01.06.2011. / 07:00

Autor: Nacional.hr

6 znakova da ste pod prevelikim stresom

Najočitiji pokazatelj da ste pod stresom je oslabljeni imunološki sustav. Stres je okidač za ispuštanje hormona kateholamina koji reguliraju imunosni sustav, a pretjerano izlučivanje ih sprečava u obavljanju te funkcije

IlustracijaIlustracijaPovraćanje

Stres i nervoza mogu uzrokovati povraćanje koje se čak može periodično ponavljati počinjući u isto vrijeme svakog dana. Ovaj problem se može riješiti odmorom i unošenjem puno tekućine jer pretjerano povraćanje može uzrokovati dehidraciju, prenosi MSN.

Otpadanje kose

Ima mnogo razloga zbog kojih vam može otpadati kosa, uključujući genetiku i lijekove. No, jedan od uzroka može biti i stres. Jedna od bolesti zbog kojih otpada kosa, a kojoj stres može biti okidač je alopecija. Telogen effluvium je nagli gubitak i do 70 posto kose i povezam je sa stresom jer se gubitak kose može dogoditi nekoliko mjeseci nakon nekog stresnog događaja, no stanje se popravlja nakon što stresni događaj završi.

Krvarenje iz nosa

Vode se debate oko toga jeli krvarenje iz nosa uzrokovano sresom, no u nekim studijama je dokazano da neki ljudi krvare iz nosa dok se nađu u stresnim situacijama. Smatra se da bi to moglo biti povezano s promijenama u krvnom tlaku koje su česte kad je netko pod stresom.

Gubitak pamćenja

Ako primjetite da se ne možete sjetiti detalja stresnog sastanka koji ste imali jučer, moguće je da vam je stres utjecao na hipokampus, dio mozga zadužen za kratkoročno pamćenje.

Oslabljeni imunitet

Najočitiji pokazatelj da ste pod stresom je oslabljeni imunološki sustav. Stres je okidač za ispuštanje hormona kateholamina koji reguliraju imunosni sustav, a pretjerano izlučivanje ih sprečava u obavljanju te funkcije. Osim na hormone, stres može utjecati i na smanjivanje žlijezde timus koja proizvodi bijele krvne stanice, a može oštetiti i telomere koji pomažu u reprodukciji imunosnih stanica.

Pretjerano znojenje

Svi se jače znojimo kad smo pod stresom, no neke osobe pate od hiperhidroze, pretjeranog znojenja, pogotovo na stopalima i dlanovima. Znanstvenici su u jednom istraživanju otkrili da se pretjeranim znojenjem šalju signali ljudima oko osobe kako bi ih oni mogli primjetiti i kako bi ih to potaklo da i oni budu stresom.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika