Objavljeno u Nacionalu br. 431, 2004-02-17

Autor: Robert Bajruši

SDP-ov pravni mag

Imam potvrdu SIS-a da nisam bio KOS-ov agent

Potpredsjednik SDP-a Mato Arlović po prvi puta javno govori o optužbama da je početkom 90-ih radio kao špijun JNA, opovrgava paktiranje s Vladimirom Šeksom te obrazlaže raspuštanje slavonskog SDP-a

Arlović je u Osijeku neposredno pred izbore ukinuo županijsku organizaciju predvođenu svojim velikim protivnikom Željkom Malevićem, što je rezultiralo SDP-ovim fijaskom u Slavoniji.Arlović je u Osijeku neposredno pred izbore ukinuo županijsku organizaciju predvođenu svojim velikim protivnikom Željkom Malevićem, što je rezultiralo SDP-ovim fijaskom u Slavoniji.Mato Arlović posljednjih je mjeseci u prilično velikim problemima. Značajan dio članova socijaldemokratske partije smatra ga odgovornim za gubitak vlasti, pri čemu apostrofiraju njegove dvije velike greške. Prvo, u dogovoru s Vladimirom Šeksom zadržao je stari izborni zakon koji nije omogućavao dvostruko glasanje manjina, čime je bivša vladajuća koalicija izgubila nekoliko zagarantiranih mandata. I drugo, u Osijeku je neposredno pred izbore ukinuo županijsku organizaciju predvođenu svojim velikim protivnikom Željkom Malevićem, što je rezultiralo SDP-ovim fijaskom u Slavoniji. Prošli tjedan Arlović je doživio novi udarac. Tjednik Feral Tribune ga je optužio za bliskost s HDZ-om, podsjećajući na napise o Arloviću kao nekadašnjem agentu KOS-a. Potkraj 2001. Nacional je iz izvora SIS-a, koji je Arlovića pratio deset godina, objavio kako vojno-obavještajna služba smatra da je on 1991 djelovao kao KOS-ov agent kodnog imena Vrbik. Nekoliko dana kasnije i Branimir Glavaš je potvrdio da postoji agent kodnog imena Vrbik i dodao da sjedi u Hrvatskom saboru. Bila je to jasna aluzija na Arlovića.

Protiv sam dvostrukog prava glasa za manjine jer bi se tako u nepovoljan položaj stavio većinski narod koji bi nas na izborima kaznio Pravi problem nisu glasovi manjina i izborni zakon već neuspjeh nekih članova bivše vladajuće koalicije koji sad traže opravdanje Loš izborni rezultat SDP-a u Slavoniji posljedica je lošeg rada tamošnje organizacije i Željka Malevića, zbog čega su i raspušteniPrije početka intervjua za Nacional prošlog petka, Arlović nam je predao fotokopiju izvještaja SIS-a od 6 prosinca 2001. ? krunskog dokumenta koji bi trebao potvrditi njegovu nevinost. U njemu pod oznakom “vojna tajna, vrlo tajno” tadašnji pomoćnik ministra obrane Mladen Ružman pojašnjava da SIS nije sistematski pratio SDP-ovog političara pa prema tome ni sudjelovao u izradi dokumenata objavljenih u Nacionalu. Drugim riječima, oni koji su pratili Arlovića to su uradili samoinicijativno. U razgovoru za Nacional Mato Arlović prvi put govori o optužbama da je radio za KOS i daje na uvid dokument vojno-obavještajne službe.

NACIONAL: Nedavno je u Feral Tribuneu objavljeno da ste pomogli HDZ-u jer vas, figurativno govoreći, drže u šaci zbog vaše suradnje s KOS-om. Kako ste došli do dokumenta koji to opovrgava? – Ništa nisam tražio nego je reagirala vojno-sigurnosna služba koja je nakon Nacionalovog teksta o meni iz 2001. otvorila moj dosje. Čak nisam ni išao pogledati svoj dosje kada sam saznao da postoji.

NACIONAL: Budimo konkretni: jeste li bili pripadnik KOS-a ili možda kontaktirali s njihovim ljudima? – To je interesantna optužba, iako ne znam kome je i zašto koristila. Nije li dovoljan dokaz to što je utvrdila nadležna služba Hrvatske vojske, a koji dokazuje da nikada nisam bio u KOS-u i da je cijeli predmet iskonstruiran. Zanimljivo je da nitko nikada nije dao nalog da me se prati, a opet se dešavaju ovakve stvari. Naslućujem stvarne razloge ali još uvijek o njima ne želim pričati.

NACIONAL: Je li istina da vas je još 1992. tadašnji ministar policije Ivan Jarnjak pozdravljao sa “zdravo majore”, aludirajući pritom na vaš čin u KOS-u? – Jarnjak mi se samo jednom tako obratio na što sam mu rekao da pogleda moj vojni dosje. Tada bi vidio da nisam išao u nikakvu vojnu školu niti imam bio kakav čin. Vojni rok sam služio 1971./72. u autojedinici u Čapljini, odakle sam prekomandiran u Lukavac pokraj Sarajeva. Bio sam obični šofer u tadašnjoj JNA.

NACIONAL: Kako onda tumačite optužbe protiv vas? – To pitajte one koji stoje iza svega. Sve se radilo kako bi me se diskreditiralo, a preko mene i SDP. Uostalom, Tuđman me je odlikovao redom hrvatskog trolista za zasluge u obrani Hrvatske. Zar mislite da bih dobio takvo odlikovanje da sam bio špijun?

NACIONAL: Zašto niste tužili medije ili političare koji su vas povezivali s KOS-om? – Zato jer sam se zalagao za demokratizaciju tajnih službi kako bi se njihov rad otvorio javnosti. U tom pogledu sam se jako obradovao kada su mi javili da je moj dosje otvoren i da ga mogu vidjeti. Nisam se radovao samo zbog sebe jer je tom prilikom otvoren čitav niz dosjea raznih osoba, ponajprije političara i novinara koji su bili prisluškivani. Kada je napokon bio postignut demokratski cilj koji smo željeli, nema smisla podizati tužbe. Ja i moja obitelj znamo da sam čist a dokumenti koje sada puštam u javnost su dokaz jednog vremena koje je prošlo i nadam se da se nikada neće vratiti.

NACIONAL: Neovisno o tome, priličan broj SDP-ovaca vas smatra odgovornim za izborni poraz? – Na žalost, ima i takvih članova SDP-a pa čak i bivših saborskih zastupnika, iako oni dobro znaju da sam pripremio prijedlog zakona za izbor zastupnika u Hrvatski sabor koji je predviđao jednu izbornu jedinicu i na toj bi se listi nalazili svi zastupnici, uključujući i pripadnike nacionalnih manjina. Taj zakonski prijedlog je prošao prvo čitanje ali kasnije oko njega nije postignut dogovor između članova vladajuće koalicije. Da smo inzistirali na njegovom unošenju u drugu čitanje, vjerujem da bi bio prihvaćen glasovima SDP-ovih i HDZ-ovih zastupnika, međutim tada bi se raspala vladajuća koalicija. Zato smo prihvatili postojeći izborni zakon uz minimalne modifikacije. U takvim okolnostima nije mogla proći ni odredba o dvostrukom pravu glasa za manjine, jer kada bi se zbrojili svi saborski zastupnici koji su to podržavali takvih je bilo 66 a za provedbu je trebalo 76 glasova.

NACIONAL: Međutim, i vi ste se deklarirali kao protivnik dvostrukog prava glasa? – Da, i za to imam opravdan razlog. Ako po ustavu svi građani imaju jednako pravo glasa, onda tzv. pozitivna diskriminacija pripadnika nacionalnih manjina predstavlja i diskriminaciju većinskog naroda. Zato sam i predlagao da svi imaju jedan glas i svoje predstavnike biraju s jedinstvenih lista s kojih bi se proporcionalni izabirali i saborski predstavnici manjina. Time bi se osiguralo njihovo pravo. S druge strane, ako nacionalne manjine imaju dvostruki glas logično je očekivati da će se protiv toga pobuniti većinski narod u ovoj zemlji. Pretpostavljam da ti ljudi ne bi organizirali demonstracije ali bi zacijelo kaznili onu stranku koja ih je dovela u nepovoljan politički položaj. Da je SDP dao manjinama dvostruko pravo, dobio bi nešto više njihovih glasova, ali bi izgubio puno veći broj glasova hrvatskog naroda koji predstavlja većinu. Osim toga, i s postojećim zakonom mogli smo pobijediti, što su i pokazali izborni rezultati jer su SDP, HSS i HNS osvojili 134.000 glasova više od HDZ-a. No naši pojedini koalicijski partneri su odlučili ići samostalno jer su vjerovali da će na taj način osvojiti više glasova.

NACIONAL: Zašto mislite da su socijaldemokratski glasači protivnici dvostrukog prava glasa za manjine? – Mislim da većinu SDP-ovih birača čine građani bliski umjerenoj ljevici koji se zalažu za ravnopravnost svih birača. Nisam siguran da bi naše drukčije ponašanje dobilo njihovu podršku. Još je važniji razlog to što naši koalicijski partneri također nisu pristajali na dvostruki glas za manjine.

NACIONAL: Neki jesu, primjerice HNS. – Da, ali HNS je u Saboru tada imao svega dva glasa. Ali čak da smo za ovu odluku glasali mi, HNS, IDS, Libra, LS i pripadnici nacionalnih manjina, sveukupno bismo imali nedostatnih 66 glasova. Pravi problem nisu manjine i njihovi glasovi već izborni neuspjeh nekih naših članova koji sada traže opravdanje u ovim temama.

NACIONAL: Jedna od reperkusija je i ta da vas se povezuje s Vladimirom Šeksom i da ste prikriveni saveznik HDZ-a? – To su zlonamjerni pokušaji s ciljem da me se diskreditira. Dok sam koordinirao radom vladajuće koalicije u parlamentu, donijeli smo Zakon o pravima nacionalnih manjina i Zakon o upotrebi manjinskih jezika i pisama, dakle sve bitne zakone vezane uz manjine koji su u vrijeme vladavine HDZ-a i Šeksa godinama stajali u ladicama. Sasvim sigurno u svemu tome ima i mog doprinosa. Kada je riječ o odnosu sa Šeksom, nas dvojicu možete vidjeti zajedno jedino na saborskim sjednicama tijekom naših međusobnih duela u kojima svaki brani politička stajališta svojih stranaka. Javnosti je nametnuto mišljenje da smo mi nekakvi posebni prijatelji, što nije istina, pogotovo ako se aludira na kućno prijateljstvo.

NACIONAL: Nije li SDP prepustio HDZ-u vlast u Osječko-baranjskoj županiji zbog vaše uvjerenja da tamošnja skupština radi nelegalno. Nedavno je Ustavni sud ukinuo odluke Upravnog suda što znači da su i vaši stavovi o ovom pitanju bili krivi? – Ne, i ja sam zagovarao ono zbog čega je županijska skupština raspuštena. Samo sam tvrdio da ona više nema kvorum, nakon što ju je napustilo 26 od 51 vijećnika. Ustavni sud je demantirao pitanje statusa zamjenskog vijećnika a ne moje tvrdnje o nepostojanju kvoruma u osječko-baranjskoj skupštini. Uostalom, kada je u pitanju status tog zamjenskog vijećnika, saborski Odbor za zakonodavstvo dao je autentično tumačenje a kasnije je i sam Sabor zauzeo stajalište koje je istovjetno stavu Ustavnog suda. U vodstvu SDP-a dobro znaju da sam, nakon što sam pročitao presudu Upravnog suda, zajedno s Josipom Lekom rekao da će, dođe li do spora na Ustavnom sudu, presuda Upravnog suda biti srušena. Kada sam saznao da je pokrenut postupak na Ustavnom sudu, obavijestio sam predsjedništvo SDP-a da će presuda Upravnog suda pasti iz stručnih razloga, što se poslije tri tjedna pokazalo točnim.

NACIONAL: Ali vaša odluka o raspuštanju tamošnje SDP-ove županijske organizacije neposredno pred izbore ocijenjena je kao udar na stranku i dovela je do sukoba s njezinim predsjednikom Željkom Malevićem? – O tome je odlučilo predsjedništvo naše stranke, vodeći računa da on nije dobro radio. Potpuno je pogrešno tvrditi da sam nekakav SDP-ov gubernator istočne Slavonije kada uopće nisam nadležan za taj kraj, osim što imam nešto veći utjecaj u V. izbornoj jedinici, gdje sam bio nositelj liste na posljednja dva izbora. Relativno loš rezultat koji smo postigli u IV. izbornoj jedinici došao je zbog lošeg rada tamošnjeg SDP-a a ne zbog raspuštanja županijske organizacije. Zato su i raspušteni.

NACIONAL: Željko Malević tvrdi da ste ga vi smijenili? – To je njegovo pravo, i što se mene tiče, neka govori što god želi. Ali, on se u svojim istupima često služi neistinama, klevetama i podmetanjima. Imam osjećaj da sam nekakva posebna fikcija s kojom se on obračunava ili nekakav njegov psihološki problem s kojim se uspoređuje i obračunava. Samo što ja ne prihvaćam takvu utrku.

NACIONAL: Što za SDP znači prošlotjedna izjava Ivice Račana u Nacionalu kako se više ne namjerava kandidirati za premijera ni za predsjednika Republike? – To znači jako puno, posebno za mlade ljude u SDP-u, jer im otvara mogućnost da se pripreme za te funkcije ako smatraju da za njih posjeduju dovoljno sposobnosti. Račanovom odlukom otvorio se vrlo širok prostor jer će se on moći puno jače posvetiti stranci i njezinom funkcioniranju, pa čak i pojedinim promašajima.
NACIONAL: Može li se ponovit priča s početka 90-ih, kada je SDP nekoliko godina nezaustavljivo padao? – Ne, jer smo ozbiljna stranka koja je našla svoje mjesto i u političkom životu ove države ali i među hrvatskim biračima. Ostati ćemo vodeća stranka socijaldemokracije i ljevice i u budućnosti možemo samo dodatno jačati.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika