14.05.2011. / 10:56

Autor: Deutsche Welle

Američki znanstvenici tvrde: AIDS pod kontrolom!

Pravovremena terapija HIV zaraženog pacijenta novim antiretroviralnim medikamentima može smanjiti rizik da se zarazi partner, pokazala je jedna studija provedena na oko 1.800 parova u SAD-u, Africi i Aziji.

Studija američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) još nije trebala biti dovršena. Ali su dosadašnji rezultati bili tako dramatični da je zaduženi nadzorni odbor odlučio objaviti rezultate četiri godine prije okončanja cjelokupnog istraživanja. Prema navodima spomenutog instituta, ova studija prvi put dokazuje da se adekvatnom terapijom u veoma ranim stadijima oboljenja može pomoći, ne samo kad je zdravlje HIV zaraženog u pitanju, nego bi se tom terapijom uvelike smanjio rizik zaraze seksualnog partnera HIV pozitivne osobe.

Ispitivanje započelo 2005. godine

Antiretroviralnom terapijom "jasno možemo umanjiti mogućnost zaraze i možemo tu bolest staviti pod kontrolu", kazala je predsjedateljica Asocijacije "HIV Medicine" Kathleen Squires.

Studija je započeta u travnju 2005. godine. Ispitanici su bili podijeljeni u dvije skupine. Prvoj skupini je odmah dana mješavina medikamenata za suzbijanje AIDS-a, dok su drugoj skupini isti lijekovi davani tek nakon što im se zbog infekcije pogoršalo zdravstveno stanje. Ispitanici, velikim dijelom heteroseksualni parovi, su izabrani po principu slučajnosti.

Opasnost od zaraze umanjena za 96 posto

Kad je u travnju ove godine uslijedila evaluacija dosadašnjih rezultata, utvrđeno je da je došlo do 39 slučajeva zaraze partnera. U najmanje 28 slučajeva je dokazano da su te osobe izravno zarazili njihovi partneri. Od toga je 27 njih zaraženo od partnera koji su se nalazili u drugoj skupini - onoj kojima su lijekovi davani tek nakon pogoršanja zdravstvenog stanja. U prvoj skupini - onoj gdje su ispitanicama odmah davani lijekovi - zabilježen je samo jedan slučaj zaraze HIV-om.

Iz ovih u četvrtak (12.5.) objavljenih rezultata znanstvenici izvode zaključak da se opasnost od zaraze HI virusom može umanjiti za 96 posto ukoliko se seksualni partner, koji je zaražen HIV-om, već u ranom stadiju oboljenja podvrgne odgovarajućoj terapiji. Službene brojke govore da je na svijetu trenutačno oko 33 milijuna ljudi zaraženo HIV-om. Dvije trećine zaraženih živi u Africi južno od Sahare.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Elton John kritizirao "fašiste" koji stigmatiziraju zaražene

Elton John kritizirao "fašiste" koji stigmatiziraju zaražene

Britanski skladatelj i pjevač Elton John nazvao je "fašistima i budalama" one koji stigmatiziraju oboljele od AIDS-a i pozvao je vlade da ne smanjuju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika