23.05.2011. / 13:51

Autor: Nacional.hr

U laboratoriju uzgojene moždane stanice koje štite neurone

Laboratorijski uzgoj astrocita pomoći će znanstvenicima da pronađu lijekove za razne bolesti mozga jer astrociti imaju ulogu u svakoj funkciji ili bolesti mozga

Ilustracija (Wikipedia)Ilustracija (Wikipedia)Znanstvenici su uspjeli po prvi put u laboratoriju uzgojiti moždane stanice astrocite, prenosi Yahoo.

Najmnogobrojnije ljudske moždane stanice astrociti uzgojene su u laboratoriju znanstvenika Wisconsin-Madisonskog Sveučilišta. Astrociti su male stanice u obliku zvijezde koje štite neurone i imaju važnu ulogu kod bolesti središnjeg živčanog sustava, uključujući i demenciju. Brojnije su od neurona, a laboratorijski uzgoj astrocita pomoći će znanstvenicima da pronađu lijekove za razne bolesti mozga jer astrociti imaju ulogu u svakoj funkciji ili bolesti mozga.

Laboratorijski astrociti su napravljeni od stanica embrija i odraslih osoba i mogu se koristiti za liječenje bolesti poput Lou Gehrigove bolesti, jer se presađivanjem zdravih eritrocita mogu spasiti ozlijeđeni neuroni.

Vezane vijesti

Stres smanjuje mozak

Stres smanjuje mozak

Emotivni stres od prošlogodišnjeg tsunamija u Japanu kod nekih je preživjelih doveo do smanjivanja mozga, utvrdili su japanski znanstvenici koji su… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 23.05.11. 19:19

mozda ipak ima nade za Djanija, tovara i njima slicne


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika