Objavljeno u Nacionalu br. 811, 2011-05-31

Autor: Aleksandar Stajčić

'Hrvatskoj ne prijeti epidemija od bakterije Escherichia coli, ali bolest očekujemo'

"Ova vrsta bakterije Escherichia coli rijetka je i otporna na neke antibiotike, ali nipošto ne na sve. Bolest očekujemo i u Hrvatskoj, ali ne vjerujem da će biti epidemije", rekao je

Reuters (ilustracija)Reuters (ilustracija)"Ova vrsta bakterije Escherichia coli, zbog koje je nastala panika u Nejmačkoj, rijetka je i otporna na neke antibiotike, ali nipošto ne na sve. Bolest očekujemo u Hrvatskoj, ali ne vjerujem da će biti epidemije. Budući da statistike pokazuju kako ženske osobe puno češće obolijevaju nego muškarci, uzrok zaraze vjerojtno se nalazi u nekoj hrani ili jelu koje preferiraju osobe ženskog spola, jer su te bakterije jednako opasne za oba spola", kaže Borislav Aleraj, specijalist epidemiolog pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Za Nacional je istaknuo da je u ponedjeljak HZJZ prema podacima iz Svjetske zdravstvene organizacije i njemačkih zdravstvenih organizacija imao informaciju o dvjema smrtno stradalim osobama, a ne dvanaest kako su u ponedjeljak neki mediji izvješatavali, pozivajući se na njemačke izvore. Napomenuo je i kako HZJZ ima informacije da je zaraženih nekoliko stotina i da je velika većina uspješno izliječena.

Dodao je i da sve zaražene u drugim zemljama povezuje konzumiranje hrane u Njemačkoj. "Ova vrsta bakterije Escherichia coli rijetka je i otporna na neke antibiotike, ali nipošto ne na sve. Bolest očekujemo i u Hrvatskoj, ali ne vjerujem da će biti epidemije", rekao je Aleraj. Težinu bolesti usporedio je s dizenterijom, jer bakterije šigele, koje su njen uzročnik, imaju slična svojstva kao i ova. Aleraj je poručio kako sve povrće treba obro oprati i kako se tog pravila treba uvijek držati. "Ova se bakterija možda nalazi u gnojivima, možda u kontaminiranoj vodi kojom je povrće zalijevano, a može nastati bez ljudskog utjecaja u tlu. Bitno je znati kako se bakterijom E. coli moguće zaraziti od bilo čega što se konzumira sirovo", rekao je Aleraj i težinu ove bolesti usporedio sa salmonelom, od koje svake godine ima i smrtnih slučajeva. "Kod ove bolesti važno je da se na vrijeme reagira i javi u ambulantu prije nego što nastanu komplikacije. Simptomi zaraze su teški proljev praćen krvlju i na kraju, ako se ne liječi, osoba može nastradati kad nastane zatajenje sustava izlučivanja u organizmu, tzv. hemolitičko-uremički sindrom (HUS).

Komentari

registracija
31/5/11

domacahrana, 31.05.11. 14:02

www.FINOTEKA.com -Tražilica proizvođača domaće hrane


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika