Objavljeno u Nacionalu br. 811, 2011-05-31

Autor: Sandra Bartolović

Proces treba biti što kraći, da Mladić doživi presudu

Odvjetnici s iskustvom smatraju da Mladića treba osuditi za nekoliko evidentnih zločina kao što su pokolji u Srebrenici i Škabrnji te da optužnicu ne bi trebalo nepotrebno proširivati jer će suđenje predugo trajati

Serge Bramertz glavni haški tužitelj, morat će paziti kako se ne bi ponovio propust sa Slobodanom Miloševićem kojem su predugo sudili po previše točaka, pa nije doživio presuduSerge Bramertz glavni haški tužitelj, morat će paziti kako se ne bi ponovio propust sa Slobodanom Miloševićem kojem su predugo sudili po previše točaka, pa nije doživio presuduRatku Mladiću mora se, osim za zločine počinjene u BiH, suditi i za zločine počinjene u Hrvatskoj, stajalište je hrvatskog predsjednika Ive Josipovića koji smatra da bi to bilo apsolutno pravedno. Poručio je da je uhićenje i buduće suđenje Mladiću velik doprinos pomirenju u regiji i zalog boljim odnosima između država, ali da je ključno za završetak ratnih trauma rješavanje sudbine nestalih, te da sve strane koje su ratovale imaju to kao moralnu i političku obavezu. Neproširivanje optužnice na zločine počinjene u Hrvatskoj, ljaga je na Haaškom sudu, smatra i bivši predsjednik Stjepan Mesić. Međutim, u trenutku dok se još iščekuje Mladićevo izručenje Den Haagu, nije poznato hoće li optužnica, osim za genocid u Srebrenici, kako je još prošle godine zatražio glavni haaški tužitelj Serge Brammertz, biti proširena i na zločine koje je počinio u Hrvatskoj.


Premda pravda i interes Hrvatske zahtijevaju Mladićevo procesuiranje i sankcioniranje za zločine koje je predvodio u Škabrnji, Kijevu, Nadinu i ostalim mjestima zadarskog zaleđa, i premda je u presudi Milanu Martiću naveden kao član udruženog zločinačkog pothvata, koji je za cilj imao stvaranje nacionalnog srpskog teritorija premještanjem hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva, odvjetnički krugovi dvoje oko opsega optužnice. Tako poznati australski odvjetnik, član UN-ova Internal Justice Councila i branitelj najpoznatijeg svjetskog zviždača Juliana Assangea, Geoffrey Robertson, u londonskom Independentu poručuje da “optužnicu protiv Mladića za genocid (koji je teško dokazati i otvoren je za beskrajna tehničko-pravna sporenja) i brojne ratne zločine tijekom balkanskog sukoba treba zamijeniti samo jednom - za zločine protiv čovječnosti po zapovjednoj odgovornosti za ubojstvo više od sedam tisuća u Srebrenici”. Robertson smatra da bi “ograničavanje suđenja na taj način omogućilo da se provede pravda prije neminovnih tvrdnji o bolesti, starosti i nesposobnosti da Mladić izdrži suđenje”. Podsjetio je da je nirnberška pravda bila puno efikasnija, jer su unutar jedne godine bile izrečene osuđujuće presude za 23 nacistička lidera. Na sličnom tragu razmišljaju i domaći odvjetnici s iskustvom u haaškim procesima. Čedo Prodanović ocjenjuje da će proces i kazna Mladiću ovisiti o konceptu i općem postupanju tužiteljstva, jer i Miloševiću suđenje nije dovršeno zato što su u optužnici išli preširoko. “Najvažnije je da Mladić bude suđen, ne za petsto različitih situacija, nego za Srebrenicu i eventualno za dva djela iz Hrvatske, jer je važan taj simbolički moment da bude kriv za genocid”, ističe, objašnjavajući da proces nikada neće završiti ako krenu preširoko.

S obzirom na to da imaju loša iskustva s Miloševićem, gdje su krenuli potpuno krivo, od Kosova, umjesto od Srebrenice, moguće je da promijene strategiju, optimističan je Prodanović, navodeći da je u suđenju Mladiću prednost što će moći koristiti dokaze iz predmeta Srebrenica, oni se neće ponovno izvoditi, pa će se relativno reducirati dokazni postupak. “Jako loše bi bilo da se, kako se govori, predmet spoji s Karadžićem, jer taj postupak traje već dvije godine, a osim toga, proširio bi se raspravni materijal i ne bi bilo pametno s aspekta efikasnosti. Treba se koncentrirati na markantne slučajeve, a ne suditi mu za sve živo, jer će postupak trajati pet godina, a pitanje je hoće li toliko poživjeti. Puno je važnije da bude kriv za jedno, nego da bude optužen za pet zločina i ostane neosuđen”, zaključuje Prodanović. Istu logiku slijedi i Vesna Alaburić, koja procjenjuje da ne bi bilo dobro i produktivno širiti optužnicu na zločine koje je Mladić počinio u Hrvatskoj, jer “širenje optužnice u ovakvim okolnostima vodilo bi procesu koji će trajati jako, jako dugo”. Širenje optužnice podrazumijeva da okrivljenik ima pravo na dodatno vrijeme za pripremu, pravo na dodatna očitovanja, što sve strašno odužuje postupak, pojašnjava, ilustrirajući to procesom na kojem je radila - “ako je naš predmet Herceg-Bosne trajao pet godina, onda bi proces Mladiću mogao trajati neusporedivo duže”. Tužiteljstvo bi trebalo optužnicu koncipirati tako da suđenje traje što kraće i da bude koncentrirano na najteže zločine koji se smatraju paradigmatičnima, dodaje. “Moje je mišljenje da su to zločini genocida i ne bi trebali širiti priču na sva događanja koja bi mogli staviti na teret Mladiću. Ako krenu tim putem, suđenje će trajati godinama i vrlo vjerojatno neće završiti presudom, jer su mogući razni ishodi, pa i smrt okrivljenika. Prvenstveno je na tužiteljstvu da vodi računa o tome, ali i Sud, po svojim pravilima, ima mogućnost naložiti tužiteljstvu da reducira optužnicu i da se koncentrira na najvažnija događanja, što je svakako Srebrenica”, smatra Alaburić.

“Da ja radim u tužiteljstvu, svakako bih proširio optužnicu i na zločine u Hrvatskoj”, ističe, s druge strane, Goran Mikuličić. “Nema ni jednog razloga da se Mladića ne procesuira i za zločine počinjene u Hrvatskoj, a hoće li to učiniti, stvar je procjene tužiteljstva, koje je dosad uvijek išlo s relativno širokim optužnicama.” Istina, slaže se s ostalim kolegama, puno je efikasnija optužnica za kraće vremensko razdoblje, manje zemljopisno područje i za nekoliko eklatantnih kaznenih djela koja se mogu lako i brzo dokazati, jer se u suprotnom postupak razvodnjava i duže traje. S našeg aspekta, proširenje optužnice na Škabrnju, Nadin i ostala mjesta svakako nam je u interesu, jer gdje god je Mladić djelovao, počinio je zločine i svaka bi takva sredina trebala biti u optužnici, poručuje Mikuličić.

Sve troje odvjetnika ističe da Mladić ni pod kojim uvjetima ne može izbjeći izručenje Haagu te ga tek tamo čeka relevantna provjera zdravstvenog stanja. Ako liječničko vještačenje ICTY-jevih stručnjaka potvrdi Mladićevo loše mentalno stanje, zbog kojeg nije u stanju pratiti suđenje, na što trenutačno igraju njegova obrana i obitelj, ostat će neprocesuiran. Pobije li nalaz haaških liječnika tvrdnje o teškoj zdravstvenoj, fizičkoj i psihičkoj kondiciji, kažu, u procesu protiv Mladića možemo očekivati cirkus, opstrukcije i ekshibicije u haaškoj sudnici po uzoru na one koje su izvodili Slobodan Milošević, Vojislav Šešelj i Radovan Karadžić.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika