18.05.2011. / 14:29

Autor: Nacional.hr

Amerikanac tvrdi da je prvi čovjek na svijetu izliječen od HIV-a

Amerikancu su zbog leukemije presađene matične stanice, a uzrok neočekivanog ozdravljenja je to što je njegov donor matičnih stanica bio imun na virus HIV-a

Timothy Ray Brown: Screenshot CSB5Timothy Ray Brown: Screenshot CSB5Muškarac iz San Francisca, Timothy Ray Brown, za američke medije je izjavio da je izliječen od HIV-a koji mu je dijagnosticiran 1995. godine, prenosi CBS.

Ovom četrdestpetogodišnjam Amerikancu je nakon otkrića HIV-a otkriveno da ima i leukemiju, nakon čega je podvrgnut zračenjima i operiran. Zbog leukemije su mu dva puta transplantirane matične stanice nakon čega je prestao piti lijekove za AIDS. U prosincu je objavljeno da u njegovom organizmu nema više tragova HIV-a. Uzrok neočekivanog ozdravljenja je to što je njegov donor matičnih stanica bio imun na virus HIV-a.

Brown je, čini se pravi sretnik, jer je samo 1 posto Europljana otporno na virus HIV-a. Unatoč Brownovom optimizmu, znanstvenici upozoravaju da ne treba dizati prašinu oko ovog otkrića, jer još uvijek nemaju sve informacije i nisu sigurni dali bi taj postupak izliječio i druge oboljele od HIV-a.

Vezane vijesti

Elton John kritizirao "fašiste" koji stigmatiziraju zaražene

Elton John kritizirao "fašiste" koji stigmatiziraju zaražene

Britanski skladatelj i pjevač Elton John nazvao je "fašistima i budalama" one koji stigmatiziraju oboljele od AIDS-a i pozvao je vlade da ne smanjuju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika