25.05.2011. / 12:00

Autor: Deutsche Welle

Pravni rat protiv Androida

Moderni mobiteli sve su više kompjuteri nego telefoni. Iza njihove složenosti se često kriju različiti patenti oko kojih se u posljednje vrijeme sve češće vode maratonski procesi.

Pravne službe u poduzećima svih veličina znaju odavno: tužbe zbog povrede patentskog prava mogu završiti kobno po tvrtku koja se nalazi na optuženičkoj klupi. Nedavno je softverski div SAP u SAD-u osuđen na plaćanje kazne od 345 milijuna dolara. No još veće svote se spominju u procesima koje pred trgovačkim sudovima vode proizvođači mobitela najnovije generacije. Oko patenta na tzv. smartphone se trenutno vodi oko stotinjak procesa a najveći je onaj između Applea i Samsunga.

Unosne licence

Smartphonei su vrlo zahvalne sprave za odvjetnike koji se bave patentima. Čipovi, način prenošenja podataka, operacijski sustavi pa čak i melodije zvona, sve je to patentirano. Florian Müller je poslovni savjetnik i autor i već se godinama bavi pitanjima patenata. Na području proizvodnje smartphonea Müller broj patenata procjenjuje na "stotine tisuća". Ovi patenti se ne odnose samo na telekomunikaciju nego na polje informatike, jer smartphonei nisu ništa drugo nego telefon i kompjuter u jednom. "Shodno tomu su Vam potrebni patenti s oba područja ako želite proizvesti nešto što nakon toga želite i prodati. Pritom je broj patenata u klasičnom kompjuterskom području mnogo viši nego na području telekomunikacija. I to je jedan od razloga zašto sada imamo više procesa pred sudovima", tvrdi Müller. Microsoft, Apple, Nokia - sve ove tvrtke posjeduju mnoge patente a tko ih koristi taj mora plaćati i licencu. Prihodi od licenci su u međuvremenu postali važna i nezaobilazna stavka u prometu ovih kompanija. Tužbe zbog povrede patentskog prava u sebi stoga sadrže veliku opasnost po tuženog. U najgorem slučaju, osim globe, slijedi i zabrana daljnje prodaje. Procesi se nastoje izbjeći međusobnim dogovorom i "prebijanjem" prava na patente. No kako primjećuje Müller, koji godinama prati zbivanja u ovoj industrijskoj grani, procesi oko patentskog prava su sve duži i često prođu mjeseci prije nego se pronađe rješenje.

Android protiv svih

Pozadina sve žešće pravne borbe oko patenata je i sve žešća borba na tržištu smartphonea. Svaki proizvođač se bori za svoj dio kolača. Najzanimljivija je situacija s operacijskim sustavima. Blackberry, iPhone i Nokijini smartphonei rade svaki s vlastitim operacijskim sustavom. Nasuprot njima sustav Android stoji na raspolaganju svima. Iza Androida se krije internetski div Google koji svojim vlastitim, besplatnim operacijskim sustavom želi etablirati standardni sustav za prijenosne telekomunikacijsko-informatičke uređaje. Slično kao što je to Microsoftu pošlo za rukom s Windowsima. "Zato jer različitim proizvođačima stoji na raspolaganju, Android iza sebe ima i širu paletu proizvoda. Recimo, da sam ja korejski proizvođač koji nema novaca ni vremena za razvijanje vlastitog operacijskog sustava posegnuo bih za Androidom jer mi besplatno stoji na raspolaganju. "I što više korisnika radi s Androidom, to više ima i aplikacija," kaže Volker Briegleb iz kompjuterskog časopisa c´t. I izgleda da je Googleu uspio naum s Androidom. Kako je ovih dana objavila tvrtka Canalys, koja se bavi analizom telekomunikacijskog tržišta, Android je u međuvremenu najrasprostranjeniji operacijski mobilni sustav i nalazi se u gotovo svakom trećem smartphoneu na tržištu.

Gomilanje procesa

To je jedan od razloga zašto se gomilaju procesi protiv tvrtki koje rade na Androidu. "Samo u posljednjih 14 mjeseci je podignuta 41 tužba, posljednju je Apple podigao protiv Samsunga. Niti jedna druga platforma se trenutno ne nalazi na tako jakom udaru kao Android i to ne samo od strane velikih tvrtki poput Applea, Microsofta ili Oraclea nego i mnogo manjih", kaže Florian Müller. No prije svega Apple u Androidu vidi konkurenciju za svoje proizvode. Pritom Apple svoj iPhone vidi samo kao ulazna vrata u mnogo isplativiji segment ponuda poput iTunes ili App-Store preko kojih se prodaju filmovi, glazba ili igrice. Stoga ni ne čudi da Apple trenutno vodi proces protiv tri najveća proizvođača smartphonea koji se služe Androidom. Appleu pritom, kako smatra Florian Müller, nije samo do patenata nego se prije svega radi o zaštiti vlastitog proizvoda i zadržavanja ekskluzivnosti. "Apple treba shvatiti vrlo ozbiljno. Ova tvrtka polaže patentsko pravo na svu silu funkcija koje današnji korisnik očekuje od jednog smartphonea. Stoga Appleovim odvjetnicima i nije do toga da izbore plaćanje licence za neki patent nego kako konkurentskoj tvrtki zabraniti korištenje. To dovodi do toga da se neki proizvodi moraju povući s tržišta".

Promatrači očekuju da će ovaj pravni rat završiti poskupljenjem uređaja koji se koriste Androidom. Drugi pak smatraju da će međusobna ovisnost proizvođača o patentima konkurencije smiriti duhove i zakopati ratne sjekire. Na svaku tužbu se trenutno odgovara protutužbom ali to će se, kako smatra Volker Briegleb, uskoro promijeniti. "Mi ćemo još neko vrijeme biti svjedoci spektakularnih sudskih procesa ali na dulje staze će se proizvođači ipak dogovoriti o zajedničkim paketima i to bi moglo pojeftiniti proizvodnju samih uređaja. Zato smatram da, dugoročno gledano, smartphonei neće poskupjeti."

Autor: Andreas Becker (N. Kreizer)

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika