31.05.2011. / 11:42

Autor: Nacional.hr

Nacisti trenirali pse da pričaju ljudskim jezikom

Jedan je pas, navodno, tako daleko dogurao prilikom učenja ljudskog jezika, da je izgovorio riječi "Mein Fuhrer", u prijevodu "Moj vođa" kad su ga njegovi treneri pitali tko je Adolf Hitler

Adolf Hitler i Eva Braun (Wikipedia)Adolf Hitler i Eva Braun (Wikipedia)Nacisti su za vrijeme Drugog svjetskog rata pokušavali stvoriti zastrašujuću vojsku pasa koji govore ljudskim jezikom, prenosi Orange.

Akademik dr. Ian Bondeson sa sveučilišta Cardiff otkrio je ovu bizarnu činjenicu dok je istraživao za svoju knjigu o nevjerojatnim i jedinstvenim psima, Amazing Dogs: A Cabinet of Canine Curiosities. Bondenson je prilikom boravka u Berlinu otkrio da su nacisti htjeli istrenirati pse da što bolje komuniciraju sa pripadnicima SS odreda njemačke vojske i ako je moguće da ih čak nauče da pričaju. Dr. Bondeson kaže da je u Njemačkoj u 1920-ima bilo puno životinjskih psihologa koji su vjerovali da psi imaju jednak kvocijent inteligencije kao i ljudi i da su sposobni apstraktno razmišljati i komunicirati.

Jedan je pas, navodno, tako daleko dogurao prilikom učenja ljudskog jezika, da je izgovorio riječi "Mein Fuhrer", u prijevodu "Moj vođa" kad su ga njegovi treneri pitali tko je Adolf Hitler. Drugi pas je naučio "govoriti" pomoću abecede tako što je šapama pokazivao na slova i tako komunicirao s ljudima. Ovaj pismeni pas je navodno u "razgovorima" sa svojim trenerima teoretizirao o religiji i učio poeziju.Organizirane su specijalne škole za ovakve pse koji su dovođeni iz svih krajeva Njemačke.

Nacisti su se nadali da će im ovi 'elokventni psi pomoći u ratu i da će raditi skupa sa čuvarima koncentracijskih logora kako bi časnici imali manje posla'.

Vezane vijesti

Psi pomažu trudnicama da postignu zadane ciljeve vježbanja

Psi pomažu trudnicama da postignu zadane ciljeve vježbanja

Znanstvenici iz Waltham Centra za brigu o ljubimcima i znanstvenici Sveučilišta u Liverpoolu otkrili su da su trudnice koje posjeduju psa fizički… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 31.05.11. 14:20

svi smo mi pili kravlje mlijeko, ali volovi nismo. nemojte nas hraniti glupostima.


registracija
9/11/09

superhik, 01.06.11. 04:34

Vjerojatno je jedan od tih pasa kasnije dogurao do novinara Nacionala i uspio napisati ovaj clanak na stranom (hrvatskom) jeziku. Time je dokazao da su neki psi inteligentni barem toliko koliko i novinari Nacionala.
Sada npokon imamo i znanstveni dokaz da su novinari Nacionala jednako inteligentni kao i njemacki psi.


registracija
4/6/11

VladSerbia, 24.07.11. 14:39

@starimudrac
odlican komentar


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika