18.05.2011. / 21:59

Autor: Martina Čizmić

Cannes kažnjava: Zbog Von Trierove izjave o Židovima otkazan afterparty za Melancholiu

"Ukoliko sam jutros povrijedio nekoga svojim riječima na konferenciji za novinare, duboko se ispričavam. Nisam antisemitist, niti imam rasne predrasude na bilo koji način, niti sam nacist", stoji u izjavi koju potpisuje Von Trier

Lars von TrierLars von TrierNepromišljena izjava Larsa von Triera koju je izrekao danas pred novinarima u Cannesu mogla bi ga stajati mnogo više od obične isprike koju je naknadno poslao.

Naime, tek nekoliko sati prije no što je u srijedu uvečer trebao započeti afterparty nakon prikazivanja Von Trierova filma "Melancholia", novinari su dobili obavijest o otkazivanju dotičnog događaja.

"Žao nam je što vas moramo obavijestiti da smo bili prisiljeni otkazati afterparty za Melancholiu. Ljudi čiji smo prostor unajmili, osjetili su se povrijeđenima Lars von Trierovom izjavom i to poštujemo. Ispričavamo se zbog bilo kakvih neprilika koje smo vam uzrokovali i nadamo se da će isprika koju smo odaslali ranije raščistiti eventualne nejasnoće", stoji u poruci koja je poslana iz Von Trierove producentske kuće.

Podsjetimo, na jutrošnjoj konferenciji za novinare Von Trier je govoreći o svojim njemačkim korjenima rekao kako je dugo mislio da je Židov i bio kao takav sretan. "No, kasnije sam otkrio da sam u stvari nacist, jer mi je obitelj njemačka, što mi je također izazvalo određenu ugodu. Što reći? Razumijem Hitlera. Mislim da je apsolutno u nekim stvarima pogriješio, ali ga jednako tako mogu vidjeti kako na samom kraju sjedi u svojem bunkeru. Premda sam naravno jako na strani Židova, ali ne previše jer je Izrael prava gnjavaža", kazao je Von Trier.

Taj njegov odgovor izazvao je pravu salvu negodovanja, toliku da je tijekom popodneva poslao svoju ispriku medijima.

"Ukoliko sam jutros povrijedio nekoga svojim riječima na konferenciji za novinare, duboko se ispričavam. Nisam antisemitist, niti imam rasne predrasude na bilo koji način, niti sam nacist", stoji u izjavi koju potpisuje Von Trier.

Vezane vijesti

Von Trierova "Melankolija" najbolji europski film

Von Trierova "Melankolija" najbolji europski film

Film "Melankolija" danskog redatelja Larsa Von Triera proglašen je najboljim europskim filmom u subotu navečer u Berlinu na 24. dodjeli nagrada… Više

Komentari

registracija
17/12/08

anamarijak, 19.05.11. 08:13

E da, njima se ne valja zamjerati....znala sam još jučer da će ovako proći...Nisu svi ljubitelji slobode govora


registracija
8/7/10

Maroje, 19.05.11. 10:10

Mogli bi mi svi učiti od židova kako izgraditi o sebi dobar imidž i kako začepiti usta neistomišljenicima, a u obranu svojih interesa. Tko nam je kriv da smo nesložan narod u smislu dva hrvata tri stranke.Bravo židovi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika