31.05.2011. / 19:41

Autor: Deutsche Welle

Wikipedija na Unescovom popisu svjetske baštine?

Najveća internetska enciklopedija Wikipedija namerava se prijaviti za Unescov popis svjetske baštine. Pokrenuta je i peticija, u kojoj se tvrdi da Wikipedija doprinosi boljem razumjevanju i komunikaciji među ljudima.

Wikipedia je odlučila da desetogodišnjicu svog postojanja obilježi na još jedan, malo neobičan način. Na poziv osnivača Jimmya Walesa, pokrenuta je peticija sa pozivom da Unesco uvrsti taj internetski portal u listu svjetske baštine. S obzirom na to da preko četiri milijuna posetiteljaa dnevno koristi usluge te internetske enciklopedije, peticija će imati veliki uspjeh.

Namera Wikipedije je da se u Unescovom popisu uvrsti kao „prva digitalna svjetska baština". Prema riječima Cathrin Schoneville, predstavnice njemačke Wikipedije, ta internetska enciklopedija ispunjava najvažniji kriterij: „Wikipedija je remek djelo ljudskih dostignuća. Wikipedija je nešto više od internetske stranice. Mnogi misle samo na internet i tehniku. Vikipedija je zapravo predmet kulture, novi način stjecanja znanja. Ta stara ideja čovječanstva, sakupljanje znanja, prenosi se sada u digitalno doba."

Prema riječima Cathrin Schoneville, inicijativa Wikipedije predstavlja pokušaj da se započne sveobuhvatna diskusija o slobodnom i neograničenom pristupu znanju kao izuzetnoj tekovini čovječanstva, kojom se internetska stranica odlikuje. Također, smatra se da je u digitalnom dobu potrebno ozbiljno razmisliti o internet fenomenima kao što je Wikipedia, kao sredstvu i dobru od izuzetnog kulturnog značaja, koji zapravo promovira bolju međuljudsku komunikaciju i razumjevanje.

Unesko: Ne dolazi u obzir

Sa druge strane, sudeći prema reakcijama u Unesku, Vikipedijina ambicija verovatno neće uroditi plodom. Zamisao da se poznata internet enciklopedija uvrsti u spisak svetske baštine nije realna, kaže predstavnik nemačke komisije pri Unesku Diter Ofenhojser. „Vikipedija ne dolazi u obzir. Spisak svetske baštine namenjen je zgradama, piramidama, istorijskim gradskim centrima, prirodnim predelima, katedralama i tako dalje, ali nije namenjen takvim idejama."

Ipak, Unesko ostaje otvoren za druge oblike saradnje sa Vikipedijom. „Mi gledamo sa mnogo simpatija na Vikipediju. Kao jedna potpuno nova vrsta internacionalne biblioteke, ona u sebi ima nečeg veoma jedinstvenog. Vikipedija je jedna veličanstvena ideja koja je promenila svet. Ona bi mogla da uđe u program u kome su slični dokumenti", kaže Ofenhojser.

Vikipedija ne može da očekuje da će ući u istu grupu sa piramidama i Partenonom. Međutim, mesto na Uneskovoj listi svetskih dokumenata pored Luterove Biblije i Bahovih partitura joj je na raspolaganju.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Materina priča: Svi zajedno za hrvatsko naj

Materina priča: Svi zajedno za hrvatsko naj

U sklopu međunarodnog sajma turizma CroTour, 10.5.2012. u 19.00 sati u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma, organizatori projekta MATERINA… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika