16.05.2011. / 15:56

Autor: Nacional.hr

Uskoro u prodaji test kojim se mjeri duljina života

Ovaj test mjeri vrhove kromosoma zvane telomeri za koje znanstvenici vjeruju da su najvažniji pokazatelji toga koliko brzo neka osoba stari

IlustracijaIlustracijaU Velikoj Britaniji se planira do kraja ove godine početi prodavati krvni test pomoću kojeg će se moći utvrditi koliko brzo neka osoba stari, odnosno, koliko dugo će živjeti, prenosi The Independent.

U španjolskoj tvrtci Life Length su došli na ideju da prodaju testove za mjerenje duljine života. Tvrtka pregovara sa drugim tvrtkama diljem Europe koje bi sakupljale uzorke krvi i slale ih na analizu u Španjolsku. Trenutno pregovaraju sa nekoliko tvrtki iz Velike Britanije. Ovaj test mjeri vrhove kromosoma zvane telomeri za koje znanstvenici vjeruju da su najvažniji pokazatelji toga koliko brzo neka osoba stari. Prema dužini telomera se može odrediti dali je osoba biološki starija ili mlađa od toga koliko ima godina. Ako su telomeri dulji, osoba ima predispozicije da dulje živi i obrnuto.

Pomoću telomera se ne može izmjeriti točan broj godina i mjeseci koliko nekoj osobi preostaje života, ali neke studije su potvrdile da da će osobe sa kraćim telometrima vjerojatno živjeti kraće od onih sa dužim. Znanstvenici vjeruju da će mjerenje starosti na temelju telomera u idućih deset godina postati uobičajeno, no drugi znanstvenici sumnjaju u ovakav način testiranja jer smatraju da bi neke organizacije ovakav način testiranja mogle iskoristiti za plasiranje svojih proizvoda protiv starenje upitne učinkovitosti. Rezultate testiranja bi mogle zlouporabiti i tvrtke koje prodaju životno ili zdravstveno osiguranje. Ipak, ovakvo testiranje bi moglo predvidjeti i od kojih bolesti bi neka osoba mogla prerano umrijeti i tako joj pomoći da promijeni neke loše životne navike i stil života.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika