24.05.2011. / 18:54

Autor: Hina

eG8: Internetske tvrtke za slobodu informiranja, a mediji za regulaciju

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvao je u utorak u Parizu internetske čelnike da surađuju s vladama i pošteno podijele koristi od internetske revolucije koju je usporedio s otkrićima Kolumba, Galileja i Newtona.

Čelnici internetskih tvrtki i medijskih kuća sudjelovali su zajedno na eG8 summitu (Reuters)Čelnici internetskih tvrtki i medijskih kuća sudjelovali su zajedno na eG8 summitu (Reuters)Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvao je u utorak u Parizu internetske čelnike da surađuju s vladama i pošteno podijele koristi od internetske revolucije koju je usporedio s otkrićima Kolumba, Galileja i Newtona.

Na otvorenju foruma na kojem sudjeluju i Eric Schmidt iz Googlea i Mark Zuckerberg iz Facebooka, Sarkozy je nahvalio industriju koja je demokratizirala informiranje i pomogla ostvarenje revolucija Arapskoga proljeća.

On-line svijet uvelike je nepovjerljiv prema Sarkozyju zbog mjera poput zakona kojim traži skidanje pirata s interneta, a on je u utorak govorio znatno pomirljivije nego dosad.

No ne odustaje od teze da vlade imaju važnu ulogu u određivanju temeljnih pravila za ograničavanje zloupotrebe interneta, osobito narušavanja privatnosti i krađe intelektualnog vlasništva. Osim toga, Sarkozy glasno izražava zabrinutost u vezi sa stvaranjem monopola.

"Ne želimo pogriješiti u reguliranju tog moćnog, ali krhkog ekosustava", odgovorio je na pitanje profesora novinarstva Jeffa Jarvisa. "Moramo djelovati pragmatično. Bolje je ništa ne učiniti, nego naškoditi", dodao je.

Brzo nakon ljubaznog Sarkozyjeva uvodnog govora pokazao se dubok razdor između političara i informatičara, a nije se vidjelo kako će se taj jaz prebroditi u dvodnevnom forumu u Parizu. Pitanje piratstva velik je kamen spoticanja u njihovu odnosu. Sarkozy je podsjetio predstavnike industrije na njihovu odgovornost u području piratstva i povukao paralelu između intelektualnog vlasništva na kojem se temelje mnoge web tvrtke i autorskih prava koja umjetnici žele zaštititi.

Rasprave s foruma, čiji će zaključci biti predstavljeni na summitu G8 u Dauvilleu krajem tjedna, uključuju pripadnike dvaju strastvenih suprotnih stajališta i po pitanju slobode informiranja. S jedne strane, tvrtke poput Googlea i Twittera, favoriziraju pristup potpune slobode za inovacije koje će omogućiti slobodu informiranja, a s druge strane nalaze se mnoge medijske kompanije i vlade koje zagovaraju određenu regulaciju toga pitanja.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika