Objavljeno u Nacionalu br. 424, 2003-12-30

Autor: Ivo Pukanić

IZNUDA NAD ĆALETOM UBRALA PLODOVE

Ćaleta na bolničkoj postelji potpisao prodaju Nove TV

Hici u Ivana Ćaletu postigli su svoj cilj:suvlasnik Nove TV stavio je svoj potpis na suglasnost o prodaji: tako će četvorka iz Grupa, Pavić, Kutle, Pašalić i Grubišić, prodajom unosne TV postaje utržiti 40 milijuna eura i stvoriti novi centar financijsko-kriminalne moći

To je bio završni čin ucjenjivačke drame koja se odvijala nekoliko mjeseci, a kulminirala sa šest metaka ispaljenih u Ćaletine noge od kojih su tri pogodila cilj.To je bio završni čin ucjenjivačke drame koja se odvijala nekoliko mjeseci, a kulminirala sa šest metaka ispaljenih u Ćaletine noge od kojih su tri pogodila cilj.Pucnji i ranjavanje Ivana Ćalete postigli su cilj. Na sam Badnjak, rano poslije podne, suvlasnik Nove TV je ležeći u bolesničkom krevetu Nove bolnice u Dubravi stavio svoj potpis na dokument kojim potvrđuje da je suglasan s prodajom televizije. To je bio završni čin ucjenjivačke drame koja se odvijala nekoliko mjeseci, a kulminirala sa šest metaka ispaljenih u Ćaletine noge od kojih su tri pogodila cilj. Za takav gorak rasplet događaja Ćaleta je i sam djelomično kriv zato jer nikada nije imao hrabrosti čvrsto stati pred lice javnosti i jasno i glasno reći što se događa iza kulisa vlasničkih i upravljačkih prava na Novoj TV. Uvijek se je skrivao iza svojih najbližih suradnika, dobro pazeći da ni u jednome trenutku ne izazove bijes glavnih Grupo igrača ? Ninoslava Pavića, Mirolava Kutle i Ivića Pašalića. U svim razgovorima uvijek je spominjao samo Vinka Grubišića, najslabiju kariku u cijelome lancu tog medijskog kriminala. Usporedo s time, i jedna i druga grupa koje su se borile za prevlast nad Novom TV pokušavale su preko naklonjenih sudaca po raznoraznim sudovima riješiti spor u vlastitu korist. Spor je jednostavno bilo nemoguće riješiti pravnim putem zato jer cijeli slučaj nije nastao na pravnim, već na kriminalnim osnovama i mogao se riješiti samo na dva načina. Prvi je da država intervenira i oduzme nacionalnu koncesiju koja je dobivena zahvaljujući političkoj kuhinji Ivića Pašalića 1999. Drugi bi način bio da se taj cijeli kriminal i riješi kriminalom, što se je na kraju i dogodilo. Mafijaški pucnji u Ćaletu riješili su njihove međusobne odnose u trenu i sredili vlasničku zavrzlamu. Zašto se moralo ubrzati rješavanje slučaja?

Članovima Grupa, a posebno Miroslavu Kutli, je jasno da on ne može više u svojim rukama imati bilo koji medij u Hrvatskoj. Kad već ne može s njima upravljati, Kutle smatra da se onda bar može naplatiti. Dok je sjedio u zatvoru, svi njegovi ortaci su živjeli lagodno, uživajući u novcu i društvenom statusu. Kutle smatra da tu nepravdu bar djelomično može ispraviti tako da je naplati u novcu. U slučaju Nove TV smetnja za naplatu je bio Ćaleta, koji nije htio da se televizija proda u paketu, a vrijednost Nove TV je minimalno 30 milijuna eura. Za njenu kupnju su zainteresirani i dalje Murdochov News Corp. i Lauderov CME. Navodno je sedam dana prije nego što je pucano u Ćaletu Lauder ponudio 7 milijuna eura više od News Corp.-a, što je predstavljalo ponudu koju dečki iz Grupa nisu mogli odbiti. Kako Ćaleta nije podlegao verbalnim pritiscima da proda i svoj dio, uvjerilo ga se konkretnijim metodama.

Kako Nacional doznaje, nakon Ćaletinog pristanka na Badnjak da se proda Nova TV sve ostalo je samo stvar tehnike koju, s njegove strane, završavaju trojica najodanijih ljudi: odvjetnik Ante Župić, član Uprave Nove TV Damir Tus te financijski direktor Neven Čičko. S druge strane, Grubišićevu grupu u pregovorima zastupa odvjetnik Zoran Marković. Cijela transakcija trebala bi biti gotova nakon 20. siječnja, kada se očekuje potpisivanje ugovora o kupoprodaji, a novi vlasnik bi u potpunosti preuzeo posao u roku dva mjeseca, doznaje Nacional iz izvora bliskih odvjetničkim krugovima involviranim u cijelu tajnu operaciju. Po svemu sudeći, kupac će ipak biti CME zbog 7 milijuna eura više novaca, što je i logično jer bi na taj način sin slavne Estee Lauder mogao povezati programe koje ima na slovenskom Pop TV- u s hrvatskim tržištem. Uz to, treba priznati da je Ćaleta s nekoliko poteza vrlo dobro razvio televiziju, za koju su se Grupo igrači i zainteresirali tek kad je napravljen dobar posao. Na početku čak nisu imali ni za platiti dozvolu te su novac posrednim putem nažicali od generala poduzetnika Ivana Čermaka.

Malo po malo, Grupo će ostvariti svoj plan: naplatit će se od Nove TV, a još mu ostaje veliki zalogaj, naplata od radio bussinesa. Jura Hrvačić je već prije mjesec dana primio signal što treba učinit: postavljena mu je protutenkovska nagazna mina pred ulazom u kuću. Ako ne želi završiti kao Ćaleta, morat će i on hitno izravnati račune s Grupom.

Od tako puno novca samo od Nove TV (zajedno je riječ o sumi od 40 milijuna eura), svi će se dobro naplatiti. Momci iz Grupa dobit će veliki novac na osnovu toga što su 1999. dobili koncesiju, samo zahvaljujući tome što je njihov član Ivić Pašalić određivao kome će pripasti i radio i TV koncesije. Osim te prevare, ortaci u tu televiziju nisu uložili ni kune. S ogromnom financijskom moći koju će izvući od onih naivnih koji su se zanijeli misleći da su oni gospodari Grupo medija, a ne famozna četvorka, stvara se jedan novi centar kriminalno-financijske moći koji će se za kratko vrijeme pretvoriti u jedan paralelni sustav vlasti. Možda će tada svi političari kalkulanti shvatiti kolika je njihova krivica za opći nered koji će zavladati ne samo u poslovnim krugovima, već i na asfaltu. A skoro su svi političari takvi ? kako pod Tuđmanom, tako i pod Račanom. Prema nekim znacima, ni u Sanaderovoj garnituri ne pucaju od želje da počiste kriminal iz prošlosti. To je koštalo Tuđmana vlasti, to je koštalo Račana vlasti, a moglo bi i Sanadera prijevremenog silaska s političke scene.

Vezane vijesti

Lauder napokon posve otplatio Novu TV

Roland Lauder, vlasnik medijskog koncerna Central European Media Enterprises (CME), prije nekoliko dana napokon je platio bivšim vlasnicima Nove TV… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika