25.05.2011. / 15:32

Autor: Renato Baretić

O idiotima i budalašima: Komparativni nedostaci Titovih i Pavelićevih klaunova

Među današnjim "titoistima" nema, siguran sam, nikoga tko bi pokušavao obnoviti SFRJ, dok među "ustašama" svi živi zagovaraju NDH i iskreno pate zbog toga što to Šušak nije uspio izvesti

Od jutra čekam neku vijest o tome ima li u Kumrovcu kakvog titoističkog derneka. Siguran sam da ga ima, ali ni radio ni televizija ni portali, evo, sve do dva popodne – ni zuc. Jedino na što sam naletio jest vijest o tome da se u Beogradu predvečer očekuje dolazak one hrvatsko-slovenske štafete koju je prošlog tjedna na put ispratio član umaške podružnice Društva Josip Broz Tito, stanoviti Roberto Grassi.

Čekanje na elementarne činjenice za pisanje dnevnoga komentara dalo mi je vremena za razmišljanje i propitivanje samoga sebe, a ključno je pitanje bilo: zašto na klaunove koji danas slave Tita gledam toliko blagonaklonije nego na klaunove koji danas slave Pavelića? Hoću reći, ako su mi klaunovi i jedni i drugi - zašto se jednima samo podmjehujem, a druge psujem? Zašto mi i jedni i drugi nisu jednako glupi, tragikomični i odbojni?

Photo: Tomislav Miletić/24sataPhoto: Tomislav Miletić/24sataSvi potencijalni odgovori svode se zapravo na jedan jedini: naprosto zato što nisu jednako glupi, tragikomični i odbojni. Ovi što danas slave Tita naprosto su budalaši koje bi, u terapijske svrhe, valjalo na godinu dana vremeplovom poslati u prvu polovicu osamdesetih, ne treba dalje, pa da se malo nauživaju svega što im je onda navodno bilo bolje. A ovi drugi su idioti koje bih istim vremeplovom poslao najprije u drugu polovicu svibnja 1941. (da dožive svehrvatsko ushićenje Rimskim ugovorima) i potom u drugu polovicu travnja 1945.,da osjete svehrvatski optimizam tih dana.

Među današnjim "titoistima" nema, siguran sam, nikoga tko bi pokušavao obnoviti SFRJ, dok među "ustašama" svi živi zagovaraju NDH i iskreno pate zbog toga što to Šušak nije uspio izvesti, a tako je blizu bio, jedino što nije uspio nikome prodati Istru i Dalmaciju, ali našlo bi se i za to načina, samo da su povijesne okolnosti bile povoljnije...

U suvremenom "titoizmu" jaka je doza humora i (auto)ironije, koje kod suvremenih "ustaša" ne postoje ni kao elementi u tragovima - oni su užasno ozbiljni i ivekovićevski mrki, nema kod njih ni primisli o tome da bi bila moguća bilo kakva zajebancija s jedinom nam i svetom Hrvatskom.

Dalo bi se sad u beskraj nabrajati i uspoređivati neusporedivo, ali, velim, sve se na kraju svodi na to da su današnji sljedbenici Pavelića zadrti idioti overdozirani cajkama i Thompsonom, a sljedbenici Tita tek budalaši sa signifikantnim simptomima ranog Alzheimera. Oba, zapravo, kad smo se već dotakli medicine, sliče na tumore - jedan je benigni, a drugi nije. S benignim se često može živjeti dugo i gotovo bezbrižno.

Vezane vijesti

Mesić: Koban ustupak velikosrpskom nacionalizmu

Mesić: Koban ustupak velikosrpskom nacionalizmu

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić istaknuo je kako je 'rehabilitacija četničkog vođe Draže Mihailovića koban ustupak velikosrpskom… Više

Komentari

registracija
20/8/10

McCoy, 25.05.11. 16:35

"..da se u Beogradu predvečer očekuje dolazak one hrvatsko-slovenske štafete..."

G. Bareticu, vec je stigla :D

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/255971/U-Kucu-cveca-stigle-stafete-iz-bivsih-republika-SFRJ-i-cetiri-grada-Srbije


registracija
27/4/10

fuzija2, 25.05.11. 17:24

Renato Baretic@
Koliko je izostao u ne-znanju Baretic to je zalosno
da danas Hrvatska nema domoljubnog
akademskog povjesnicara koji poznaje Hrvatsku
povijest iz proslosti, vidi se da je mozak ispran
Bareticu da uopste ne shvaca da su mu poslednji
okupatori Hrvatske isprali taj njegov kratki
mozak to je zalosno i golema sramota.
Preporucavam Bareticu da dobro prouci
(HRVATSKA MUDROST o. 658 - 1121 godine)
po danasnjem nazivu Hrvatska "znanost" od
1121 godine pa sve do danas.
Hrvatski pravopis je otudjen je od strani okupatora
Hrvatske kroz sva ta prohujala vrimena
da samo navedem neke nazive i pisanja.
1. HRVATSKA MUDROST = Hrvatska "znanost".
2. MUDRAC = "znanstvenik" po danasnjem.
3. POGLAVNIK = otudjeni "predsjednik".
4. RAVNATELJICA = otudjena "premijerka"
5. USTASA = "strucnjak" po danasnjem nazivu.
6. PROSTRANSTVO = "svemir"
7. BOZJA KITNICA = "mlijecni put" po danasnjem.
8. ZVRKODLAK = "filozof" po danasnjem nazivu.

Preporucujem svima da dobro prouce HRVATSKU povijest koja je pisana u
HRVATSKA MUDROST o. 658 - 1121 godine
jer mnogi Hrvatski vodeci akademski povjesnicari
priznaju danas da im je bilo zabranjeno
proucavati HRVATSKU POVIJEST iz proslosi,
analiza je pokazala da samo 2% akademaca
zna sto znaci USTASA a 98% priznaje da nisu
smjeli proucavati HRVATSKU POVIJEAT I
HRVATSKU MUDROST o.658 - 1121.


registracija
28/5/10

alekseevitch, 25.05.11. 18:28

@Renato Baretić, ne sumnjam da je bila dobra namjera, ali tekst je potpuno promašen, vidi se da niste nikada bili npr u Kumrovcu i da pod serviranim medijskim utjecajem doista mislite kako ondje dolaze krezubi stogodišnjaci izgubljeni u prostoru i vremenu.. pitajte nekog od svojih susjeda iz Dalmacije koje po Kumrovcu hrabro šetaju crvenim majicama je li to baš tako kako ste vi ovdje opisali i stavili nas na vagu s kim? pozdrav iz Zagreba : ) ako imate email rado ću vam prosljediti fotografije da se sami uvjerite :)

p.s. ove kerefeke oko štafete mladosti ne brojim u ništa, to je freak show. no poštivanje prema povijesnoj ulozi JBT; pa i prekrasan piknik u prekrasnom Kumrovcu je sve samo ne ovo kaj ste vi ovdje napisali zarad tzv političke korektnosti


registracija
9/8/09

vinko12, 25.05.11. 18:41

novinari dobili partiski zadatak da potiho podrzavaju, prema smjernicama detudzmanizacije, Dernek za Boljsevickog Zlocica tita u kumrovcu.
Pa cak i o idiotskoj kultnoj stafeti pisu s postovanjem.


registracija
18/4/11

evomalo, 25.05.11. 20:51

Kad ce vec ljudi jednom shvatiti da je rat u SFRJ, a i Prvi i Drugi svjetski rat proizvod promjene ravnoteze u svijetu.Da li mislite, da li bi bilo rata u SFRJ u ovom trenutku i sa ovim stanjem stvari medju velikima(Ameri,Rusi,Europa).Nasi narodi(SFRJ) su mali i sluze samo za podkurusavanje i trgovinu medju velikima.Umjesto da se ukine, nakon propasti Varsavskog pakta, NATO je preko rata u SFRJ, postao jaci i pokazao da je jedini koji moze biti svjetski policajac sto koristi i dan danas.I Europa mora da bude sretna(sto debelo placaju u parama, ugovorima, dobrovoljno pristaju na pranje mozga...) sto je takvo rjesenje jer ako se to raspadne, raspada se odmah i Europa, a prvo ce sve pare dati Amerima dok ih ovi ne iscjede, a Rusi ce ih cijedit plinom.


registracija
28/4/10

Zvonko, 25.05.11. 20:59

Bare se boji dana kad izumru ustaše i partizani jer to je dan kada Bare odlazi na Zavod za zapošljavanje!


registracija
8/7/09

bankar, 26.05.11. 00:14

pa i tih ranih 80'tih kad je bilo nestašica je opet bilo bolje jer bilo je para i bilo je krova nad glavom


registracija
21/2/11

skyway, 26.05.11. 02:18

Renato, Renato,
Imalo bi su tu sto prokljuvati, ali osim sto ste podijelili etikete jednima i drugima, sto je vase pravo i s cime sam u osnovi suglasan, pitam se gdje ste vi u svemu tome!? Ako niste ni jedno ni drugo, tim gore po vas! Znate vec kako to ide u sintagmi "ne bum se htel mesat u politiku" - najvisa je politika! Ipak najgore je ovo sto navodi Zvonko (mada se u osnovi ne zelim s njim "pajdasiti", jer smo na posve razlicitim busijama) i od te cinjenice ne mozete pobjeci. Vama je, sto bi se reklo pala "penkala" u med, bas u ovakvom kaosu drzave, u gubljenju istinskih vrijednosti i mogucnosti mlataranja pod nebeskom kapom nakaradne nam demokracije.
Imadoste onda, nakon obljetnice pada Berlinskog zida, cijelu teoriju o danasnjem boljitku zivota, gdje trapavo usporedjivaste, a sve zarad zahvalnosti nebesima sto vam udjeli ovako breme ljepote u naramak. A to je zapravo jedna neobicna proporcijalnost: visak dobra koje vam je pomilovalo lice, adekvatan je manjku realnosti, pa cak i elementarnog zdravog prosudjivanja.
I tu smo gdje jesmo. Idioti i budalasi igraju svoju igru,
jer su ideje od njih napravile "pjeroe", ali i takvi kakvi jesmo vidljivije podnosimo sebe od vas...Vas koji ne znate ni voljeti ni mrziti! Ali vam sveudilj "kuri" veliko plavetnilo vasih zabluda.
P.S.
Jednom kad vas zivot tresne o pod (a to se obicno desava s onima izvan zivota), bit ce vam jasno ovo sto vam (cesto) porucujem, a u medjuvremenu stojte mi dobro!


registracija
9/4/10

imela, 26.05.11. 12:06

Meni se clanak svidio.


registracija
1/3/11

Laudate, 26.05.11. 14:07

Za mene su jedni i drugi dio prošlosti kojima bi se trebali baviti povjesničari, policija i sudstvo.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika