15.05.2011. / 10:48

Autor: Dean Sinovčić

Cannes, 4. dan: Zbog Kusturice i francuske 'Legije časti' na festival banuo i Mile Dodik

Još nije otkriveno kako i zašto, ali Dodik je osvanuo u Cannesu te je stajao kraj Kustuirice dok mu je Mitterand uručivao orden.

Emir Kusturica i Frederic Mitterand (Reuters)Emir Kusturica i Frederic Mitterand (Reuters)Emir Kusturica, opće je poznato, veliki je ljubimac francuske publike. Ove godine u Cannesu on je predsjednik petočlanog žirija sekcije filmova „Un Certain Regard" odnosno „Poseban pogled" što je nakon kompeticije najvažnija filmska sekcija u Cannesu. Bio sam na otvorenju njegove sekcije koja je započeta filmom „Restless" Gusa van Santa i kada je predstavljan žiri, Kusturica je u prepunom kinu dobio najveći pljesak, dok ga je Adrian Brody, koji je sjedio do njega, tapšao po ramenu. No, pljesak se ne može usporediti s ordenom Legije časti koji je Kusturica dobio u subotu i to od Frederica Mitteranda, francuskog ministra kulture. Nije on jedini, u nedjelju će isti orden dobiti i glumica Faye Dunaway, ali njoj na dodjeli sigurno neće prisustvovati Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske. Da, da, još nije otkriveno kako i zašto, ali Dodik je osvanuo u Cannesu te je stajao kraj Kustuirice dok mu je Mitterand uručivao orden.

Srpski nogometaš u filmskom biznisu

Nije jasno otkad je to Dodik ljubitelj filma, a nisam znao ni da je Savo Milošević, 38-godišnji bivši nogometni reprezentativac Srbije, ljubitelj filma. Milošević je odigrao 102 utakmice za reprezentaciju, igrao je u Engleskoj (Aston Villa), Španjolskoj (Real Zaragoza) i Italiji (Parma) da bi karijeru završio u ruskom Rubinu iz Kazana. On je odlučlio investirati novac u ekranizaciju romana „New York, Beograd" Dušana Miklje a redatelj je Nikita Milivojević, do sada poznat po kazališnoj režiji. Film je većim dijelom sniman u New Yorku te je u subotu prikazan u Cannesu za potencijalne distributere iz cijelog svijeta. Kada sam u Cannesu razgovarao sa Miloševićem, iznenadio me svojim izjavama koje ne očekujete od bivšeg nogometaša. Kazao je da je uvijek volio film, da mu je jasno da nogometaši ne ulažu novac u film, ali da je on ipak ponešto drugačiji. Svjestan je da se radi o art filmu koji je namijenjen prikazivanju na festivalima, ali nije imao dileme kada je trebalo uložiti novacs. Dapače, Milošević me pozvao da u petak uvečer budem njegov gost u poznatom klubu VIP Room gdje su te večeri nastupali Duran Duran, ali u petak uvečer bilo je previše partija u Cannesu tako da nisam uspio doći do VIP Rooma. Nekako mi je noć bila prekratka.

Momak iz Madisona

A morao sam se i ustati u subotu ujutro kako bi intervjuirao Jona Hamma, glavnog glumca iz serije „Momci s Madisona". O, da, žene - slobodno vrištite jer Hamm i uživo izgleda sjajno, došao je na intervju u bijelom odijelu, svjetloplavoj košulji i crnim cipelama, sve kako se šika, rekao bi Milan Bandić. Ali, vidi vraga, s njim je došla i njegova životna partnerica Jennifer Westfeldt koja je godinu dana starija od njega (on ima 40 a ona 41 godinu) i ako žene zvižde za njim onda muškarci moraju zviždati za njom. Njih su dvoje zajedno već 14 godina a u Cannes su došli kako bi promovirali film „Friends with Kids" koji je ona režirala i napisala scenarij te oboje u njemu glume. Film još nije završen, premijera se očekuje početkom slijedeće godine, pa smo s ovim savršenim parom razgovarali o svemu i svačemu, o čemu ćete čitati uskoro u Nacionalu.

Vezane vijesti

Vlada RS jeftino iznajmila Kusturici zemljište

Vlada RS jeftino iznajmila Kusturici zemljište

Vlada Republike Srpske odobrila je dugogodišnju koncesiju Emiru Kusturici za korištenje više od 30 tisuća četvornih metara zemljišta na području… Više

Komentari

registracija
21/4/11

spBN, 15.05.11. 11:55

Mozda ce sada neki skeptici lakse pronaci odgovor na pitanje kako je Dodik u Banjaluku doveo citav evropski vrh za bezbednost i s njima sklopio separatan dogovor o BiH.
Tajno prisustvo jednog visokog evropskog ministra u Banjaluci tih dana,objasnjava i orden Viteza Legije Casti kao i Dodikovo "neocekivano" prisutsvo pri dodeli francuske prestizne nagrade Kusturici u Canesu.


registracija
13/10/09

branimir, 15.05.11. 17:19

Kusturica? Je li to onaj moralni bjednik koji je poslije pokolja u Srebrenici shvatio da je on zapravo Srbijanac?


registracija
14/8/09

NeMresBilivit, 16.05.11. 04:28

ne branimire, to je onaj koji je dobio tri zlatne palme u cannesu, koga sa lovorikama docekuju svuda u svijetu i koga moralni bijednici prozivaju u komentarima po novinama i forumima jer nasijedaju na bijednu propagandu. kuzis?


registracija
19/6/10

odimidodjimi, 16.05.11. 05:41

E moj Kusta, na kilometar smrdi ti iz usta...


registracija
19/6/10

odimidodjimi, 16.05.11. 05:45

NeMresBilivit,

kuzimo bre i da je te tri zlatne palmice osvoji radeci u Sarajevu s moralnim bednicima, koji od njega napravise nemoralnog Srbina...


registracija
9/1/08

caballero, 16.05.11. 06:53

Nemojmo biti jalni.

Krenut ce i nama jednom.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika