Objavljeno u Nacionalu br. 809, 2011-05-17

Autor: Davor Pašalić

Turbo folk zvijezda veća i od zakona

Svetlana Ceca Ražnatović za pljačku tešku 5 milijuna eura dobila je kaznu od osam mjeseci tijekom kojeg će uživati u luksuzu vlastitog doma

Novo suđenje-
Svetlana Ražnatović i njezin
šurjak morat će se u srpnju
braniti od optužbe da su
prijetili i napali direktora
nogometnog kluba Mladi
proleterNovo suđenje- Svetlana Ražnatović i njezin šurjak morat će se u srpnju braniti od optužbe da su prijetili i napali direktora nogometnog kluba Mladi proleterNakon istrage duže od osam godina najveća srpska estradna zvijezda Svetlana Ceca Ražnatović priznala je da je kao predsjednica beogradskog nogometnog kluba Obilić od 2000. do 2003. prisvojila novac od prodaje deset igrača, tvrdeći da su u inozemstvo otišli bez ikakve naknade. Na početku istrage tvrdilo se da je od transfera uzela više od 11 milijuna eura. Osam godina kasnije optužena je da je ukrala “samo” oko 5 milijuna eura. Uz priznanje milijunske krađe ide i adekvatna kazna – provest će osam mjeseci u kućnom pritvoru, u kući čija je vrijednost procijenjena na 2,5 milijuna eura. Kuća ima lift, zatvoreni bazen, ali ne i dvorište, tako da se može reći da će Svetlana Ražnatović, što se tiče izlazaka na svjež zrak, osam mjeseci biti u nepovoljnijoj situaciji nego osuđenici koji u Srbiji kazne izdržavaju na klasičan način – u zatvoru. U Srbiji posjedovanje 150 grama marihuane donosi tri godine zatvora, a primanje mita od 50 eura može značiti boravak iza rešetaka istražnog zatvora dulji od godinu dana. Zato bi osmomjesečni kućni pritvor za osobu koja je priznala ne samo milijunsku krađu, nego i da je bez dozvole držala u kući 11 pištolja, laiku mogao izgledati kao blaga kazna.


S takvom ocjenom se, naravno, ne slažu Svetlana Ražnatović i njezini odvjetnici, ali ni tužiteljstvo, premda priznaju da se radi o kazni nižoj od zakonskog minimuma za takvo kažnjivo djelo od dvije godine zatvora. Ali, kad bi kazna bila duža od godinu dana, Svetlana Ražnatović ne bi ju mogla izdržavati u kućnom pritvoru. S tužiteljstvom se nagodila o visini kazne, koja osim prisilnog osmomjesečnog boravka u vlastitoj kući (uz mogućnost redovitog odlaska na posao, k liječniku, na vlastito vjenčanje, pogreb bliske osobe) predviđa i da će platiti državi kaznu od 1,5 milijuna eura, oko trećinu svote za koju je optužena. Novac će isplatiti zajedno sa svojom sestrom Lidijom Veličković Ocokoljić, koja je priznala da je pomagala u izvršenju kažnjivog djela, zbog čega će u kućnom pritvoru provesti pet mjeseci. Prema nagodbi, novac će biti isplaćen u tri rate od po pola milijuna eura – prva dolazi na naplatu 15 dana nakon pravomoćnosti presude, druga šest mjeseci kasnije, a treća u roku od dvije godine. U istoj nagodbi navodi se da će protiv Svetlane Ražnatović biti obustavljena istraga o podrijetlu njezine ukupne imovine, što je prilično čudno rješenje u Srbiji, gdje se imovina oduzima i osobama koje nisu osuđene, nego samo optužene za kažnjivo djelo.

Među takvima je i nogometna legenda Jugoslavije, Srbije i beogradske Crvene zvezde Dragan Džajić, kojem je sud, na prijedlog tužiteljsva, oduzeo kuću, stan i automobil, jer je optužen da je sudjelovao u prisvajanju 11 milijuna eura od prodaje četvorice nogometaša Zvezde, ali nije pristao na ponudu da prizna krivnju i izvjesno vrijeme provede zatvoren među vlastita četiri zida. Mogućnost da se u nagodbama između optuženika i tužiteljsva određuje obustava financijskih istraga o podrijetlu imovine prvi se put pojavila u slučaju Svetlane Ražnatović. Tužiteljstvo smatra da se radi o velikoj pobjedi i da će država od Svetlane Ražnatović dobiti tri puta više novca nego što je Srbija oštećena neplaćanjem poreza, ali nije jasno za što je pjevačica osuđena – za utaju poreza ili jer je kao predsjednica kluba zloupotrijebila položaj. Nakon što se država namirila, postavilo se pitanje kako će se nadoknaditi šteta Obiliću, koji, kao i ostali nogometni klubovi u Srbiji, pripada svim građanima. Obilić je najavio da nema potraživanja prema Svetlani Ražnatović, što nije čudno, jer se tvrdi da “upravu kluba čini cijela njezina obitelj”. Nagodbu je morao potvrditi sud. Prije nego što je sud donio odluku, ministrica pravosuđa Snežana Malović podržala je nagodbu tužiteljstva sa sestrama Veličković. Nakon toga, u situaciji kad gotovo svi suci u Srbiji imaju funkcije “vršitelja dužnosti”, pa im budućost radnog mjesta u velikoj mjeri ovisi o mišljenju ministarstva pravosuđa, sud je prihvatio nagodbu. Svjetlana Ražnatović samohrana je majka s dva maloljetna djeteta, Lidija Ocokoljić je obiteljska žena, Obilić nije podnio odštetni zahtjev, a one nisu činile kažnjiva djela od 2000. godine, što ukazuje na to da nisu osobe sklone kažnjivim djelima, rekla je sutkinja Slađana Marković.

DRAGIŠA BINIĆ, bivši
dužnosnik FK Obilića, na sudu je
rekao da su nezakoniti transferi
rađeni po nalogu Svetlane RažnatovićDRAGIŠA BINIĆ, bivši dužnosnik FK Obilića, na sudu je rekao da su nezakoniti transferi rađeni po nalogu Svetlane RažnatovićNagodbom je predviđeno da Svetlana Ražnatović provede godinu dana u kućnom pritvoru. Budući da su u tu kaznu uračunata i četiri mjeseca koja je provela u pritvoru 2003., radi se o osmomjesečnoj kazni. Na pitanje sutkinje priznaje li krivnju dobrovoljno, svjesno i bez zablude, Svetlana Ražnatović je odgovorila: “Naravno.” U karijeri duljoj od dva desetljeća Svetlana Ražnatović je dosta vremena provela u društvu kriminalaca. Bila je u vezi s Goranom Bojovićem Amonijakom, ubijenim 1992., i Dejanom Marjanovićem Šabanom, izrešetanim četiri godine kasnije. Tada je već bila u braku sa zapovjednikom Srpske dobrovoljačke garde Željkom Ražnatovićem Arkanom, koji je bio optužen za ratne zločine, a ubijen je u siječnju 2001. u beogradskom hotelu “Intercontinental”. Nakon ubojstva srpskog premijera Zorana Đinđića 2003. Svetlana Ražnatović provela je četiri mjeseca iza rešetaka, jer se družila s članovima “Zemunskog klana”, odgovornima za taj zločin, koji su planirali da ju iskoriste kao alibi. Na suđenju “Zemuncima” zaštićeni svjedok Dejan Milenković Bagzi izjavio da je Svetlana Ražnatović predložila vođama bande, od kojih je pozajmljivala novac, da kidnapiraju vlasnika televizije Pink Željka Mitrovića, jer je “pun kao brod”. Do otmice nije došlo, ali nakon Milenkovićeva svjedočenja Svetlana Ražnatović dugo nije bila poželjna u programu TV Pink. Među zanimljivim suradnicima Svetlane Ražnatović bila je i financijska direktorica Obilića, Arkanova kuma Stanislava Čočorovska, koja je u Makedoniji poslije osuđena na 14,5 godina zatvora zbog šverca gotovo pola tone kokaina. Kad je 2004. optužena da posjeduje 500.000 eura vrijednu dijamantnu ogrlicu ukradenu od supruge austrijskog kancelara Franza Vranitzkog, pjevačica je odgovorila da to nije istina, najavila tužbu zbog klevete, ali i konstantirala da je nakit dobivala od pokojnog supruga Željka i da “nikada nije s njim išla u kupnju”. Dvije godine kasnije u Buenos Airesu pjevala je na svadbi Dragana Ilića, osuđenog u Argentini zbog trgovine kokainom, ali se pravdala da nije znala da se radi o kriminalcu, premda se tada nalazio na odsluženju kazne. Unatoč ocjeni suda da nije sklona kažnjivim djelima, Svetlana Ražnatović u srpnju će se ponovo naći na optuženičkoj klupi, ovaj put ne sa sestrom, nego sa šurjakom Predragom Ocokoljićem.

Nova optužnica tereti ih da su 2007. direktoru nogometnog kluba Mladi proleter Aleksandru Olareviću prijetili i napali ga. Olarević je izjavio da je Svetlana Ražnatović pokušala preoteti klub Mladi proleter, u čijem je sportskom centru Obilić godinama trenirao i igrao utakmice mlađih kategorija, i namjeravala prodati to zemljište. Navodno je Svetlana Ražnatović zaprijetila Olareviću: “Ti ne znaš tko stoji iza mene, koji ljudi i institucije!” Činjenica je da je Svetlana Ražnatović bliska s ljudima iz državnih institucija. Rođena je u selu Žitorađi, baš kao i ministar policije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, koji ne krije da su prijatelji. Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma, čija je partija Jedinstvena Srbija dio vladajuće koalicije, bivši je pripadnik Srpske dobrovoljačke garde i Arkanove Stranke srpskog jedinstva i tvrdi da je “Ceca srpski brand”. Prijatelj Svetlane Ražnatović je i lider stranke Nova Srbija i nekadašnji ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić. Koncertu Svetlane Ražnatović povodom dočeka nove pravoslavne 2007. godine u Beogradu prisustvovao je tadašnji predsjednik vlade Vojislav Koštunica, a pjevačica ga je pozdravila kao „našeg voljenog premijera koji je ujedinio Srbiju“. Pjevala je i u Bosni i Hercegovini na predizbornom mitingu Saveza nezavisnih socijaldemokrata predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u Banjaluci. Uz utjecajne prijatelje i poštovaoce, status seksualnog simbola i uzora tisućama djevojaka i djevojčica, s vlašću koja je u stalnoj predizbornoj kampanji, gde je svaki glas važan pa se “ne treba zamjerati narodu”, 37-godišnja poljoprivredna tehničarka (smjer svinjogojstvo) u Srbiji je gotovo nedodirljiva. Zato se mogu pročitati komentari da nova optužnica služi samo da se skrene pažnja sa skandala izazvanog prethodnom nagodbom, koji je ostavio dojam da država Srbija nema ništa protiv kupnje slobode i da ju ne zanima otkud novac dolazi.

SNEŽANA MALOVIĆ,
ministrica pravosuđa, podržala je
neuobičajenu sudsku nagodbuSNEŽANA MALOVIĆ, ministrica pravosuđa, podržala je neuobičajenu sudsku nagodbuO mišljenju same Svetlane Ražnatović da je nedodirljiva svjedoči i to što je 2006. tvrdila da celulit na fotografijama s beogradskog koncerta “nije njezin”, nego je rezultat obrade u photoshopu. Čak je najavljivala i tužbu, mada se radilo o fotografijama Reutersa, ugledne svjetske novinske agencije. Specijalni status Svetlane Ražnatović bio je očit i prilikom izricanja presude 9. svibnja, nakon nagodbe s tužiteljstvom. Premda je ulazak u beogradsku Palaču pravde zabranjen osobama u otvorenoj obući, službenici suda nisu imali ništa protiv njezinih bijelih sandala s otvorenim prstima. U samoj zgradi njezino je osiguranje zavodilo red, onemogućavajući rad novinara, unatoč prisutnosti desetaka sudskih službenika. U situaciji kad izgleda da je sve dopušteno, ne bi trebalo isključiti mogućnost da Svetlana Ražnatović instalira kamere po cijeloj kući i od svog “zatvora” napravi reality show. Sigurno bi se našle TV kuće koje bi taj program prenosile, a “treba i platiti dug državi”. Ona će osam mjeseci nositi na nozi elektroničku nanogvicu, kako bi vlast mogla kontrolirati kreće li se u okviru propisanih 2000 četvornih metara. Beogradski ulični prodavači tvrde da bi nanogvica slična onoj kakvu će ona morati nositi mogla biti modni hit ovog ljeta, jer će tisuće djevojaka i djevojčica poželjeti iskazati podršku Ceci i prosvjed zbog presude, jer je jasno da, unatoč priznanju, “ništa nije imala s Arkanovim pištoljima pronađenim u kući, a još se manje pitala u vezi s prodajom nogometaša”. Ostaje samo da se vidi tko će se upustiti u proizvodnju nanogvica – neka srpska tvrtka ili će Kinezi opet biti brži.

Vezane vijesti

Ceca Ražnatović dobila godinu dana kućnog pritvora

Ceca Ražnatović dobila godinu dana kućnog pritvora

Beogradski viši sud prihvatio je u ponedjeljak nagodbu najpopularnije srbijanske pjevačice i udovice nekadašnjeg vođe Srpske dobrovoljačke garde… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika