Objavljeno u Nacionalu br. 809, 2011-05-17

Autor: Marko Biočina

Bivši tjelohranitelj Mladena Kruljca u bijegu nakon pljačke banke u Slavonskom Brodu

Dešić, koji je zajedno s još jednom osobom osumničen da je prošlog četvrtka upao u poslovnicu PBZ-a u Slavonskom Brodu i pokušao je opljačkati, trenutačno je u bijegu, a njegove veze s gerneralom Kruljcem još prije nekoliko godina za Nacional je opisao slavonskobrodski poduzetnik Tomislav Opačak

Ivan Dešić, jedan od dvojice osumnjičenih za prošlotjednu krvavu pljačku poslovnice Privredne banke Zagreb u Slavonskom Brodu, bivši je tjelohranitelj i bliski prijatelj zapovjednika Kopnene vojske Mladena Kruljca. Dešić, koji je zajedno s još jednom osobom osumničen da je prošlog četvrtka upao u poslovnicu PBZ-a u Slavonskom Brodu i pokušao je opljačkati, trenutačno je u bijegu, a njegove veze s gerneralom Kruljcem još prije nekoliko godina za Nacional je opisao slavonskobrodski poduzetnik Tomislav Opačak. Prema njegovim riječima, Dešić i još jedna osoba svojedobno su ga automobilom odvezli u mjesto Poloj, kraj Slavonskog Broda. Generalov je auto zastao, Kruljac je izletio iz auta, došao do Opačka i u njegovu glavu uperio pištolj.

Evo kako je Opačak opisao taj događaj: "Gledao sam u pištolj ispred vlastitih očiju i bojao se najgorega. Zapamtio sam u tom trenutku svaki detalj s njega, pa i ugraviranu posvetu bivšeg ministra. Vjerujte, kad je cijev otkočena i uperena u glavu, zapamtite svaku ogrebotinu ili kakvo drugo obilježje. Tada je uslijedilo 40-minutno ponižavanje, zlostavljanje kojeg ću se sjećati dok sam živ. General me udarao pištoljem, rukama i nogama sa svih strana dok su me Dešić i Cuga držali. Nisam imao pojma zbog čega mi se sve to događa. Još mi i danas bruje njegove prijetnje u ušima: 'Znaš da je moja cijela policija u Brodu i da ću znati budeš li me prijavio i prije nego što prijava stigne. Nemoj slučajno ići k liječniku, jer znaš da ćeš biti ubijen!'" Nakon što ga je pretukao, Kruljac je rekao da mu treba nova kupaonička kada, tzv. "jacuzzi", te da ju Opačak mora nabaviti. Kadu je u Vinkovcima u Kruljčevo ime preuzeo Dragan Prgomet, Kruljčev ratni drug i suvlasnik diskokluba “Monaco”, koji je prije nekoliko godina ubijen u oružanom sukobu u Slavonskom Brodu. Policija je nakon Opačkove prijave obavila obavijesne razgovore s Dešićem, no bez ikakva efekta, a Opačak se kasnije žalio da mu je Dešić i dalje prijetio: “Nedugo nakon što sam podnio kaznenu prijavu, telefonom mi se ljetos javio Ivan Dešić i zaprijetio da će mi dignuti kuću u zrak.

Očito je to bio još jedan pokušaj zastrašivanja da obustavim sudski progon generala.” Ipak, cijeli slučaj vrlo je brzo pao u zaborav, Kruljac je napredovao do položaja drugog čovjeka hrvatskih oružanih snaga, a Dešić nastavio mirno živjeti na slobodi. Da je tada policija adekvatnije reagirala, možda bi krvava pljačka banke u Brodu bila spriječena.

Vezane vijesti

Kruljac na slobodi: Više nikad neću obući odoru Hrvatske vojske

Kruljac na slobodi: Više nikad neću obući odoru Hrvatske vojske

Istražni sudac osječkoga Županijskog suda danas je na prijedlog USKOK-a donio rješenje da se od šestorice osumnjičenika koje se tereti za… Više

Komentari

registracija
20/8/10

McCoy, 17.05.11. 06:20

Treba li ovome ikakav komentar?


registracija
1/12/10

kibidabi, 17.05.11. 09:26

Šta znači ak ' je netko bivši i ak' taj počine zločin? Hoćete reći:svaki moj bivši prijatelj koji je počinio zločin....da bi za te radnje ja morao odgovarati?


registracija
30/9/09

davor12345, 17.05.11. 10:00

08.05.2007.

OSIJEK - Predsjednik Stjepan Mesić rekao je tijekom jučerašnjeg posjeta Osijeku na novinarski upit da je za zapovjednika Hrvatske kopnene vojske generala Mladena Kruljca "obavljena provjera i za ono što je bilo u ratu i za ono što je bilo poslije rata" te da je, što se Kruljca tiče, "sve čisto i nema nikakvog razloga za zabrinutost".

Na pitanje je li tražio i dobio rezultate sigurnosne provjere generala Kruljca, predsjednik Mesić je još rekao da je general Kruljac u Domovinskom ratu bio jedan od najistaknutijih zapovjednika i izvršio ono što je domovina od njega tražila, bio je na školovanju u Americi i tada je "za njega izvršena provjera, koja je također bila čista".

Kad je riječ o provjeri za NATO, Mesić je rekao: - Što se tiče provjere za NATO pakt, to je potpuna provjera koja se provodi za osobe na visokim dužnostima, koje u svakoj prilici dolaze do materijala i dokumenata koje ima taj savez.

Nakon napisa da novi zapovjednik Kopnene vojske nije prošao tzv. sigurnosnu provjeru, ministar obrane Berislav Rončević prošloga je tjedna rekao da je general Kruljac prošao tu provjeru. (H)

I šta još hoćete?


registracija
3/12/10

Yoda, 17.05.11. 10:36

@davor12345 - znaš ti onu narodnu: " i na tarabama svašta piše.."


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika