16.05.2011. / 09:40

Autor: Hina

Liječnici dokazali: Jedna besana noć usporava metabolizam i do 20 posto

Manjak sna usporava metabolizam tijekom dana što uzrokuje da tijelo troši manje energije, odnosno kalorija, objavili su švedski znanstvenici.

Trebalo bi spavati u prosjeku 7-9 sati po noćiTrebalo bi spavati u prosjeku 7-9 sati po noćiManjak sna usporava metabolizam tijekom dana što uzrokuje da tijelo troši manje energije, odnosno kalorija, objavili su švedski znanstvenici.

Rezultati studije, objavljeni u američkom časopisu "American Journal of Clinical Nutrition", još su jedan dokaz da manjak sna može pridonijeti dobivanju na težini, ne samo poticanjem apetita nego i sporijim sagorijevanjem kalorija.

"Rezultati našeg istraživanja pokazuju da samo jedna besana noć akutno smanjuje potrošnju energije u zdravog muškarca, što sugerira da san pridonosi regulaciji potrošnje energije na dnevnoj bazi", rekao je voditelj istraživanja Christian Benedict sa sveučilišta u Uppsali.

Benedict i njegove kolege su 14 studenata podvrgnuli nizu ispitivanja spavanja - skraćenom snu, normalnom snu i potpuno besanoj noći, kroz nekoliko dana i potom mjerili promjene u njihovoj prehrani, razini šećera i hormona i indikatorima rada bazalnog metabolizma.

Otkrili su da samo jedna besana noć usporava metabolizam sljedeće jutro i smanjuje potrošnju energije za obične tjelesne zadaće poput disanja i probave za pet do 20 posto, u usporedbi s jutrom poslije noći u kojoj se dobro spavalo. Nakon slabog sna ti su mladići također imali povišenu jutarnju razinu šećera, hormona koji reguliraju apetit i hormona stresa poput kortizola.

I ranije su studije pokazale da osobe koje spavaju manje od pet sati imaju veći rizik za pretilost i bolesti povezane s njome, poput dijabetesa tipa dva.

Američki liječnici preporučaju da odrasle osobe spavaju od sedam do devet sati svake noći.

Vezane vijesti

Moderno društvo tjera nas na dulji san?

Moderno društvo tjera nas na dulji san?

Spavanje tijekom noći u samo jednom komadu navika je modernog društva, tvrde znanstvenici, a piše BBC. Početkom 90-ih godina psihijatar Thomas Wehr… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika