25.05.2011. / 14:03

Autor: Nacional.hr

Novo istraživanje potvrdilo - Debljina smanjuje volumen mozga

Novo istraživanje je pokazalo da pretilost mijenja strukturu mozga, stvara probleme sa pamćenjem i povećava rizik od demencije i preuranjenog starenja sive tvari

IlustracijaIlustracijaZnanstvenici su otkrili da debljina može smanjiti mozak jer nezdrava hrana i mast začepljuju arterije, što je loše za srce, no to isto se događa i sa venama u mozgu, prenosi Daily Mail.

Novo istraživanje je pokazalo da pretilost mijenja strukturu mozga, stvara probleme sa pamćenjem i povećava rizik od demencije i preuranjenog starenja sive tvari. Tim znanstvenika sa Los Angeleskog Sveučilišta je otkrio da je mozak pretile osobe za 4 do 8 posto manji od mozga osoba koje imaju normalnu, zdravu tjelesnu težinu. Ovo se događa jer krv ne dotiče lako do mozga kojem zato nedostaje kisika i neke moždane stanice zbog toga odumiru. Zbog ovoga mozak preuranjeno stari.

Ispitivanje je izvršeno nad 100 osoba starijih od 70 godina kako bi se utvrdilo koliko je njihov mozak zapravo star. Pokazalo se da su pretili ispitanici izgubili oko 8 posto volumena mozga i da im je mozak zbog toga 16 godina stariji nego što je njihova prava dob. Znanstvenici tvrde da od ovoga nećete umrijeti, no da da će se ovaj nedostatak na općem zdravlju pojedinca odraziti kad izgubite oko 10 posto volumena mozga. Pokazalo se i da su dijelovi mozga kod kojih dolazi do smanjenja dijelovi zaduženi za prosudbu, razmišljanje i dugoročno pamćenje. Osim ovoga, pretilima prijeti i veći rizik od Alheimerove bolesti, jer se u njihovom mozgu nakuplja više proteinskih naslaga koje ubijaju moždane stanice i uzrokuju ovu bolest.

No, dobra vijest je što se pokazalo da mršavljenje poboljšava zdravstveno stanje mozga kod pretilih pacijenata. Istraživanja su se vršila i na ispitanicima kojima je ugrađena želudčana premosnica kako bi smršavili i 12 tjedana nakon operacije kod pacijenata je primjećeno poboljšanje u pamćenju i drugim mentalnim funkcijama.

Vezane vijesti

Stres smanjuje mozak

Stres smanjuje mozak

Emotivni stres od prošlogodišnjeg tsunamija u Japanu kod nekih je preživjelih doveo do smanjivanja mozga, utvrdili su japanski znanstvenici koji su… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 26.05.11. 00:30

je da i volumen penisa


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika