25.05.2011. / 16:34

Autor: Nacional.hr

Zajebite Dodika, spašavajte Bosnu!

Ako je pored tolikih navodno oduzetih nadležnosti Mile uspeo da od nečega što se zove entitet napravi bezmalo državu u državi, šta bi tek bilo da mu nisu oduzete? Piše: Milan Marinković

Kad ti se termin za kolumnu pada baš na 25. maj, a pritom živiš na prostoru bivše SFRJ i imaš elementarni osećaj za poštovanje pravih vrednosti, tema za pisanje se nekako sama nameće. A opet, nelogično je očekivati od nekoga ko je kontraš na kvadrat da robuje bilo kakvim datumima i konvencijama? Najzad, onaj ko dosad nije shvatio veličinu Druga Tita, ionako neće nikad, pa taman mu crtao do preksutra.

Odlučio sam zato da napravim svojevrsni kompromis sa samim sobom. Voljenog Maršala ću poštedeti posthumnog hvalospeva i umesto toga ću mu samo čestitati rođendan, te još jednom zahvaliti što mi je omogućio da se rodim u najdivnijoj državi na svetu. Onoj koju smo samo deceniju nakon njegovog odlaska u večnost uspeli da iscepkamo na froncle. Kako reče Veliki Đole: „Sve se menja i sve teče... čoveče".

Uzavreli bosanski lonac

No, ne bih dalje gnjavio sa uvodnim izlaganjem, pa da skratim: pisaću (opet) o uzavrelom bosanskom loncu. Komandanta ću ovom prilikom ispoštovati tako što ću kao ideju vodilju za ovaj tekst pokušati da iskoristim njegovu stratešku dalekovidost i državnički (sic!) umesto politikantskog pragmatizma. Jer upravo su to ključne dve osobine koje očajnički nedostaju mrsomudima koji se godinama lažnopatriotski zaklinju pučanstvu kako im je očuvanje Bosne i Hercegovine iznad svega. Dok u suštini za sve to vreme svojim konformističkim populizmom istu tu BiH razbijaju barabar sa burazerom im Miletom. Ko svesno, ko podsvesno.

Ako bi presek stanja današnje BiH trebalo da definišem jednom jedinom rečenicom, ona bi glasila: Dodik se iz Banjaluke bavi rušenjem Bosne, gospoda iz Sarajeva se bave - Dodikom. Besmisleno je, naime, kriviti Dodika što radi na secesiji genocidne tvorevine kad ni on sam ne krije da mu je to krajnji cilj. Očekivati da će se neko ko je do te mere beskrupulozan da u sred Srebrenice negira genocid od fašiste preobratiti u čoveka - naivno je do granice imbecilnosti. Ali da su predstavnici sarajevske političke elite bar pola vremena i energije potrošene na prepucavanja sa Dodikom i odgovaranja na njegove provokacije upotrebili da ojačaju poziciju Federacije unutar zajedničke države, Laktašenko danas ne bi imao ni blizu ovoliki manevarski prostor da sprovodi svoju velikosrpsku politiku dezintegracija.

Operativac sa đonom umjesto obraza

Najpre da razjasnimo ključnu stvar: ne ruši Mile Bosnu iz ideoloških pobuda - takvi poput njega ionako ni u šta ne veruju - nego zato što mu je politički, a naročito finansijski probitačno. To je, između ostalog, i bio glavni motiv za nesuđeni referendum o pravosudnim nadležnostima BiH. Dodik je pre svega vešt i pragmatičan politički operativac sa đonom umesto obraza. Neotesan i primitivan svakako, ali itekako sposoban da nepogrešivo prepozna slabu tačku protivnika i dovoljno prljav da iz sve snage udari u istu kad god se ukaže prilika. Njegov naprasno konstruktivan pristup nakon susreta sa Ketrin Ešton nikako ne treba tumačiti kao nekakav značajan zaokret u politici. Radi se isključivo o taktičkom povlačenju - onom kojem jalijaši redovno pribegavaju kad nalete na jačeg od sebe, ali samo do prve krivine. Pa sad ti budi toliko glup da mu okreneš leđa.

Ah da, Mile se uporno žali na nekakva silna dejtonska ovlašćenja koja su oduzeta Šumskoj i prenesena na organe države BiH. Nisam nadležan da tumačim Dejton, ali ne mogu da odolim da se ne zapitam: ako je pored tolikih navodno oduzetih nadležnosti Mile uspeo da od nečega što se zove entitet napravi bezmalo državu u državi, šta bi tek bilo da mu nisu oduzete?

Kompanjoni iz boljeg entiteta

Pošto smo Mileta izapsolvirali, ostaje da vidimo na šta se to još, osim jedan na drugog, njegovi kompanjoni iz boljeg entiteta žale. Hm, uglavnom na Evropu i Ameriku. Najradikalniji kritičari tzv. „spoljašnjeg faktora" umeju čak da ustvrde kako međunarodna zajednica nije ništa uradila za Bosnu. Oni nešto realniji će reći da je uradila manje nego što je mogla. Ima u tome istine, ali bi se takođe moglo replicirati i da je učinila više nego što je morala.

Upravo se kroz percepciju uloge svetskih sila najbolje reflektuju dominantni uzroci političkog lutanja i srljanja frustriranih država. Uspešne zemlje su uspešne zato što svoju strategiju kreiraju u prvom redu na bazi sopstvenog interesa i objektivne procene realnosti u datom trenutku. Neće svetske sile spašavati Bosnu samo zato što je to pravedno ili moralno. To što se možda Hilari Klinton zaljubila u Sarajevo - eh, a ko ne bi (sic!) - je divno i pohvalno, ali nema poseban uticaj na osnovne tokove i smernice američke spoljne politike.

Jeste činjenica da je BiH stigla do tačke na kojoj je gotovo nezamislivo da može opstati bez pomoći velikih sila. Ali nije Bosna jedina tačka na globusu kojoj je neophodno aktivno angažovanje međunarodnih činilaca kako bi prevazišla svoje egzistencijalne nedaće. Povoljna okolnost je to što Zapad ima sopstveni interes u tome da sačuva Bosnu u njenim aktuelnim granicama, ali isto tako nije isključeno da taj interes vremenom iščezne ukoliko zapadni stratezi u nekom trenutku procene da Bosna definitivno nije sposobna da prevlada unutrašnje podele i tako najzad postane funkcionalna država.

Strah od islamske države

Za svetske sile jedan od važnijih motiva da održavaju BiH u životu, makar i na aparatima, jeste prevencija stvaranja tzv. „velike Srbije" (takođe i „velike Hrvatske", mada takvih aspiracija trenutno nema na vidiku, osim na marginama ekstremne hrvatske desnice). Regionalni hegemon, pa još strateški saveznik Rusije, je poslednje što im treba na ionako rovitom Zapadnom Balkanu. Međutim, koliko je zapadnjacima s jedne strane mrska ideja velike Srbije, ništa ih manje ne plaši mogućnost - pa neka bude i samo teoretska - da u sred Evrope dobiju islamsku državu u slučaju eventualne masovne radikalizacije - a time i desekularizacije - u redovima Bošnjaka (bh. muslimana). Republika Srpska u tom smislu dođe kao nekakvo nužno zlo - kontrateg kojim će se veštački održavati kakva-takva ravnoteža unutar složene etnoreligijske strukture dejtonske BiH.

U isto vreme, dakle, imamo i težnju Zapada da očuva ovakvu dvoentitetsku Bosnu i činjenicu da takva Bosna sve manje deluje održiva kako vreme odmiče. Drugim rečima, dokle god Bosna u svom sastavu ima etnički homogenu Šumsku u kojoj skoro 90% stanovništva želi secesiju, nema govora ni o kratkoročnoj, a kamoli o trajnoj stabilnosti. Zaključak: jedino građanska Bosna i Hercegovina - koja bi bila decentralizovana, ali ne po etničkom već po regionalnom modelu - može da garantuje dugoročni mir i prosperitet. Takvu Bosnu bi oberučke pozdravili i Brisel i Vašington.

cerići & radončići

Lako reći, đavolski teško učiniti. Jer Bosna je danas sve samo ne građanska. Ali teško ne znači nemoguće. Ako je realnost da je BiH u svakom smislu podeljena na tri tzv. „konstitutivna naroda", ali i da je među njima jedino Bošnjaci u celini doživljavaju kao svoju, onda je logično da upravo bošnjačka politička elita uloži maksimalne napore kako bi ubedila međunarodne činioce da građanska i sekularna Bosna nije samo pusti san već realna mogućnost. To na prvom mestu znači da se kojekakvim cerićima & radončićima ni u ludilu ne sme dozvoliti da nadvladaju suljagiće.

Još ranije sam u više navrata napomenuo da bi u diplomatskoj ofanzivi za spas Bosne Turska mogla da (od)igra ulogu od krucijalne važnosti. Prvo, između Turske i Bosne postoje neraskidive kulturno-istorijske veze. Drugo, i još bitnije, Turska je najmoćnija balkanska sila i uticajan faktor ne samo u regionalnoj već i u globalnoj politici. Treće, članica je NATO i druga najjača vojna snaga unutar Alijanse. Naravno da će Dodik na svako pojačavanje diplomatskih aktivnosti između Ankare i Sarajeva kao i uvek aktivirati onu paranoidnu teoriju o „neoosmanizmu", ali na to ne treba obraćati ni trunku pažnje. Ako se srpski nacionalni mejnstrim otvoreno zalaže za najtešnju moguću saradnju sa Rusijom zbog pravoslavno-slovenske veze između te dve nacije, nema nikakvog argumenta da se Bosni osporava pravo na partnerstvo sa Turskom po manje-više identičnom principu. Tim pre što je upravo Turska glavna brana širenju pogubnog uticaja Kremlja na Balkanu.

Hiperprodukcija govana

Konačno, kao odličan primer vešto izbalansirane nacionalne politike možemo uzeti Izrael - zemlju koja decenijama uspešno opstaje uprkos izrazito neprijateljski nastrojenom komšiluku. Svestan sam da dotična država nije naročito omiljena u većem delu javnosti i nemam nameru da ovde ulazim u (pat)etičku dimenziju sveprisutne judeofobije, ali to što nekoga ne volite - ili čak mrzite - ne znači da od njega nemate šta korisno da naučite. Zato zajebite emocije kad su državna posla u pitanju i probajte da pozitivna iskustva Izraela na planu spoljne, ekonomske i bezbednosne politike bar delimično inkorporirate u strategiju očuvanja celovite BiH.

U slučaju da nisam bio dovoljno jasan, mogu da prevedem na jezik koji bolje razumete. Dakle, gospodo demagozi, dajte se napokon urazumiti te jednom za svagda prestati sa hiperprodukcijom govana za vlastitu ishranu. Zajebite Dodika, spašavajte Bosnu! Pod uslovom, razume se, da među vama i dalje ima onih kojima je do toga iskreno stalo. U šta inače sve više sumnjam kako vreme odmiče. A vi koji ste već zinuli da mi replicirate sa „ma nemoj, a SDP?!?", ipak porazmislite još jednom. Isplati se.

Napisao: Milan Marinković

Preneseno s portala Tačno.net

Vezane vijesti

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Pregovori DS-a i SPS-a već nekoliko dana tapkaju na mjestu. Iako je matematika na njihovoj strani, u pokušaje formiranja nove srbijanske vlade sada… Više

Komentari

registracija
21/5/11

Ezel, 25.05.11. 17:25

Iskreno mi je žao što više nema BOSNE kao institucije,ali treba prihvatiti stvarno stanje stvari
Trenutna situacija paše svim kriminalcima bez obzira na vjeru i naciju
Trebalo bi pogledati kartice imovinske svih NACI LIDERA u državi koja živi od međunarodne socijalne pomoći
KAD JE TITO UMRO popustio je i kanalizacijski otvor na kojem je stajao čvrsto a onda su na površinu isplivala politička govna nacionalnih LIDERA
svi jadranski otoci bi bili malo da ih prime a zatvorili su i onaj GOLI OTOK pa tako je kako je


registracija
12/12/10

Klarens, 25.05.11. 19:56

Josh kao mali , slushajuchi mog starog i pajdashe mu
UDBAshe....i njihove zagonetne zajebancije verbalne
Shvatio sam da sve u zhivotu i nije kako se chini
Kao mali pionir Tita sam dozhivljavao kao Boga
A ondA sam za 1. MAJ 1955 dobio proljev vozechi se na
zelenim granama okichenom kamionu sa drvenim klupama , uz "borbene" pjesme do van grada
Ljudi su ispotiha psovali shto moraju pjevati
I prijetnje druga KPJotskog...zhivchan od proljeva
Shvatio sam da je to isto neki PROLJEV !!!
A shto to vrli pisac nije uochio JOSH ONDA
PRIJE TITOVE SMRTI
EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
EEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
EEEEEEEEEE
EEEEE
Partija je josh od SHEZDESETIH spremala svoj
PRIVREMENI ODLAZAK
EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
EEEEEEEEEEEEEEEE
EEEEEEEEE
EEEE
Ako to nisi stvarno znao majstore
GDJE SU TI BILE OCHI ?????
Buljio si nu tunelu zajedno sa 22 000 000 ostalih
Lupilo te svijetlo i sve do danas nisi
PROGLEDAO !!!


registracija
19/6/10

odimidodjimi, 25.05.11. 22:10

Bosna ce opstati ovakva kakva jeste, tisucljetna tvorevina, uprskos svim nevjernima catama i njenim dzelatima. To je tako jasno da ne moze biti, jer ako se rasparca, boli briga Bosnjake sto ce imati jednu trecinu, pa cak i cetvrtinu tla, ako znaju da ce od nje naciniti legalnu, priznatu i usvojenu dzamahiriju u srcu Europe, sto zapadu nije ni namanji cilj, jer znaju da ce bogate islamske zemlje taj dio izgraditi po principu na Dubai i Katar...

Pitate li se kako to da se jedino Bosnjaci ne bune zbog suzivota s Hrvatima i Srbima? Zasto oni jedini ne galame i prijete odvajanjem i unistenjem Bosne kao institucije. Zato sto znaju da od suludih i polupraznih prijetnji nema nista, i zato sto im treba jos malkice vremena, da ispostuju fetvu efendije Cerica, da svaka muslimanska obitelj treba imati petoro djece; po jednu kcerku i sina za sebe, i dodatnih troje za drzavu kad ustreba, pa ako ponovo dodje do rata, taj rat vise nece biti nepravedan na njihovu stetu, kao zadnji sto je bio u svakom pogledu, u to sam prosto uvjeren.

Zapad po pitanju Bosne radi lagano, a smireno, i sve dok su Bosnjaci mirni, to ide njima u prilog, jer se Hrvati i Srbi malo pomalo sele u svoje maticne drzave, sa imenom iz predznaka imena njihovih naroda. To je u krajnjem slucaju i posteno, pa ako vec bude doslo do raspada BiH kao insitucije, ona ce samo zapravo promjeniti svoj naziv u Bosanska Dzamahirija...


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 26.05.11. 04:39

Ti si klarense jedno obično stacionirano govno i sva druga koja teku kanalizacijom, teku preko tebe koji si od rođenja stator.

Sto se tiče članka i njegovog urednika, sve si to mogao reci u tri rečenice. Tito je bio genije naspram ovih koji imaju svoju državu. Doslovno "svoju" jer rade šta hoće. Ovaj Dodik nije vrijedan spomena ko ni klarens i tu je kraj, a Bosna i H će biti sredena kad to Amerikanci pozele. Dodik će jednostavno nestati.


registracija
26/5/11

Kleut, 26.05.11. 05:18

## kriviti Dodika što radi na secesiji genocidne tvorevine##
Ako je RS genocidna tvorevina onda je isto to i Republika hrvatska.
IZ DNEVNIKA ALOJZIJA STEPINCA - BLAZENOG Sve će pokriti trava i zaborav, sav praiskonski užas u očima ljudi koji se odvode u neumitnu smrt, i krik majke i vrisak deteta, samo treba uporno ponavljati jednom usaglašenu laž i insistirati na njoj. Treba sejati tu travu laži i zaborava, neprestano, i opet, dok ne izblede slike stotina hiljada umorenih ljudi, koji bi morali da pronađu svoj spokoj u našem ljudskom, čistom sećanju. Treba što više mistificirati, tumačiti, pronalaziti „nove dokaze“ koji će stvar pokolja, istrebljenja i mržnje, objasniti na što prihvatljiviji način koji govori, ne o činjenicama već o ostrašćenosti protivnika koji je valjda izmislio logore smrti, ogromnu i najtužniju galeriju slika ubijene dece, ljudi, nemoćnih staraca, slike bestijalnog iživljavanja nad svakome ko nije istoveran, istokrvan.


registracija
31/5/09

tvrtko3, 26.05.11. 08:09

U srpskom KURIRU prije koji tjedan izašao članak koji pokušavajući pokazati kako su Srbi u HR već desetljećima "ugroženi" navodi slijedeće brojeve: na zadnjem popisu stanovništva prije 2. svjetskog rata u HR živjelo 620.000 Srba a na prvom popisu poslje rata iz 1948. 540.000 Srba Kada sam poslao komentar gdje su onih 700.000 iz Jasenovca, naravno da nisu objavili članak. Uzimajući u obzir da je dio Srba poginuo u partizanskim i četničkim formacijama, jedan dio pogino u mjestoma stanovanja, lako se dođe do broja jasenovačkih žrtava.


registracija
23/8/09

xaron, 26.05.11. 22:03

Dodik je previse dobro povezan sa nekim centrima moci da bi bio olako otpisan,
. Upravo je zavrsena posjeta Liebermana (7) dana RS sa 7 njegvih prijatelja - biznismena. Dodoik je posjetio Izrael gdje su ga primili vrhinski politicari, u njegovoj kuci u Bgd smjestena je Izraelska ambasada...
Poznate su njegove veze sa Ruskim politickim vrhom,te je nepravljena rafinerija BB....
Nece ga biti lako maknuti kako sugerise clanak, on je premazan svim bojama, u svakom slucaju sa vise boja od bilo kog drugog politicara ex-YU.


registracija
7/4/11

jozija, 27.05.11. 02:09

"Još ranije sam u više navrata napomenuo da bi u diplomatskoj ofanzivi za spas Bosne Turska mogla da (od)igra ulogu od krucijalne važnosti.Prvo, između Turske i Bosne postoje neraskidive kulturno-istorijske veze. Drugo, i još bitnije, Turska je najmoćnija balkanska sila i uticajan faktor ne samo u regionalnoj već i u globalnoj politici. Treće, članica je NATO i druga najjača vojna snaga unutar Alijanse."
Lupetanje gluposti nije kažnjivo - boriti ću se osobno da tako i ostane. Međutim, sa jednakom upornošću ću se boriti da glupost i neznanje ne postane javno dobro. Članak nije samo glupost nego je i nepismen:
1. Turska nije druga najjača vojna snaga NATO. Broj vojnika jedne vojske danas malo znači - kvalitativni faktor je presudan. On se izražava kroz opipljive kategorije (borbeni sustavi, posjedovanje nuklearnog oružja itd) i neopipljive kategorije (obuka, izobrazba, vodstvo, moral itd.)
2. U usporedbi sa jednom Francuskom, Velikom Britanijom ili Njemačkom, Turska je "patuljak". Razlog za potonje stajalište temelji se na gospodarskoj, informacijskoj, diplomatskoj i vojnoj snazi navedenih zemalja i činjenici da se rat ne dobiva SAMO vojnim sredstvima, nego da ekonomija igra presudnu ulogu.
3. Da zaključim, Turska je u Europskim i globalnim okvirima "patuljak" a takav je i njen utjecaj u BiH kada se poredi sa tri nabrojane države. Eventualno bi se moglo razgovarati o Turskoj kao regionalnom igraču i to na Bliskom istoku, makar ni slučajno kao vodećem igraču.


registracija
19/6/10

odimidodjimi, 27.05.11. 16:20

xaron,

i Osama Bin Laden je imao zastitu Al-Qaede, kao i mnogo love (naslijedjenje love, a ne pokradene kao Dodik sto je ima. Drugacije se ne moze ustvrditi, kad se zna da je cio svijet grcao u secesiji, dok je samo on gomilao novcana sredstva) medjutim, smakese ga ljudi ko krusku na streljani. Isto ce tako biti i sa Dodikom, ako se bude previse kurcio. Bice smaknut bez upozorenja i bez inaformiranja javnosti o tome, ako se bude i dalje kurcio i ponasao kako ne treba, na stetu americke diplomatije...


registracija
19/6/10

odimidodjimi, 27.05.11. 16:21

pardon: recesiji, a ne secesiji...


registracija
20/1/10

Lloyd, 27.05.11. 22:18

Sviranje kurcu, Dodik je NULA bez ruskih govana.


registracija
20/1/10

Lloyd, 27.05.11. 22:19

Inace sta je on to nesto napravio. Nije on nista specijalno, nego su bosnjacki politicari sranje. Da mu ja dodjem u FBIH, na svako njegovo krsenje Daytona, ja bi krsio granice entiteta, pa da vidimo. Onog momenta kad Bosnjaci dobiju politicara kakvog zasluzuju, Dodik ce prdnuti.


registracija
7/1/11

djani, 27.05.11. 22:41

srbi imaju tajni plan zove se MEMORANDUM 2

A to je da se KAO bore za izgubljeno Kosovo,a u biti žele tu rep.srpsku plus povratak izbjeglih srba u RH i autonomija uz pomoć srpske banke i SPC-e.
vidjet ćemo kakvo nam zlo spremaju odmah iza izručenja Hadžića,jel ovo istina,a nas intelektualac josipović neka se ljubi sa čedom tadićem,a otac mu u SANU--zlu zla


registracija
27/4/10

fuzija2, 30.05.11. 15:01

bih je najveci zatvor na svijetu za HRVATE
cuvari tog zatvora su zlocunac mesic i seronja
ivo josipovic.


registracija
30/10/06

vladivo, 30.05.11. 21:46

fuzija2 ,mora da si napušen.


registracija
12/12/10

Klarens, 31.05.11. 21:27

KitajskoJaponski Dvopapkar
Fufljash li fufljash a ljudske rijechi ni habera
Mora da si ti u stvari
TROPAPKAR !!!
Bit che i ti si jedan od onih
Postkomunista shto su oprali sve shto je bilo loshe
I sad imaju samo dobra sjechanja !!!
A chega si ti to talibanu rumeni ROTOR ???
Mozhda na gay paradi ???
To je sad u modi , pa je najvjerojatnije taj odljevni kanal seksualne revolucije i tebe dohvatio !!!


registracija
14/4/07

sabo, 06.06.11. 01:27

Milan Marinkovic se proserava jer ga ne svrbe tudja ledja.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika