Objavljeno u Nacionalu br. 811, 2011-05-31

Autor: Robert Bajruši

Nacional donosi:

EU odugovlači da na izborima sruši HDZ

Predizborna strategija HDZ-a je da iskoristi ljetni dovršetak pregovora s EU, ali EU ne želi ubrzati potpisivanje ugovora da ne pomogne Jadranki Kosor

Hladan Tuš za premijerku
José Manuel Durão Barroso, predsjednik Europske komisije koja ne želi pomagati HDZ-u uoči izbora Hladan Tuš za premijerku José Manuel Durão Barroso, predsjednik Europske komisije koja ne želi pomagati HDZ-u uoči izbora “Prilično je izvjesno da će pristupni ugovor između Hrvatske i Europske unije biti potpisan tek na zimu, u prosincu ili siječnju, a to bi moglo sudbonosno utjecati na rezultate idućih parlamentarnih izbora. Možemo zaključiti da su u Bruxellesu odlučili spriječiti HDZ da kraj pregovora iskoristi u predizbornoj kampanji i tako pokuša zadržati vlast. Ponovit ću, nemamo dokaza na osnovu kojih možemo tvrditi da u institucijama EU žele smjenu vlasti u Hrvatskoj, ali najave prema kojima se potpisivanje pristupnog ugovora namjerava maksimalno odužiti potkrepljuju tu teoriju”, ispričao je ovih dana visokopozicionirani hrvatski diplomat na sastanku s novinarima Nacionala. Riječi tog dužnosnika, koji je u svakodnevnom kontaktu s vladom Jadranke Kosor, potvrđuju nezadovoljstvo koje je u izvršnoj vlasti izazvala, zasad formalno nepotvrđena, ali pouzdana diplomatska informacija, prema kojoj EU posao s Hrvatskom ne namjerava završiti prije sredine prosinca. Pokaže li se to istinitim, Hrvatska demokratska zajednica i Jadranka Kosor ostat će bez svog glavnog predizbornog aduta, a to je potpisivanje pristupnog ugovora. Odluka Europske unije u velikoj će mjeri redefinirati i HDZ-ovu izbornu strategiju, a posredno i olakšati položaj oporbe.

Tek će se vidjeti hoće li odgoda potpisivanja pristupnog ugovora, a potom i referenduma, utjecati na konačni rezultat, no već je sada sigurno da će bitno otežati položaj HDZ-a. Početkom 2011. dio dobro upućenih političara bio je uvjeren da će pregovori biti okončani u lipnju, a pristupni ugovor potpisan u listopadu ili studenome.


Ovaj stav zastupali su predsjednica Odbora za praćenje pregovora Vesna Pusić i državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Andrej Plenković. Referendum za pristup EU trebao se u toj varijanti također održati sredinom jeseni i poklopiti s datumom parlamentarnih izbora. Međutim, Jadranka Kosor to je opovrgnula i najavila da će izbori biti mjesec dana nakon referenduma, koji se trebao održati 30 dana nakon potpisivanja pristupnog ugovora u rujnu ove godine. Predsjednica vlade tada je kalkulirala s ovogodišnjim rujnom kao mjesecom potpisivanja pristupnog ugovora, nakon čega bi uslijedio referendum i parlamentarni izbori. Nove najave iz Bruxellesa poremetile su namjere Jadranke Kosor, ali, još važnije, vjerojatno će imati i značajne posljedice za rezultate izbora.

Predizborna kampanja HDZ-a zasnivala se na ljetnom dovršetku pregovora, potom je u rujnu ili listopadu trebalo potpisati pristupni ugovor, a 30 dana kasnije, održao bi se referendum o pristupanju Europskoj uniji. Sve bi uspješno završilo do kraja studenoga i vladajuća kolicija dočekala bi prosinačke izbore sa svojim glavnim adutom, a to je ulazak Hrvatske u EU. U Europskoj uniji odlučili su zaustaviti takav scenarij i cjelokupni proces dovršiti tek nakon izbora, kad se bude znao sastav buduće vlade. Teoretski možda to ponovno bude vlada na čelu s Jadrankom Kosor, ali puno su veći izgledi za pobjedu Kastavske skupine koju predvodi Zoran Milanović. Europska komisija, ali i vodeće države Njemačka, Francuska i Britanija, jednostavno ne žele pomagati ni jednoj političkoj grupaciji za vrijeme kampanje, a potpisivanje pristupnog ugovora u HDZ-u bi nesumnjivo iskoristili u propagandne svrhe. To se, uostalom, može elegantno izbjeći laganim usporavanjem cijelog procesa, u razdoblju nakon srpanjskog završetka pregovora. Ionako se obično radi o četveromjesečnom razdoblju, koje će u slučaju Hrvatske biti produženo za dodatnih mjesec-dva dana. Važan argument u prilog europskoj odluci ovih dana došao je i iz Hrvatske. U nedjelju je predsjednik Ivo Josipović eksplicitno podržao ideju po kojoj bi se najprije održali parlamentarni izbori, a tek tada raspisao referendum o pristupanju Europskoj uniji. Josipovićevo stajalište identično je zahtjevima opozicijskih stranaka, ali i velikog dijela predstavnika nacionlnih manjina, koji još uvijek podržavaju aktualnu vlast.

Jadranka Kosor s Josipom Friščićem - vladajuća koalicija morat će promijeniti predizbornu strategijuJadranka Kosor s Josipom Friščićem - vladajuća koalicija morat će promijeniti predizbornu strategijuDrugim riječima, osim HDZ-a i HSS-a više nitko ne podržava plan po kojem bi izborima prethodilo potpisivanje pristupnog ugovora, a zatim i europski referendum. U Bruxellesu su akceptirali postojeće odnose na hrvatskoj političkoj sceni i donijeli odluku koja HDZ-u nanosi veliku štetu. Nije nevažan podatak da vladu Jadranke Kosor ne podržavaju tri četvrtine birača, što otvara opasnost propasti referenduma za EU. Iako istraživanja pokazuju da približno 55 posto hrvatskih građana podržava pristup Europskoj uniji, bude li referendum održan neposredno prije izbora, mogao bi, osim euroskepticima, postati izazov i protivnicima HDZ-ove vlasti i završiti porazno. Možda je to samo najgori mogući scenarij, ali i to je nešto s čime se računa u europskoj administraciji. Osim toga, procijenjeno je da je u slučaju Hrvatske već postignut dovoljno velik kompromis, koji podrazumijeva završetak pregovora u srpnju. Još u ožujku šanse za pozitivan rasplet bile su slabe, no onda su se snažnije angažirale njemačka i francuska diplomacija, podržane od skupine srednjoeuropskih zemlja, ali i Sjedinjenih Američkih Država. Dobro informirani diplomatski krugovi u Zagrebu smatraju da je vlada Jadranke Kosor znatno profitirala već ovom promjenom europske politike i više ne postoje razlozi za dodatno ubrzanje procesa integracije Hrvatske u EU. Ionako u pravosuđu još dosta toga “šteka”, o čemu svjedoče i kritike iz ovdašnjih nevladinih organizacija, i kad bi to htjeli, u Bruxellesu bi i završetak pregovora mogli odgoditi za jesen. To se vjerovatno neće dogoditi, posebno u situaciji kad uhićenje ratnog zločinca Ratka Mladića – iz perspektive EU – omogućuje nastavak integracijske politike prema zapadnom Balkanu. U prosincu će Srbija dobiti avis, Crnoj Gori vjerojatno će se dopustiti otvaranje pregovora, a s Hrvatskom potpisati pristupni ugovor i tako zaokružiti politika Unije prema regiji. Gledano iz europske perspektive, to su zasad dovoljni ustupci ovdašnjim državama, pa tako i Hrvatskoj, koja je na putu ostvarivanja glavnog političkog cilja, ulaska u Uniju. Sve više od toga bilo bi pogodovanje aktualnoj vladi, što znači i miješanje u unutarnje političke prilike. Europska unija to ne želi, jer Hrvatska je, unatoč brojnim problemima, stabilna država, u kojoj su sve relevantne političke snage orijentirane proeuropski. Nitko u EU neće imati problema ako na vlast dođe lijevo-liberalna koalicija koju predvodi SDP.

Milanović redovito sudjeluje na sastancima vodećih europskih političara lijeve orijentacije, Vesna Pusić je posljednjih mjeseci uložila velik trud kako bi inozemne sugovornike uvjerila da treba omogućiti zatvaranje pregovora, a IDS godinama prepoznaju kao demokratsku regionalnu stranka. Uostalom, ekonomska situacija je tako loša da se svi slažu da Hrvatska treba novu energiju kako bi se izvukla iz krize. Odluka Unije o potpisivanju ugovora u prosincu ili siječnju stvara novi problem Jadranki Kosor, ali i redefinira političke prilike u Hrvatskoj. Teoretski, HDZ se može pozvati na odluku Ustavnog suda po kojoj se izbori moraju održati do 11. ožujka 2012. ali takvo odugovlačenje može izazvati kontraefekt i dodatno smanjiti izborne izglede desne kolicije. Zato će u idućim mjesecima Jadranka Kosor morati smisliti način kako javnost uvjeriti da je i završetak pregovora s Europskom unijom dovoljan razlog za dobivanje još jednog premijerskog mandata.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 31.05.11. 01:01

Zaboli me za EU!...............
Ako HDZ misli da će mu ulazak u EU pomoći neka misli, mišljenja sam da će mu čak više odmoći!


registracija
21/2/11

skyway, 31.05.11. 03:13

Ima posve valjane osnove ovo sto navodi g Bajrusi. Naravno, u EU dobro znaju sto je HDZ i koliko ta nazovi stranka kosta ovaj narod i zarko zele promjene. Tako se razdraganoj premijerki izbija i zadnji adut lova u mutnome. Da se prisjetimo, nije joj poslo za rukom privesti Sanadera s lisicinama u domacu pravosudnu proceduru...Onda se okrenula Tudjmanu, "kao izvoru svega dobroga, a uz to velikom demokratu i europoejscu"
a ono ga proglasilo vodjom etnickog ciscenja...I generali, i generali...
Ostala joj je Europa koja joj klizi kroz prste, te dolazimo do pape Benedikta, no to joj je slaba utjeha. Posjeta Svete stolice Hrvatskoj je vjernicki, a ne nikako medjunarodni dogadjaj i slabi ce joj poeni s hipodroma kanuti u dobos predizborne kampanje.
Tako ce HDZ tiho tihano u oporbu. Valjda, zauvjek!


registracija
15/11/06

rimaz, 31.05.11. 07:13

HDZ-u nebi pomogao niti trenutni ulazak Hrvatske u EU.


registracija
30/3/11

das, 31.05.11. 08:00

..kada odlete sa političke scene onda svi skupa mogu održavati ubrzane tečajeve :kako ukrasti a ne odgovarati..ili kako nagovoriti punicu da štedi-recimo
milinović...ili na temu poticaji-to svi mogu,..kako prodati piranski zaljev i za to dobiti-ništa....i još niz "korisnih" tečajeva .


registracija
30/9/09

davor12345, 31.05.11. 08:46

Ne bih bio tako jako pametan! Ne zna se što je gore...da je HDZ na vlasti ili u oporbi!


registracija
28/4/10

Zvonko, 31.05.11. 09:27

Ne vidim kako poptpisivanje pristupa Europskoj uniji može u ovoj situaciji nekome donijeti bodove iliti prednost?
EU nam predstavljaju kao obećanu zemlju a bez prava i mogućnosti da konkretnije saznamo sastavnice tog pojam "obećane zemlje"! Ako ljudi u okolici Ingolstadta žive dobro, to je zbog automobilske industrije, proizvoda kojem cijeli svijet diže kapu i plaća cifru koju zatraže. Iz te cifre se može financirati standard Ingostađana. Tako je po cijeloj Njemačkoj. Analogno i ostale EU uspješne zemlje. S druge strane, situacija da Grci imaju duplo veće mirovine od istih ovih Njemaca a da rade prosječno 16 godina manje, uprizorio nam je kaos na ulicama grčkih gradova.

Kojom naivnom analogijom nadobudni Hrvati misle da će i poslije 50 godina nerada malo raditi a dobro živjeti? Ulaskom u EU sve ide na apotekarsku vagu. Ulazak će nam tek pokazati koliko vrijedimo, koliko radimo i koliko smo sposobni kao društvo u toj đungli od pola milijarde ljudi opstati? I, uz tu silnu nekompetitivnost gospodarstva, proizvodnju male dodane vrijednosti, stručno-obrazovnu katastrofalnu strukturu, mislimo da možemo profitirati. Dakako da će masa stvari bolje funkcionirati (pravosuđe, ljudska prava, sloboda govora), no, šta će nam to vrijediti kad će nas ulazak u EU staviti na mjesto gdje trenutno realno pripadamo. A to je mjesto konobara, sobarica i sluganstva. Nepovratno smo izgubili godine da osnažimo mišićno tkivo koje je jedino relevantno u srazu borbe s tim divovima, uz paralelnu utrku da što prije sjednemo za stol gdje se nešto odlučuje. Kakva kontradiktornost?Zamisli, netko će nešto pitati zemlju od 4,5 milijuna ljudi u vučjem gnijezdu od 500 milijuna?!

Ulazak u EU da, ali utreniran za utakmicu koja nas čeka a ne ovako jadno i bijedno. Idemo u EU k'o ovca na klanje!


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 31.05.11. 09:49

HDZ je vec 2000 bio na koljenima( zahvaljujuci jos vecim lopovima,tipa Pasalic) ali se prijetnjom gradjanskog rada u Splitu ,i muckama,prevarama,podmicivanjima,kupnjom glasova, opet podigao.Ovaj put mu to nece pomoci.Ta stranka lopova ne smije uspjeti,jer ako se to desi,onda je Hrvatska definitivno gotova.


registracija
26/1/08

Rampa, 31.05.11. 10:18

Zvono, EU broji ne 500 već oko 380 mil. stanovnika!


registracija
8/7/09

bankar, 31.05.11. 12:20

a jaca zaljepila guzicu nama na facu i ne mrda


registracija
3/12/10

Yoda, 31.05.11. 14:20

@skyway - potpisujem...


registracija
11/10/10

agaSovulj, 31.05.11. 16:54

zvonko, kad nam budu funkcionirale drzavne institucije, policija, pravosuđe, drzavno odvjetnistvo, javna poduzeca, itd, i kad bude bilo ljudskih prava, i nezavisne medije, tek tada mozemo ocekivat da ce stvari krenut na bolje. To ce nam EU donijeti, kao sto ste rekli. I trebamo shvatit vec jednom gdje jesmo, jer bez toga ne da cupkamo u mjestu, nego tonemo jos dublje.

Nisam bas siguran da ce HDZ tek tako biti zbacen s vlasti. Takav zakljucak se moze izvuci iz nedavnog mlakog odaziva na prosvjede u Zagrebu, kao i drugim vecim gradovima. Kad se uzme u obzir da je opozicija mlitava, bez nekog jasnog cilja i programa, moglo bi se desit da i dalje imamo HDZ. Pogotovo ako bude malog pozitivnog pomaka u ekonomskom smislu, sto je za ocekivat nakon kraja turisticke sezone.


registracija
7/1/11

djani, 31.05.11. 18:07

EU nam stavlja od 91 na vlast koga oni hoće,a ne mi,to se samo blesavi kradezeovci umislili da njihovi glasovi odlučuju,pa u EU je ozračje takvo,daj narodu nacionalizma LAŽNOG,u međuvremenu neka ih njihovi pokradu pa ćemo još lakše druge naše stavljati.
devedesetih su stavili nacionalistički izbor ljudi jer njihovi povjesničari itekako znaju problem nepismernih balkanaca,čim mu spomeneš ustaše i četnike tu i ono malo mozga se gasi i rokaj ,kolji.
i rezultat na kraju je SVE NJIHOVE BANKE-krvotok država ,sav njihov kapital,uvozi se sve ,a naše neka propada ako se i proizvodi


registracija
4/1/09

miroljubiv, 31.05.11. 21:46

Nije slučajno cijeli Balkan puštan na najniže razine obrazovanja i prosperiteta.Nije slučajno što je ovdje zadnji završio 2 svjetski rat,jednako kao što je započinjao i novi 45 godina poslije.Nije slučajno započet genocid na našim i BIH prostorima,kada su konc-logori ostali samo kao muzeji prošlosti.Nije slučajno što vas u Europu puštaju kad engleski sotonisti to žele,a naši podanici izvršavaju njihove naredbe.Nije slučajno što se u sotonsku Europu jedva ulazi,ali se iz nje nikada ne izlazi.


registracija
26/1/08

Rampa, 01.06.11. 16:16

Ma jebi ga miroljubivi, dosta mi je više kontrola na granicama, čak su i ne EU države poput Švicarske maknule granice!
Samo da to napravimo i uvedemo Euro, meni dovoljan razlog da glasam za EU!


registracija
23/8/09

xaron, 01.06.11. 20:24

@zvonko
Sve je otprilike kao sto kazes, osim:
..... izgubili godine da osnažimo mišićno tkivo.......
Mi ni teoretski nismo mogli imati vladu koja bi to
odradila. Stara izreka kaze : svaka nacija ima vladu kakvu zasluzuje. Mi jednostavno nemamo strukturu stanovnistva koja obecava brzi napredak u bilo kom pravcu ( po obrazovanju, disciplini, odgovornosti, industrijskim tradicijama...). Evo primjera nasih listova , nisu u stanju da sakupe 5 kvalitetnih ljudi da odrade posao kreiranja kvalitetnog lista, a sta reci za kreiranje slozenih proizvoda koji bi se prodavali na zahtjevnim trzistima. Nitko nam nemoze pomoci (vlada, EU....) ako mi sami nismo spremni da zapnemo i makar NESTO kvalitetno uradimo. Stalno nam je netko drugi kriv za neispunjenje nasih nerealnih ocekivanja.


registracija
22/3/11

vferari, 02.06.11. 11:40

To bi pomoglo Hrvarskoj jer bi i oni koji još uvijek misle
i nadaju se ostati na vlasti konačno shvatili da je to nemoguće.To bi bila ogromna pomoć Hrvatskom narodu da se riješi lažljive pljačkače korumpirane
vlasti.


registracija
19/10/10

lunar, 04.06.11. 15:51

"EU odugovlači da na izborima sruši HDZ"
Ne treba tu EU! Potpisali mi li ne , pješčani sat polako istiće i tu nema pomoći!


registracija
12/12/10

Klarens, 08.06.11. 05:04

Lijevo i Desno krilo KPJ
ZALUDJUJU
Naivne !!!
Evo banke..........................................
........................................................
.......................................................


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika