Objavljeno u Nacionalu br. 431, 2004-02-17

Autor: Berislav Jelinić

TRI KANDIDATA ZA PREDSJEDNIKA HNS-a U ZAGREBU

Počeo obračun u zagrebačkom HNS-u

Izbori za šefa zagrebačkog HNS-a u travnju bit će od presudne važnosti za vladajuću koaliciju SDP-HNS u Zagrebu: kandidati su Alenka Košiša Čičin-Šain, koju podržava Vesna Pusić, moćni šef Zavoda za planiranje grada Stipe Tojčić i Mislav Žagar iz korupcionaške afere

Krugovi bliski vrhu HNS-a Nacionalu su potvrdili da će za tu funkciju glavnu borbu voditi Alenka Kočiša Čičin Šain i Mislav Žagar a nije bez izgleda ni Stipe Tojčić.Krugovi bliski vrhu HNS-a Nacionalu su potvrdili da će za tu funkciju glavnu borbu voditi Alenka Kočiša Čičin Šain i Mislav Žagar a nije bez izgleda ni Stipe Tojčić.Prošlog tjedna u Hrvatskoj narodnoj stranci počeo je rat za mjesto predsjednika stranačkog ogranka u Zagrebu. Ti će izbori uvelike predodrediti kako će se razvijati suradnja vladajuće koalicije HNS-a i SDP-a u Zagrebu i posredno naznačiti moguće rezultate lokalnih izbora u Zagrebu iduće godine. O rezultatima zagrebačkih izbora bitno će ovisiti i razvoj budućih političkih odnosa u državi. Zadrži li dogodine vladajuća koalicija vlast u Zagrebu, dat će to novi zamah dvjema strankama u pripremama za rušenje HDZ-a s vlasti u državi. Sve to jasno sugerira da bi novi čelnik HNS-a u Zagrebu mogao postati ključna osoba za buduću političku perspektivu cijelog HNS-a, te dijela aktualne opozicije.

“Još je prerano konkretno govoriti o mogućim kandidatima za predsjednika gradske organizacije HNS-a u Zagrebu. No koliko mi je poznato, Mislav Žagar se nema namjeru ponovo kandidirati za tu funkciju. Mislim da je on to nedavno i javno najavio”, izjavio je u prošlu subotu za Nacional Boris Blažeković, glasnogovornik HNS-a. Međutim, Žagar se nedavno najvjerojatnije predomislio. Krugovi bliski vrhu HNS-a Nacionalu su potvrdili da će za tu funkciju glavnu borbu voditi Alenka Kočiša Čičin Šain i Mislav Žagar a nije bez izgleda ni Stipe Tojčić. Alenka Kočiša Čičin Šain u bivšoj vladi bila je pomoćnica ministra obnove i graditeljstva Radimira Čačića za stanogradnju, Žagar je aktualni šef HNS-a u Zagrebu, gdje je i čelni čovjek Zavoda za planiranje razvoja grada, a Tojčić je zamjenik zagrebačke gradonačelnice. Unutarstranački izbori za šefa zagrebačkog ogranka HNS-a postali su u toj stranci prilično zanimljivi nakon izbora u studenom 2003. Na njima je vladajuća koalicija u kojoj je i HNS sudjelovao izgubila vlast, a u Zagrebu je popularnost stranke znatno opala. U HNS-u su se zato odnedavno okrenuli konsolidaciji stranačkog ogranka u Zagrebu. Vjerojatno zato Vesna Pusić, predsjednica HNS-a, želi za funkciju predsjednice HNS-a u Zagrebu nominirati Alenku Kočiša Čičin Šain. Mnogi u HNS-u smatraju da je Alenka Kočiša Čičin Šain dobar izbor za novog šefa zbog njenog uspjeha na prošlim izborima, jer je u svojoj izbornoj jedinici osvojila povjerenje birača i ušla u Sabor, a ima i bogato radno iskustvo na državnoj, ali i gradskoj razini.

Vesna Pusić je zato Žagaru nedavno sugerirala da se uoči unutarstranačkih izbora, koji se trebaju održati sredinom travnja, povuče na mjesto dopredsjednika gradske organizacije. Navodno mu je sugerirala povlačenje jer se uz njegovo ime vežu korupcionaške afere, koje su stranku koštale gubitka popularnosti i na gradskoj i na nacionalnoj razini. Pri tomu je najvjerojatnije mislila na aferu od prošlog ljeta, kada je kontroverzni poduzetnik Damir Ivan Petrović, direktor i vlasnik građevinske firme Fon, optužio Žagara da je od njega tražio mito kako bi mu namjestio neke poslove u Zagrebu. Žagar je, iako nevoljko, pristao ozbiljno razmisliti o toj ponudi i već je umalo potvrdio odgovorio Vesni Pusić. Međutim, okolnosti su se od sredine prošlog tjedna promijenile. Žagar se počeo predomišljati nakon što je u prošlu srijedu u Jutarnjem listu pročitao članak u gdje je Damir Ivan Petrović izjavio da je njegova firma Fon dobila posao izgradnje stanova iz programa POS-a u Sesvetama, vrijedan gotovo 80 milijuna kuna. Dan poslije Vjesnik je objavio da je Petrović ugovor o tom poslu u siječnju 2004. potpisao upravo s Alenkom Kočiša Čičin Šain, koja je za mandata bivše vlade u ministarstvu graditeljstva bila nadležna za realizaciju tih projekata.

”Šokirala me vijest iz Jutarnjeg lista, koji je u srijedu objavio izjavu Damira Petrovića da je ugovorio izgradnju dvjestotinjak stanova iz programa poticane stanogradnje na području Sesveta. Nažalost, trenutno ništa ne mogu komentirati, jer se bliže unutarstranački izbori na području Zagreba pa bi svaki moj komentar mogao biti krivo protumačen”, izjavio je za Nacional Mislav Žagar, aktualni šef HNS-a u Zagrebu. Žagar je iz istih razloga odbio komentirati i hoće li odbiti molbu Vesne Pusić i ustupiti svoju aktualnu funkciju Alenki Kočiša Čičin Šain. Iako je glasnogovornik HNS-a Boris Blažeković u Vjesniku u prošli četvrtak to demantirao, Žagar je nakon posljednjih Petrovićevih izjava počeo sumnjati da su mu tu korupcionašku aferu namjestili upravo neki njegovi stranački kolege, koji sada sufliraju Vesni Pusić da za njegovo mjesto nominira Alenku Kočiša Čičin Šain. Zato će Žagar vjerojatno ući u žestoku borbu za novi mandat na mjestu šefa HNS-a u Zagrebu i odbiti sugestije Vesne Pusić.

Žagar ionako vjeruje da može premoćno pobijediti na unutarstranačkim izborima. To sugerira i nekoliko tekstova koje su zadnjih tjedana objavili Jutarnji i Večernji list. U njima se tvrdi da Žagar kontrolira najmanje 15 od 17 gradskih četvrti u Zagrebu, što bi mu trebalo biti dovoljno za pobjedu nad bilo kojim protukandidatom. Jesu li te tvrdnje utemeljene, teško je procijeniti. Žagar bi mogao odbiti poslušnost Vesni Pusić i zato što ne misli da je on glavni krivac za pad rejtinga HNS-a u Zagrebu, iako kao šef zagrebačkog HNS-a za to svakako snosi dio objektivne političke odgovornosti. Za prošlogodišnji pad političkog rejtinga HNS-a ponajviše su kriva unutarstranačka prepucavanja različitih interesnih skupina i njihove borbe za unosne sinekure. Takvi su unutarstranački obračuni prvi put postali javni kada je vrh HNS-a sredinom prošle godine naredio smjenu svog člana Miljenka Mesića s mjesta šefa zagrebačkog Zavoda za planiranje razvoja grada.

Mesića su smijenili samo zato što ga je ljetos u uredu zagrebačke gradonačelnice Vlaste Pavić fizički napao nogometni mešetar i osebujni poduzetnik Zdravko Mamić. Mamić je na Mesića fizički nasrnuo jer mu je ovaj navodno opstruirao izradu dozvola za gradnju dva nebodera u blizini Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Mesić se odlučio obraniti i njih dvojica su se potukli. Pošto se skandal prometnuo u prvorazrednu medijsku senzaciju, HNS je odlučio smijeniti Mesića. Vrh stranke rekao je da se Mesić nije smio braniti, jer se time spustio na Mamićevu nasilničku razinu koja ne priliči gradskom dužnosniku, a posebno ne članu HNS-a koji se kao stranka diči svojom naglašenom principijelnošću u osudi nasilništva i svakog neciviliziranog ponašanja. Istodobno su Mesića neki njegove stranačke kolege neslužbeno počeli opisivati i kao nedoraslog “vrućoj” funkciji šefa zagrebačkog Zavoda za planiranje pred kojim je bilo izglasavanje GUP-a, što se tada činilo nemogućom misijom zbog brojnih opstrukcija interesnih grupa bliskih Milanu Bandiću i gradskom SDP-u.

Na Mesićevo mjesto HNS je imenovao Žagara, koga su protivnici odmah proglasili nekompetentnim za tu funkciju. On je svojim kritičarima i sam davao maha nekim svojim smiješnim lapsusima. Primjerice, jednom prilikom je u analizi nekih dokumenata kraticu k. č. umjesto kao katastarsku česticu pročitao kao kućni broj. Zbog tog gafa mediji su ismijali cijeli HNS, tvrdeći da su Žagara na tu funkciju postavili kao produženu ruku Srećka Ferenčaka, njegova kuma, građevinskog poduzetnika i glavnog tajnika HNS-a. Žagar je uzvratio tvrdnjama da će za njegova mandata nakon 18 godina Zagreb napokon dobiti GUP, što će okončati spletke građevinske mafije. Nakon velike zakulisne političke bitke vladajućih zagrebačkih koalicijskih partnera SDP-a i HNS-a, to se uoči ljetnih godišnjih odmora i dogodilo. HNS je vjerovao kako je ostvario veliku političku pobjedu koju će mu, između ostalih postignuća, na sljedećim izborima birači znati honorirati. Žagar si je nakon toga vjerojatno priskrbio dosta neprijatelja.

Ubrzo nakon toga Damir Ivan Petrović javno je optužio Žagara da je od njega tražio 50 tisuća kuna mita da mu namjesti pobjedu na natječaju za montažu umjetnog travnjaka na stadionu Hrvatskog dragovoljca. Petrović je u razgovoru za Nacional izjavio da ima više svjedoka koji će potvrditi da se sa Žagarom sastajao kako bi mu platio mito a javno je priznao da je za 80 posto svih poslova koje je njegova firma dobila morao platiti mito. Petrović se Nacionalu tada požalio i da godinama ne može dobiti poslove u Zagrebu, jer ne želi plaćati mito. Njegove su optužbe značajno štetile i Žagaru ali i ugledu cijelog HNS-a. U dijelu HNS-a sumnjali su da im je tu aferu podmetnula Bandićeva interesna grupa. U to je dio HNS-a počeo definitivno vjerovati kada su otkrili da je Petrovićeva firma nedavno dobila posao obnove zagrebačkih tržnica vrijedan 10-ak milijuna kuna. Srećko Ferenčak je po tom otkriću na Hrvatskoj televiziji upitao Petrovića koga je podmitio da bi dobio taj posao.

Od sredine prošlog tjedna, kada je iz novina doznao da je Petrović pobijedio i na natječaju POS-a i dobio posao vrijedan gotovo 80 milijuna kuna koji je sklopio upravo s Alenkom Kočišom Čičin Šain, Žagar se pita je li mu korupcionaške optužbe podmetnuo netko iz njegove stranke. Zato vjerojatno neće odustati od borbe za novi mandat na čelu zagrebačkog HNS-a. Kako u HNS-u ne vjeruju da će od te kandidature odustati Tojčić, a mnogi simpatiziraju i Alenku Kočiša Čičin Šain, već je sada izvjesno da unutarstranački izbori zakazani za sredinu travnja neće proći bez trzavica i medijskih prepucavanja.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika