

Nova garnitura političkih gubitnika

Birači kaznili Budišino, Tomčevo i Pašalićevo desničarenje

Parlamentarni izbori 23. studenoga pokazali su da je hrvatskim građanima definitivno dosadilo Pašalićevo i Tuđmanovo pozivanje na obranu nacionalnih interesa i dramatično skretanje udesno političara koji su stvorili kredibilitet kao opozicija Tuđmanovu režimu

Budiša je za sobom povukao i najbliže suradnike radikalnog krila socijalnih-liberala, ponajprije Joška Kontića.Budiša je za sobom povukao i najbliže suradnike radikalnog krila socijalnih-liberala, ponajprije Joška Kontića.Na izborima 23. studenog s političke je scene izbrisana cijela garnitura hrvatskih političara. Među njima se nalaze i četvorica predsjednika stranaka desnog centra: Dražen Budiša (HSLS), Mate Granić (DC), Ivić Pašalić (HB) i Miroslav Tuđman (HIP). Zagrebački i dalmatinski birači dali su im između 1,8 i 3,5 posto glasova i definitivno ih eliminirali iz političkog života. Premda Dražen Budiša već odavno personificira najvećeg izbornog gubitnika u državi (poraz na predsjedničkim izborima 1992. i 2000., parlamentarnim 1992., 1995. i 2003.), neuspjeh u X. izbornoj jedinici vjerojatno predstavlja definitivni kraj njegove političke karijere. Mizernih 4599 glasova ili 3,19 posto na jugu Dalmacije pokazali su kako je njegovo pozivanje na “obranu nacionalnih interesa” definitivno dosadilo biračima, a dramatično skretanje udesno uništilo i posljednje ostatke kredibiliteta koji je HSLS nosio iz vremena dok je predstavljao opoziciju Tuđmanovom režimu.

Zajedno s Tomcem propali su Davorin Rudolf i članovi Tomčeve liste koja je u prosjeku bila starije od listi Stranke umirovljenikaBudiša je za sobom povukao i najbliže suradnike radikalnog krila socijalnih-liberala, ponajprije Joška Kontića koji čak ni u ruralno-desničarskom uporištu kakav je IX. izborni okrug nije uspio prikupiti više od 2,76 posto sljedbenika. Kontić se nije uspio etablirati premda se u javnosti predstavljao zaštitnikom prava branitelja, protivnik izručenja generala u Haag i zagovornik rušenja lijeve koalicije. Ista sudbina snašla je Željka Glavana iz Rijeke i Doricu Nikolić iz Zagreba. Koalicija s DC-om pokazala se kao potpuni fijasko o čemu svjedoči i neulazak u sabor Mate Granića, predsjednika stranke. Koliko je izgubio od nekadašnjeg rejtinga u manje od četiri godine pokazuje jednostavna usporedba – Granić je još u siječnju 2000., kao predsjednički kandidat, dobivao na razini države više od 20 posto glasova, a 23. studenog u Zagrebu nije ga podržalo 3,44 posto odnosno niti 9000 birača. Sa sobom je povukao skupinu nekadašnjih ministara i doministara kao što su Pavao Miljavac, Joško Morić i Vesna Girardi-Jurkić.

Poslije bijednog skora u Dalmaciji, ali i na razini cijele države, izgleda da je politička karijera Ivića Pašalića gotova. Famozni “peti ortak”, organizator protuzakonitih praćenja novinara i protivnika Tuđmanovog režima uspio je u najdesnijoj hrvatskoj regiji prikupiti mizernih 3500 (2,4 posto) glasova. Prije samo godinu i pol Pašalić je stajao iza organiziranja blokada cesta, vandalskog ponašanja publike na Sinjskoj alci i preuzimanja vlasti u HDZ-u. Dvadesetak mjeseci kasnije “doktor” je ostao bez ičega i mogla bi se obistiniti preporuka Stipe Mesića kako bi mu najbolje bilo da se mani politike i vrati medicini u zagorskom domu zdravlja. Otpali su i Mirko Čondić, Nenad Ivanković, Ante Beljo, Milan Kovač, Zdravka Bušić i Đuro Njavro. Napokon, tu je i Miroslav Tuđman, neuvjerljivi sin pokojnog predsjednika republike. Osim tjelesne sličnosti, Miroslav Tuđman nije od oca uspio naslijediti baš ništa što bi glasače navelo da mu daju povjerenje. Dapače, uspio je čak četiri puta srušiti rejting HIP-a u Zagrebu jer je stranka na lokalnim izborima 2001. osvojila 7 posto, a Tuđman uz Pašalićevu potporu ni 2 posto (4253 pravovaljana glasa). Njihova ksenofobična retorika “Budi svoj” i “U EU, ali ne kao sluge” ima podršku kakvu i zaslužuje: za Pašalića i Tuđmana danas u prosjeku glasa svaki pedeseti Hrvat. Admiral Davor Domazet-Lošo unatoč podrški sinjskih fratara osvojio je mizernih 656 (1,5 posto) glasova u IX. izbornoj jedinici.

U dijaspori je potpuno poražen Ljubo Ćesić-Rojs čija tzv “generalska lista” nije dobila niti 3 posto glasova. Bivši zapovjednik 66. građevinarske pukovnije koja je na crno zapošljavala nekoliko tisuća radnika i na sumnjiv način potrošila milijunske iznose uskoro će ostati bez imunitet čime se otvara mogućnost njegova pravosudnog gonjenja. Anto Kovačević, dosadašnji zastupnik s najvećim brojem šovinističkih istupa u prošlom saborskom sazivu, nije dobio ništa. Od 2000. toliko je puta izritirao javnost da čak ni Đapiću nije palo na pamet da s njim surađuje kao što je to napravio 3. siječnja. Predsjednik HČSP-a Luka Podrug u koaliciji s HKDU-om dobio je 3,4 posto glasova i također nije uspio postati zastupnik. U Zagrebu je još jednom kolabirao i Tomislav Merčep koji je polučio 555 glasića.

Zlatko Canjuga, predsjednik HND-a, također je bivši političar jer je dobio 732 glasa ili 0,3 posto. Iako je posljednje vrijeme iznio niz, za hrvatske političke prilike revolucionarnih ideja, od legalizacije homoseksualnih brakova i dekriminalizacije upotrebe droga do zaustavljanja povrata crkvene imovine, Canjugu su uništili njegovi gafovi iz vremena dok je bio visokopozicioniran u HDZ-u. Zdravko Tomac je u Zagrebu osvojio točno 2 posto glasova i pokazao kako je pogriješio jer se odvojio od Račana. Patetični slogan “Ponosno, a ne ponizno” i ponavljanje desničarskih fraza o ugroženosti pod krinkom lijeve ideologije nisu dobili nikakvu potporu. Zajedno s Tomcem propali su Davorin Rudolf i ostali članovi liste koja je u prosjeku bila starija i od listi Hrvatske stranke umirovljenika.

HSS je u Zagrebu s dobivenih 4,08 posto pretrpio težak poraz i zato Luka Trconić, čelnik stranačkog kluba u Saboru, gubi mjesto u zakonodavnoj vlasti. Ni glasnogovornica HSS-a Marijana Petir nije uspjela ostati zastupnica. Iz VI. jedinice prošao je samo direktor Hrvatskih šuma Željko Ledinski, tako da će najmlađa parlamentarna zastupnica HSS-a ubuduće vjerojatno obnašati neku od profesionalnih uloga u stranci. Treće mjesto u IX. jedinici nije bilo dovoljno da Ivan Ninić uđe u Sabor. Donedavni zamjenik izuzetno važnog Odbora za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku vraća se u Šibenik, a otpala je i Mirjana Ferić-Vac, Tonči Žuvela i Vedran Lendić. I dosadašnji socijaldemokratski zastupnici iz Dalmacije također više neće sjediti u parlamentu. Ministar gospodarstva Ljubo Jurčić, koji se našao na SDP-ovoj kvoti nestranačkih osoba, odlazi natrag na Ekonomski fakultet gdje je radio do prošle godine. Ni Librin ministar zdravstva Andro Vlahušić nije uspio postati zastupnik iz X. izborne jedinice i očekuje se njegov povratak u Opću bolnicu Dubrovnik gdje je bio zaposlen. Takozvana ljevica po običaju je ispala smiješna što su pokazali SRP i Stipe Šuvar s 1609 zagrebačkih glasova (0,64 posto). Šuvar je dupli gubitnik jer uz beznačajan broj glasova nije ispunio ni obećanje kako će biti bolje plasiran od Slavena Letice. Nekadašnji “Bombarder s Kvarnera” Vladimir Bebić u svojem je izbornom okrugu osvojio svega 2,05 posto – on je već u službenoj mirovini, a pridružiti će mu se mnogi dojučerašnji političari. Po svemu sudeći, u Donji Lapac se vratio Milan Đukić koji je poražen ne samo od svojih ljutih protivnika Milorada Pupovca i Vojislava Stanimirovića nego i od člana SDSS-a Ratka Gajice koji ga je porazio u utrci za treće mjesto za nekoliko stotina glasova.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika