18.05.2011. / 07:53

Autor: Nacional.hr

Jagode - saveznik u borbi protiv viška kilograma

Jedna šalica jagoda ima samo 49 kalorija, a u borbi protiv debljine pomažu i jer ubrzavaju metabolizam i smanjuje apetit, a pomažu i u kontroliranju razine šećera u krv

Jagode su bogate antioksidansima ( Foto: Wikipedia)Jagode su bogate antioksidansima ( Foto: Wikipedia)Istraživanja su pokazala da su jagode saveznici u borbi protiv viška kilograma jer zbog nekih nutritivnih sastojaka ubrzavaju metabolizam, smanjuju apetit i pomažu u kontroli razine šećera u krvi, prenosi Huffingtonpost.

Znanstvenici u SAD-u, Švedskoj i drugim zemljama istražuju čudotvorne učinke jagoda i otkrivaju nove dokaze o njihovom blagotvornom učinku na zdravlje. Jedna od pozitivnih osobina jagoda je to što mogu biti saveznici u borbi protiv viška kilograma. Jedna šalica jagoda ima samo 49 kalorija, a u borbi protiv debljine pomažu i jer povećavaju proizvodnju hormona adiponektina koji ubrzava metabolizam i smanjuje apetit, dok antocijanini i elagična kiselina pomažu u kontroliranju razine šećera u krvi.

Bogate su vitaminom C i vlaknima, sadrže kalcij, magnezij i kalij. Također su i izvor antioksodanasa koji smanjuju rizik od pojave kroničnih bolesti i pomažu kod upala. Istraživanja su pokazala i da jagode pomažu u usporavanju rasta stanica tumora jetre i usporavanju starenja mozga. Jedna vrsta antioksidanasa kojih ima u jagodama smanjuje i rizik od pojave srčanih bolesti i moždanog udara jer štiti krvne žile.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

registracija
30/4/11

blagica, 18.05.11. 21:28

Da, jagoda ima puno i brzo se kvari pa ih treba hitno prodati!


registracija
26/1/08

Rampa, 22.05.11. 22:53

A da bi se zasitio od jagoda treba ti 15 šalica!!
Eto ti opet kalorija, a ode ti lova iz novčanika!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika