26.05.2011. / 16:24

Autor: Nacional.hr

Prilika za izvlačenje Srbije iz gliba: Zašto je sve to trajalo tako dugo?

Jasno je i to da se pozicija Srbije u regionalnom kontekstu hapšenjem Ratka Mladića bitno popravlja, jer je nesposobnost ili nevoljnost da se na jedini legitiman način zaokruže obaveze prema međunarodnoj pravdi bila Ahilova peta Srbije. Piše: Teofil Pančić

Teofil PančićTeofil PančićOrgani bezbednosti Republike Srbije uhapsili su Ratka Mladića, u kući njegovog rođaka i prezimenjaka, u selu Lazarevo kod Zrenjanina. Tačnije, uhapšen je građanin koji se predstavljao kao Milorad Komadić, baš kao što je pre nekoliko godina, u vozilu javnog gradskog prevoza, slobode lišen izvesni Dragan Dabić, građanin osebujnog izgleda i zanimanja, za kojeg se ispostavilo da je u svom regularnom životu bio poznatiji pod imenom Radovan Karadžić.

I tek što su mediji objavili da će DNK analiza pokazati radi li se ipak o Ratku Mladiću, a da će ta analiza da potraje tri dana, predsednik Srbije Boris Tadić je prekinuo neizvesnost potvrdivši da se radi o najpoznatijem beguncu od međunarodne pravde.

Preostaje Goran Hadžić

Ili Tadić poznaje bolje i brže metode DNK analize, ili ipak ima nekih drugih garancija da greške nema i ne može biti, tek, Srbija je zatvorila jednu važnu, traumatičnu stranicu u svom predugom i presporom oslobađanju od „ratnog nasleđa" koje kao da nema svoje legalne političke baštinike, ali i te kako ima i žrtve i počinioce, samim tim i nenamirene račune s pravdom. Naravno, Srbiji preostaje obaveza zvana Goran Hadžić, i nju ne treba potcenjivati, ali teško da će taj bivši magacioner iz jednog slavonskog sela posle ovoga imati velikog manevarskog prostora, baš kao i oni koji mu pomažu u skrivanju.

Sada, kada je i ta mučna „trakavica" privedena kraju, pitanja će tek početi da se roje. Najpre, zašto je sve to trajalo tako dugo? Nije li Mladić odavno mogao biti u Hagu, zašto su propustile da ga uhapse i Đinđićeva i obe Koštuničine vlade, zašto je „potraga" - kada je bilo i kada je samo fingirana - uvek kasnila za njim korak, dva ili tri, ko mu je iz državnih organa - pre svega vojnih - pomagao svih ovih godina, i hoće li neko zbog svega toga odgovarati? Dalje, da li je deo državnog aparata i sada već poduže znao gde je Mladić, ali je iz političkih ili čak banalnijih „trgovačkih" motiva kalkulisao s njegovim hapšenjem? Da li je u nekim prethodnim političkim konstelacijama, pre svega za vreme Koštuničinog premijerstva, uopšte postojala famozna „politička volja" da Mladić bude lociran, uhapšen i transferisan u Sheveningen? I nije li eventualni izostanak te „političke volje" zapravo isto što i veoma ozbiljno kršenje zakona, za koje se mora odgovarati?

Kosovska politika vlasti u ćorsokaku

Sve su to legitimna i ne baš nevažna pitanja na koja bi iz pravca nadležnih vlasti Srbije morali da stignu uverljivi odgovori. Ali ono ipak najvažnije jeste sam čin kojim je okončana jedna agonija, i kojim je Srbija dobila ozbiljnu šansu da izađe iz začaranog kruga. Naravno, bilo bi isuviše lepo da bi bilo i tačno verovati kako su Mladić i Hadžić jedini ili barem glavni problem Srbije na njenom evrointegracijskom putu, ali opet, jasno je i to da bez rešavanja „haškog problema" tu ne može biti baš nikakvog suštinskog naperetka, utoliko pre što se „kosovska politika" vlasti iznova našla u ćorsokaku i u jalovom raskoraku sa politikom asocijacije kojoj Srbija želi da se pridruži.

ReutersReuters

Kako god bilo, ljudska je psihologija takva da jučerašnji propusti lako blede u sećanju pred današnjim uspesima (i obrnuto, dakako). Predsednik Tadić, njegova stranka i vladajuća koalicija pokazali su odlučnost i sposobnost da situaciju drže pod kontrolom, i to je veliki poen za njih. Dakako, hapšenje Mladića je ogroman minus sa stanovišta nacionalističke desnice, ali odatle ionako ne dolaze potencijalne pristalice sadašnje vlasti. Vrlo je verovatno da će uslediti protesti, mogući su i neredi, ali nije verovatno da to može poprimiti šire dimenzije. Podsetimo se, Radovan Karadžić je uhapšen pred samu transformaciju većeg dela do tada jedinstvene Srpske radikalne stranke u umerenije „naprednjake" sa njihovim kontroverznim i nedorečenim „evropejstvom", koje uključuje i neentuzijastično, ali ipak jasno priznanje da Srbija mora da sarađuje sa Tribunalom, a da nema saradnje bez hapšenja preostalih begunaca. I zato, nekoliko godina kasnije, u Srbiji više nema uistinu respektabilne političke snage koja bi predvodila protest protiv hapšenja Ratka Mladića. Šešeljevi radikali to sigurno više nisu, mada mogu da proizvedu nešto buke i štete (što im ni inače nije strano).

Izvlačenje Srbije iz gliba

Jasno je i to da se pozicija Srbije u regionalnom kontekstu hapšenjem Ratka Mladića bitno popravlja, jer je nesposobnost ili nevoljnost da se na jedini legitiman način zaokruže obaveze prema međunarodnoj pravdi bila Ahilova peta Srbije, i vrlo lak i komforan način na koji je bilo ko i bilo kada mogao da stiče poene na njen račun. I s tim je sada završeno, te je Srbija skoro u potpunosti iskoračila iz kobnih devedesetih. Kažem „skoro" jer potpunog izlaska iz tog košmara neće i ne može biti bez trajnog i održivog rešavanja „kosovskog pitanja", kakvo god to rešenje bilo. No, na takvim se ispitima potvrđuje ili negira nečije državništvo, tu se meri istorijski format vodećih ljudi. Privođenje Ratka Mladića zakonu i odgovornosti takođe je od tog formata: da ga nije bilo, aktuelna vlast bi promašila svoju istorijsku priliku za izvlačenje Srbije iz gliba. Ovako, šansa je opet tu.

Napisao: Teofil Pančić

Preneseno s portala Slobodnaeuropa.org

Vezane vijesti

Mladićev odvjetnik - 'Ne vjerujem da će doživjeti početak suđenja'

Mladićev odvjetnik - 'Ne vjerujem da će doživjeti početak suđenja'

Izmjene optužnice protiv Ratka Mladića koje je u petak potpisao haaški sudac Alphonse Orie mogla bi po prvi put povezati optužbe za genocid sa… Više

Komentari

registracija
30/1/07

brodski, 26.05.11. 18:09

Trajalo bi i duže da mladić nije na samrti


registracija
21/4/11

spBN, 27.05.11. 10:21

Kakvo kratko pamcenje!

Ni u Hrvatskoj nije krace trajalo i jos uvijek traje .
U Bosni (federacija) isto tako.


registracija
20/8/10

McCoy, 27.05.11. 16:27

I opet postavljam pitanje urednicima Nacionalovog sajta: zasto su "isekli" generala Klarka sa fotografije Mladica? Mozda zbog politicke (ne)korektnosti?


registracija
21/2/11

skyway, 28.05.11. 08:36

Sjajan komentar majstora teofila Pancica. Jedino tako, krajnjom objektivnoscu ljudi poput autora komentara, zemlje u regionu se mogu izvuci iz blata. Mora se pogledati istini u oci, ma kakvagod ona bila.
Ratko Mladic je zlocinac da mu je tesko naci ravna, ali ipak mislim da od njega ima i vecih krvnika...Jer on je vojnik koji je izvrsavao naredjenja, a zna se tko su mu bili nadredjeni. Dakle, po mojem sudu glavni zlotvori su Milosevic i Karadzic, koji su u ovom nazovi generalu imali revnosnog poslusnuika...A da je bio moralan i cestit covjek, sve je moglo biti drugacije...Njemu je tako dobro doslo da pokaze pravo lice svoje surove divljine naravi. Tako ce zlocin i kazna ostati u golemom raskoraku, a kako bi se uopce i moglo osuditi ovog monstruma a da se zadovolji barem minimum pravde!?


registracija
21/4/11

spBN, 28.05.11. 17:50

@skyway
A zasto je Mladic krvnik i monstrum a Gotovina npr, samo dobrocudni general?
Prvi je jos uvek optuzeni a drugi osudjen i kriv za udruzeni zlocin?!


registracija
21/4/11

spBN, 28.05.11. 17:51

I jos da pitam:

A ciju to kapu na slici nosi general Mladic?


registracija
21/2/11

skyway, 28.05.11. 18:51

@spBN,
Ima stvari koje da se mogu usporediti ne bi se morale ni usporedjivati, pa tako i na vase pitanje je apsolutno nemoguce dati odgovor. A znate zasto? Zato sto i ptice u letu znaju o Mladicevim nedjelima, a znate i vi kunem se, ako ste posteni i dobronamjerni...
Sto se pak Gotovine tice, vi ste samome sebi odgovorili:
"osudjen i kriv za udruzeni zlocin"! Dakle, on je simbol jedne politike, sto znaci i njezina zrtva! Ali, dragi moj
"spBN", receni hrvatski general je besprijekorno cist u odnosu na individualnu krivnju i zbog nje ga se ne tereti, te zbog toga zasigurno moze i mora biti ponosan. Eto u tome je razlika izmedju Mladica i Gotovine!
P.S.
Ne znam da li je pitanje o kapi upuceno meni, a ako jest, odgovaram da zaista ne znam! A mislim da je to ionako retoricko pitanje...


registracija
21/4/11

spBN, 29.05.11. 11:18

Citava medijaska povika u domacem tisku sluzi jednom cilju- potiskivanju hrvatske drame Gotovina i druzba.

Vasa usporedna tabela sluzi za kucnu uporabu- nikako za haske suce.
Evo sto ste bona fides skrojili vasim logiciranjem:

General Gotovin/ Krvnik Mladic
Dobra djela Gotovine/ Mladicevi zlodjela
Gotovina zrtva/ Mladic dzelat
Gotovina sv.Augustin/ Mladic Belzebub


registracija
21/2/11

skyway, 29.05.11. 19:15

@spBN,
Nista vam ja nisam razumio u smislu poruke koju biljezite. No, nije mi ni zao. U svakom slucaju ostavljam vas na milost i nemilost vasoj pameti, cime i zavrsavam ovaj nas razgovor gluhik.
Zivjeli i uzivajte u svojoj zabludi!


registracija
21/4/11

spBN, 30.05.11. 11:42

Ok, ako ne razumijes mene onda ces moc suca Alphons Orie-a.


registracija
23/8/09

xaron, 30.05.11. 20:24

Najpre, zašto je sve to trajalo tako dugo? ..............

Ovaj Teofil kao da je pao sa Marsa. Pa trajalo je dugo jer je Tadicev predhodnik (koji je isporucio Milosevica) likvidiran a Tadicu se jos zivi. Najmanje sto se moze desiti Tadicu je da izgubi izbore, tj. da zavrsi svoju politicku karijeru.


registracija
12/12/10

Klarens, 31.05.11. 05:02

Plivaj , plivaj
U ovu baru sami ste vodu doveli !!!


registracija
1/6/11

microcosmos, 02.06.11. 02:04

Ne znam šta se to Srbiji popravlja Teofile pi.do, lupetaš li, lupetaš. Naravno da svako treba da odgovara za ono što je u životu radio. Sudski, istorijski... Čitam članke i komentare i ne mogu da se otmem utisku da od Mladića ispade zločinac koji je sam zavadio sve na Balkanu, pobijeni na svim stranama su njegovih ruku delo, on je jedina prepreka za bratski zagrljaj svih zavadjenih. Alo bre, o čemu pričaš. I šta se tu sada popravlja Srbiji.
Hrvatima treba jedna takva histerija oko srpskog generala koja će im iz svesti izbrisati etnocid 200.000 ljudi koji su pri tom potpuno goloruki bombardovani iz vazduha i sa zemlje kako im ne bi palo na pamet da se slučajno vrate. A da ne bi imali gde da se vrate, za svaki slučaj im je potpuno opljačkana, a zatim spaljena imovina. Oni koji su mislili da su Hrvati ljudi, pogrešili su i zauvek ostali u pepelu svojih ognjišta.
Muslimani su zbog SAD-a i drugih evropskih država i njihovih interesa (kreiranje raspada SFRJ, naoružavanje muslimana i Hrvata i stavljanje na njihovu stranu tokom rata, opravdanja NATO bombardovanja R.Srpske...) dobili mogućnost da se istorjski svrstaju medju narode nad kojima je izvršen genocid (jermeni, jevreji, Romi, Srbi - Jasenovac).
U Srebrenici je počinjen ratni zločin i zločin protiv običaja ratovanja po haškoj konvenciji o ratnim zarobljenicima, ali je termin "genocid" u slučaju muslimana u Srebrenici ofucan. Činjenica je da su tamo streljani muslimani, ali kakav je to genocid ako streljaš muškarce sposobne za ratovanje, za koje se sumnja da su prethodno vršili pokolje po srpskim selima u okolini Srebrenice. Dakle ni nad ženama, ni nad decom. Nemaš nameru da istrebiš jedan narod. To Srbi nikada nisu radili od postanja pa do danas, za razliku od drugih naroda sa ovog prostora. Drugo, tužilaštvo mora da dokaže da je Mladić to naredio. Ako nije, kriv je po komandnoj odgovornosti što nije po saznanju o zločinu sudio izvršiocima ma ko oni bili već ih je prikrio. Makar to bili najbliži rodjaci pobijenih srpskih civila iz Srebrenice.

Obratite pažnju kada pišete o bilo kome kao o zločincu kome nema ravna. Nije sve crno-belo. Uglavnom je sivo.

A što se Teofila tiče, skoro je u Beogradu imao susret bliske vrste sa mladićima koje je sprska štampa okarakterisala kao huligane neke nacionalističke organizacije.

Da bi bilo jasno šta Teofil nije, evo šta znači nacionalizam -
(fr.nationalisme)/ narodnjaštvo, ljubav prema svom narodu, rodoljublje; narodni egoizam.

Skidam kapu svakom ko to jeste ukoliko se zbog toga ne ogreši o Božje zakone.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika