Objavljeno u Nacionalu br. 811, 2011-05-31

Autor: Robert Bajruši

Temelj Milanovićeve kampanje

'SDP će Hrvatsku podijeliti na pet regija i provesti reformu mirovinskog sustava'

Zanimljivo je da se gotovo uopće nije govorilo o dovođenju stranih investitora ili planovima za velike infrastrukturne projekte, nego su Grčić i Linić većinu izlaganja posvetili privlačenju novca iz europskih fondova te promjeni funkcioniranja mirovinskih fondova

Foto: PixsellFoto: PixsellSnažna decentralizacija i ubrzani gospodarski oporavak Hrvatske na čelu s novim ljudima – dva su temeljna obećanja s kojima Socijaldemokratska partija Hrvatske ulazi u predstojeću predizbornu kampanju. Upravo su razrada planova za decentralizaciju i ekonomska pitanja bile teme o kojima je prošli vikend na zatvorenom skupu u Termama Jezerčica raspravljao vrh SDP-a na čelu sa Zoranom Milanovićem, informacija je koju su za Nacional potvrdili sudionici diskretnog okupljanja u zagorskim toplicama. Sve se odvijalo u punoj diskreciji, esdepeovci su izbjegavali novinare, a Milanović im je zabranio da i nakon završetka okupljanja govore za medije. No kad se na jednom mjestu okupi 35 političara i političarki, teško je očekivati zavjet šutnje kao da se radi o kartuzijancima.

Uostalom, u Termama Jezerčica nije se zbivalo ništa od sudbinske važnosti, osim što su se poslije dugog vremena na istom mjestu našli predstavnici raznih SDP-ovih neformalnih frakcija, od milanovićevaca kao što su Ranko Ostojić, Arsen Bauk, Željko Jovanović i Ingrid Antičević-Marinović, pa do Antuna Vujića ili Tonina Picule, koji su neformalna opozicija vodstvu stranke. U takvim okolnostima socijaldemokratsko vodstvo predstavilo je dva stupa za iduću kampanju.Prvi će biti decentralizacija, koja podrazumijeva oduzimanje sredstava državi, i transfer tog novca na lokalnu razinu. Za početak SDP zagovara podjelu na pet statističkih regija, kako bi mogli dobiti novac od Europske unije, a usporedo će općine, gradovi i županije odlučivati o financiranju školstva i zdravstva. U SDP-u će građane pokušati uvjeriti da će, dođu li na vlast, nova vlada osigurati dodatni novac za škole i bolnice.

Drugi stup SDP-ove kampanje bit će gospodarstvo, a autori su Branko Grčić i Slavko Linić. Zanimljivo je da se gotovo uopće nije govorilo o dovođenju stranih investitora ili planovima za velike infrastrukturne projekte, nego su Grčić i Linić većinu izlaganja posvetili privlačenju novca iz europskih fondova te promjeni funkcioniranja mirovinskih fondova. Upravo će reforma mirovinskog sustava postati jedan od većih projekata SDP-ove vlade. To je najavio Branko Grčić, koji je sadašnje vođenje mirovinskih fondova opisao kao iznimno rizično, i obećao velike promjene u tom sektoru.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
22/4/11

www, 01.06.11. 11:31

koliko će ukinuti općina i gradova ?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika