Objavljeno u Nacionalu br. 427, 2004-01-20

Autor: Željka Godeč

MINISTAR ZDRAVSTVA PROTIV LIJEČNIČKOG ŠTRAJKA

Zahtjeve liječnika sada nije moguće ispuniti

Novi ministar zdravstva Andrija Hebrang u intervjuu za Nacional opovrgava tvrdnje da je prethodnih godina iz oporbe upravljao štrajkom liječnika, najavljuje reviziju investicije na Rebru i spašavanje od blokade bolnica koje duguju veledrogerijama 1,8 milijardi kuna

Odmah je počeo pregovarati sa sindikatima, bolnicama stavio veto na kupnju nove opreme, smijenio 27 članova upravnih vijeća?Odmah je počeo pregovarati sa sindikatima, bolnicama stavio veto na kupnju nove opreme, smijenio 27 članova upravnih vijeća?Andrija Hebrang, kritiziran da je za svog mandata u prvoj eri HDZ-ove vladavine sam bio odgovoran za loš položaj liječnika, opet u svojoj staroj ulozi ministra zdravstva povukao je poteze koji su javnosti trebali dati do znanja da će u zdravstvenom sektoru ubuduće sve biti drugačije. Odmah je počeo pregovarati sa sindikatima, bolnicama stavio veto na kupnju nove opreme, smijenio 27 članova upravnih vijeća? Razlozi smjena i njegove daljnje namjere bili su tema razgovora s Andrijom Hebrangom, novim ministrom zdravstva i potpredsjednikom Vlade.

Nije isključeno da ću se dogovoriti sa sindikatima o određenoj dinamici povećanja plaćam u četiri godineNACIONAL: Što mislite o zahtjevima sindikata koji traži strukovni kolektivni ugovor za liječnike i plaće na razini sudačkih? – Prošla je vlast izabrala najgoru opciju: da bi nadoknadila nedostatak kolektivnog ugovora, donijela je dvije uredbe o plaćama, odnosno, o dodacima na plaće zdravstvenih djelatnika i tako izazvala veliki revolt i svađe. Uredbe su po svojoj definiciji nepravedne, jer njima ne možete obuhvatiti tisuće specifičnih uvjeta i načina rada zdravstvenih djelatnika. O tome svjedoči na primjer odredba za tim hitne pomoći, koji se sastoji od vozača, liječnika i tehničara. Po toj uredbi liječnik i tehničar dobivaju dodatak na opasnost, a vozač ne, premda dijele istu sudbinu. Bivšu vladu sam kritizirao zato što nije uspostavila socijalni dijalog, a kao ministar obećavam da ću razgovarati sa svih 14 sindikalnih udruga u zdravstvu i dati sve od sebe da zdravstvene radnike ne dovodim u napast da štrajkaju.

NACIONAL: Hoćete li liječnicima dati iste plaće kakve imaju suci? – Pregovori su tek počeli, ali jasno je da sada ne mogu ispuniti zahtjeve liječnika. Moj primarni zadatak je sanirati dugove i omogućiti da sustav funkcionira. Bilo bi neozbiljno da obećam ono što ne mogu ispuniti. Moram biti realan, ali nije isključeno da se neću dogovoriti sa sindikatima o određenoj dinamici povećanja plaća u iduće četiri godine.

NACIONAL: Prošle godine tvrdilo se da vi stojite iza liječničkog štrajka i dirigirate potezima Ivice Babića, predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata. – O tome sam i sam čitao u novinama. Međutim, osobno nisam štrajkao, niti sam imao štrajkaški bedž, niti sam, dok sam bio u opoziciji, imao moć da utječem na događaje. S Babićem godinama nisam imao vezu, jer sam smatrao da nije u redu da bivši ministar ”šuruje” sa sindikatima. Tek onda kad mi kao šefu odjela nije bilo jasno što da radim, čiji nalog moram poštovati – ministrov da radimo ili šefa sindikata – da štrajkamo, pozvao sam Babića da mi objasni što to u organizacijskom smislu znači. Tada sam s njim jedan jedini put razgovarao. Za štrajk nikada nisam bio, niti mislim da se problemi u liječničkoj profesiji trebaju rješavati štrajkom, ali sam podržavao kolege zbog toga što su zdravstveni radnici jedini s kojima nije potpisan kolektivni ugovor nakon što im je 2000. istekao onaj koji sam još u prvom mandatu s njima potpisao.

NACIONAL: Postoji sumnja u status ratnog vojnog invalida Ivice Babića. Može li liječnike zastupati netko s mrljom u karijeri? – Čuo sam za te glasine, ali ne mogu o njima suditi jer ne znam jesu li ičim potkrijepljene. Nisam pristalica masovnih revizija, ali podržavam svaku gdje postoji objektivna sumnja u nepravilnosti. Kad bi se dokazalo da je Babić dobio status invalida na nepošten način, vjerujem da bi članstvo zahtijevalo da stavi svoj mandat na raspolaganje.

NACIONAL: Nezadovoljstvo liječnika datira još iz ere prve vladavine HDZ-a, kada su povećane plaće sudaca. – Da, ali taj zakon je prošao tek kad sam dao ostavku. Dotad sam se borio da plaće u zdravstvu budu barem deset posto veće nego u ostalim društvenim djelatnostima, jer sam želio da se liječnicima, ipak, valoriziraju velike odgovornosti. Uspio sam tri puta spriječiti zakon o plaćama sudaca, ne zato što mislim da suci ne bi trebali imati takve plaće, nego zato što sam znao kakav će on potres izazvati. Svaki put kad bi ministar pravosuđa predložio Vladi zakon o plaćama sudaca, ja sam skočio i pričao uvijek istu priču. A ona glasi ovako: Štefek je Jambreku pljunuo u oko i Jambrek je uzeo pajser i razbil mu glavu. Neurokirurg koji je Štefeku spasil život novim zakonom dobio bi dva put manje od suca koji će presuditi tko je koga prvi pljunuo.

NACIONAL: Hoće li se realizirati projekt “Istočni češalj”, najveća zdravstvena investicija bivše vlasti na Rebru? – Zatražio sam reviziju tog projekta za koji je zdravstvena ustanova Rebro uzela 73 milijuna eura kredita kod banke, za koji je država dala garanciju. Ali ta garancija mene ne zanima, jer kredit neće vraćati država, nego Rebro iz svog poslovanja. S tim kreditom Rebro bi trebalo sagraditi prostor koji je dvije trećine zdravstveni, a trećinu komercijalni: poslovni prostori, shooping centar, hotel, podzemne garaže. Pozdravio bih izgradnju Rebra, kojemu nužno trebaju poliklinika i dnevna bolnica, da su se kreatori tog projekta držali zakona. Svuda u svijetu protuzakonito je zdravstveni novac investirati u profitne sadržaje, socijalni fondovi se ne smiju prelijevati u tržišnu djelatnost. Kad bi se taj komercijalni dio projekta pokazao neuspješnim, tisuće bolesnika ostale bi bez zdravstvene zaštite. Ako hotel bankrotira, tko će biti kriv za te puste milijarde koje bi trebalo oduzimati osiguranicima za lijek? Moj osnovni prigovor na taj projekt svodi se na način financiranja. Zašto bi porezni obveznici financirali nečiji hotel, garažu? Usto, nisam siguran ni da Rebru trebaju 24 operacijske dvorane. Da bi se izgradnja tolikih dvorana financijski isplatila, one bi morale raditi najmanje 14 sati dnevno, a to je na Rebru teško postići. Ne sviđa mi se ni ideja da se u nove prostore na Rebru presele klinike sa Šalate, a da pritom grad Zagreb, koji bi trebao biti jedan od ključnih pregovarača, nitko ništa nije pitao.

NACIONAL: Mislite da Josip Paladino nije dobio podršku Milana Bandića? – S Bandićem o tome nisam govorio, ali jesam sa Zvonimirom Šosterom, pročelnikom za zdravstvo, i on tvrdi da se to nije spominjalo. Projektom “Istočni češalj” izbrisali bi se zdravstveni sadržaji sa Šalate, a da se pritom ne vodi računa o njihovim specifičnim potrebama. Ne tvrdim da je Paladino nestručan, ali on je za njega izravno zainteresiran. Cilj ovog projekta je da se “očisti” Šalata. Od Šalate se ne može napraviti rezidencijalna zona dok po njoj šeću pacijenti. Moj je prijedlog da se obustavi gradnja u toj tzv. komercijalnoj zoni i da se za taj dio objekta raspiše natječaj za koncesiju, pa neka onda koncesionari grade vlastitim novcem, a ne novcem poreznih obveznika. Ali o tome bi trebalo odlučiti nezavisno povjerenstvo.

NACIONAL: Vaši kritičari već najavljuju da ćete se obračunavati s neistomišljenicima i svojim prethodnicima. Zašto ste smijenili Nikicu Gabrića, predsjednika Upravnog vijeća HZZO-a? – Novi zakon o zdravstvenoj zaštiti, donesen u srpnju 2003., smanjio je broj članova Upravnog vijeća koje imenuje Vlada s pet na tri i propisao da se u roku od šest mjeseci imenuju nova upravna vijeća. Taj rok istječe krajem siječnja i ja sam dužan imenovati nove članove.

NACIONAL: Zašto mijenjate baš sve članove? – Zato što su u takvim dugovima da ja ne spavam već 15 dana. Bolnice u ovom trenutku duguju 1,8 milijardi kuna veledrogerijama, neke bolnice su zadnji račun platile 2001., a dugovi su stariji od godinu dana. Dobavljači su tužili bolnice u prosincu i zatražili blokadu računa. Moj primarni zadatak je da spriječim paralizu sustava. Ako se blokiraju računi, bolnice će ostati bez plaća, novca za lijekove, hranu. Ovih dana ću razgovarati s predstavnicima veledrogerija i moliti ih za “time out”. A ne mogu ih moliti da povuku svoje tužbe i istodobno ostaviti isti menadžment.

NACIONAL: Nisu valjda baš svi gubitaši i nestručnjaci. – Čim sam postao ministar upozorio sam premijera kako ću zasigurno biti najcrnji član Vlade u novinama, ali da mu jamčim da sustav neće puknuti. Bio sam dovoljno optuživan u svom prošlom mandatu, kao ministar obrane spasio sam 3,5 milijardi kuna, riskirajući da budem crna ovca, ali mi je barem savjest čista.

NACIONAL: Niste odgovorili, zašto ste smijenili Nikicu Gabrića? – Zbog njegova načina razmišljanja koji je potpuno inkompatibilan mojem. I on i direktorica HZZO-a Ljerka Đukanović služe se metodom populizma, stalno govore da nisu odgovorni za gubitke ustanova. Isto govori i bivši ministar, a ja se pitam – pa tko je odgovoran ako ne oni koji postavljaju ravnatelje i Upravno vijeće. Sustav je pred krahom, a Gabrić tvrdi da on nije odgovoran. Moj sustav rada je dijametralno suprotan njegovu: na mom stolu su svi prihodi i rashodi svih ustanova u državi i kad krajem mjeseca vidim odstupanje, odmah pozivam ravnatelja na razgovor. U to ja vjerujem, a Gabrić i Vlahušić se drže politike – idite i množite se. Metaforički rečeno, u financijama zagovaram kontracepciju, odnosno, kontrolirano trošenje.

NACIONAL: Ako su svi dužni kao što tvrdite, onda to znači veliku smjenu ravnatelja. Odnosi li se to i na Josipa Paladina? – Ako netko od njih bude imao program sanacije, ja ću ga prihvatiti. Paladino ima minus od 211 milijuna kuna i još minus 73 milijuna eura kredita. Nije mi jasno kako se mogao upustiti u takve kreditne obveze ako je već bio dužan dobavljačima. Ne kažem da ću smijeniti sve ravnatelje, ali pozvat ću sve ravnatelje na razgovor jer me zanima kako kane vratiti dugove i zašto su s novcem zdravstva išli u rizik.

Vezane vijesti

Hebrang, Jandroković i Čobanković: Suđenje neće utjecati na izbore

Hebrang, Jandroković i Čobanković: Suđenje neće utjecati na izbore

Članovi predsjedništva HDZ-a Andrija Hebrang, Gordan Jandroković i Petar Čobanković danas su prije sjednice Predsjedništva stranke ocijenili da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika