26.05.2011. / 07:00

Autor: Nacional.hr

9 mitova o mršavljenju

Ako na etiketi piše da hrana ima manje masnoća, to ne znači da ima i manje kalorija, jer se kalorije iz masnoće mogu nadoknaditi drugim nutrijentima, poput šećera ili proteina

IlustracijaIlustracijaAko obilno doručkujete, manje ćete jesti tijekom dana

Preskakanje doručka nije dobra ideja jer ćete se kasnije vjerojatno prejesti, no ovo ne znači da je obilan doručak dobra ideja, jer to ne znači da tijekom dana nećete osjetiti glad. Istraživanja su pokazala da količina kalorija koju pojedete za doručak neće utjecati na to dali ćete poslije biti gladni, prenosi My health news daily.

Grickanje tijekom dana ili jedenje manjih porcija ubrzat će metabolizam

Iako će nekima više manjih obroka tijekom dana pomoći da zatome osjećaj gladi, to se neće svima dogoditi. Problem je što su nekim osobama manji obroci tijekom dana zapravo kalorična hrana od koje se se mogu udebljati, umjesto da smršave. Istraživanja su pokazala da je najbolje jesti tri zdrava obroka dnevno, sa nekoliko manjih, ali zdravih međuobroka.

Manje masna ili hrana bez masnoća ima manje kalorija

Ako na etiketi piše da hrana ima manje masnoća, to ne znači da ima i manje kalorija, jer se kalorije iz masnoće mogu nadoknaditi drugim nutrijentima, poput šećera ili proteina. Može se dogoditi i da pojedete veće količine manje masne hrane, nego što bi pojeli da ste jeli masnu hranu, pa ćete tako zapravo unesti više kalorija.

Kasni večernji obroci debljaju

Nije istina da ćete se od kasnih večernjih obroka automatski udebljati. Udebljati ćete se ako je kalorijska vrijednost hrane koju tokom cijelog dana pojedete velika, a ne ako hranu pojedete u neko određeno vrijeme dana. No, kasni večernji obroci se ne preporučaju ako se radi o teškoj hrani i velikim porcijama jer od toga možete imati probavne smetnje tijekom noći.

Razmišljanjem o određenoj hrani više ćete za njom žudjeti

Studija objavljenja prošle godine u časopisu Science je pokazala da se vizualiziranjem određene hrane smanjuje količina te iste hrane koja se kasnije pojede. Ključ je u ponavljanju jer se čestim vizualiziranjem hrane stvara osjećaj kao da ste hranu kušali i to je dobra zamjena za stvarno iskustvo jedenja te iste hrane.

Sportski vitaminski napci su zdravija alternativa običnom soku

Vitaminski napitci sadržavaju zdravu količinu vitamina, no često sadržavaju i velike količine šećera i kalorija, a neki vitamini iz pića vam nisu ni potrebni ako se već zdravo hranite.

Smršaviti se može ako ste samo na dijeti

Dijeta bez promijene načina života i vježbanja neće postići dugoročne rezultate. Ako ste na dijeti i uspijete smršaviti, čim promijenite prehranu opet ćete se udebljati. Potrebno je trajno unijeti zdrave prehrambene navike i promijeniti stil života.

Izbacivanje ugljikohidrata je dovoljno da bi ste smršavili

Istina je da se ugljikohidrati, poput škroba, pretvaraju u šećer ako se ne potroše, od čega se mogu stvoriti masne naslage, no nije problem samo u ugljikohidratima. Problem je što se takva hrana često jede u velikim porcijama i sa masnim umacima. Prevelike porcije bilo koje vrste hrane debljaju pa i ako izbacite ugljikohidrate i umjesto njih jedete proteine.

Možete jesti što god želite ako vježbate

Ako intenzivno vježbate ne znači da se nakon vježbanja smijete prejesti. Kalorijska vrijednost unesene hrane, mora biti jednaka potrošnji ili manja od nje, ako hoćete smršaviti.

Vezane vijesti

60 posto odraslih i 19 posto djece ima prekomjernu tjelesnu težinu

60 posto odraslih i 19 posto djece ima prekomjernu tjelesnu težinu

Zagrebački Gradski ured za zdravstvo i branitelje u suradnji s Udrugom za prevenciju prekomjerne težine obilježilo je Europski dan debljine okruglim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika