23.05.2011. / 08:50

Autor: Hina , Nacional.hr

Otvoren Festival židovskog filma posvećen ženama: Jedini festival koji poučava o holokaustu

Kako je rečeno na svečanosti otvorenja, riječ je o jedinom festivalu u svijetu koji poučava o holokaustu nastojeći posebice mlade ljude uvjeriti da je jedini put kojim treba ići tolerancija, uklanjanje predrasuda i multikulturalnost

Počasni predsjednik festivala Branko LustigPočasni predsjednik festivala Branko LustigPeti Festival židovskoga filma, kojemu je u središtu tema "Žene u holokaustu" otvoren je večeras u zagrebačkome kinu Europi dokumentarnim filmom "Dječje carstvo (Lea i Daria)" Branka Ivande - pričom o dječjoj glumačkoj zvijezdi predratnoga i ratnoga Zagreba Lei Deutsch - hrvatskoj Shirley Temple, koja je umrla u vagonu za koncentracijski Auschwitz i njezinu prijateljstvu s djevojčicom Darijom Gasteiger.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić službeno je pak i svečano otvorio taj festival rekavši kako njegova tema ohrabruje te da je nositelj projekta i počasni predsjednik toga festivala Branko Lustig ponovno učinio Zagreb svjetskom filmskom metropolom.

U zagrebačkome kinu Europi tako će se od sinoć pa do 28. svibnja u festivalskome tjednu prikazati 56 dugometražnih, kratkometražnih, igranih i dokumentarnih filmova posvećenih ženama koje su se borile za opstanak i preživljavanje u koncentracijskim logorima tijekom holokausta.

Kako je rečeno na svečanosti otvorenja, riječ je o jedinom festivalu u svijetu koji poučava o holokaustu nastojeći posebice mlade ljude uvjeriti da je jedini put kojim treba ići tolerancija, uklanjanje predrasuda i multikulturalnost.

Direktorica festivala Nataša Popović najavila je da će se u sklopu festivala prikazati i filmovi koji tematiziraju svakodnevicu života Židova, ali i dva obrazovna jutra za učenike te da će se održati i međunarodna filmska radionica na kojoj će se snimiti dva kratka filma, kao i glazbene večeri u okviru kojih će nastupiti bečka grupa "Klezmer Reloaded" , a održat će se i više slušaonica elektronske glazbe.

Počasni predsjednik festivala Branko Lustig rekao je kako je riječ već o tradicionalanom filmskom okupljanju koje na stradanja u holokaustu upozorava u današnje vrijeme, koje je nažalost, kazao je, i dalje prepuno nasilja.

Podsjetivši da je i osobno proživio strahote holokausta, Lustig je rekao da će na njih upozoravati dok bude mogao riječima "nikada više" iako svjestan utopije svoje nade.

Govoreći o temi ovogodišnjega festivala ustvrdio je da će filmovi posvjedočiti o nemilosrdnom poništavanju kojemu su žene bile izložene u holokaustu.

Upozorio je na to da se žene i danas sustavno zlostavljaju, što potvrđuje podatak da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena zlostavljana, kao i nedavna stradavanja žena u Vukovaru, Srebrenici, ali i diljem svijeta.

Ali, ustvrdio je Lustig, bez obzira na sve jedino svjetlo može protjerati mrak, kao što i jedino ljubav može pobijediti mržnju. Redatelj Branko Ivanda rekao je pak da se tijekom snimanja filma izuzetno emotivno vezao za lik djevojčice Lee Deutsch o čijoj sudbini hrvatska, kao i svjetska, javnost nije znala gotovo ništa.

Među brojnim uzvanicima na večerašnjoj svečanosti bili su i izraelski, američki, njemački i poljski veleposlanici - Yosef Amrani, James R. Foley, Bernd Fischer i Krzysztof Kaliszewski.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
8/7/10

Maroje, 23.05.11. 12:22

Sviđa mi se kod židova što su jedinstveni i nedaju na sebe. Mogli bi i mi hrvati štošta od njih naučiti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika