19.05.2011. / 16:58

Autor: Nacional.hr

Amnesty International: u Egiptskoj revoluciji ubijeno 840 i ozljeđeno 6 tisuća ljudi

"Moraju se promijeniti zakoni koji su dozvoljavali nepravilnosti i poduzeti korakci koji će jamčiti da se takva iskorištavanja više neće ponoviti", piše u 120 stranica debelom izvješću tima Amnesty Internationala

Egipatske snage sigurnostiEgipatske snage sigurnostiU izvješću Amnesty Internationala tvrdi se kako je za vrijeme revolucije u Egiptu u kojoj je s vlasti srušen Hosni Mubarak ubijeno oko 840 i ozljeđeno više od 6 000 ljudi, izvještava CNN.

Prosvjednici su uspijeli, počevši od kraja siječnja ove godine, u samo 18 dana srušiti diktatora koji se je prije 30 godina dokopao vlasti nasiljem i zastrašivanjem. U izvješću se navodi kako će mnogo truda i rada biti potrebno za nadoknadu 'obiteljima žrtava i ponovno uspostavljanje vjere građana' u vladu. "Egipatske vlasti moraju puno raditi za ponovno izgrađivanje vjere u javne institucije, koje su prije smatrane kao oružje represije i prepreke pravdi. Moraju se promijeniti zakoni koji su dozvoljavali nepravilnosti i poduzeti korakci koji će jamčiti da se takva iskorištavanja više neće ponoviti", piše u 120 stranica debelom izvješću tima Amnesty Internationala.

Brojni intervjui svjedoče o mučenjima pritvorenih demonstranata elektrošokovima, premlaćivanjima palicama, bičevima, i prijetnjama silovanjem. Oko 189 zatvorenika umrlo je za vrijeme prosvjeda, organizacija poziva na istragu.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika