31.05.2011. / 23:12

Autor: Hina , Nacional.hr

WHO potvrdio: uporaba mobitela može povećati rizik od raka

Tim od 31 znanstvenika iz 14 zemalja, uključujući SAD, donio je odluku nakon pregleda recenziranih studija o sigurnosti mobitela. Tim je pronašao dovoljno dokaza da kategorizira osobnu izloženost zračenju mobitela kao "vjerojatno kancerogenu za ljude", izvijestio je CNN.

IlustracijaIlustracijaZračenje iz mobitela bi moglo izazvati rak, objavila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koja je uporabu mobitela sada stavila u kategoriju "karcinogene opasnosti" zajedno s olovom, ispušnim plinovima motora i kloroformom.

Prije objave u utorak, WHO je uvjeravala korisnike da nikakvi štetni učinci za zdravlje nisu utvrđeni.

Tim od 31 znanstvenika iz 14 zemalja, uključujući SAD, donio je odluku nakon pregleda recenziranih studija o sigurnosti mobitela. Tim je pronašao dovoljno dokaza da kategorizira osobnu izloženost zračenju mobitela kao "vjerojatno kancerogenu za ljude", izvijestio je CNN.

To znači da do sada nije provedeno dovoljno dugoročnih studija kako bi se jasno zaključilo da je zračenje iz mobitela sigurno, ali ima dovoljno podataka koji pokazuju moguću povezanost da bi potrošači trebali biti upozoreni.

"Najveći problem koji imamo je u tome što znamo da za većinu čimbenika iz okoliša treba nekoliko desetljeća izlaganje prije nego što stvarno vidimo posljedice", rekao je dr. Keith Black, predstojnik odjela neurologije u medicinskom centru Cedars-Sinai u Los Angelesu.

Vrsta zračenja koja dolazi iz mobitela naziva se neionizirajućim. To nije poput rengenskog zračenja, već više kao zračenje mikrovalne pećnice niske snage, navodi CNN.

"Ono što mikrovalno zračenje čini, pojednostavljeno govoreći, slično je onome što se događa s hranom u mikrovalovima, u biti kuha se mozak. Dakle, osim što dovodi do razvoja raka i tumora, tu bi mogao biti cijeli niz drugih učinaka kao što su funkcije kognitivne memorije, budući da je memorija u temporalnom režnju mozga, gdje držimo naše mobitele", dodao je dr. Black.

Glasovi koji potrošače pozivaju na oprez u posljednjih su nekoliko godina postali glasniji.

Europska agencija za okoliš (EEA) radila je pritisak za više istraživanja, navodeći da bi mobiteli mogli biti veliki javno-zdravstveni rizik kao što su pušenje, azbest i olovni benzin.

Čelnik uglednog Instituta za istraživanje raka na Sveučilištu u Pittsburghu poslao je dopis svim zaposlenicima pozivajući ih da ograniče korištenje mobitela zbog mogućeg rizika od raka.

"Kada pogledate na razvoj raka, posebno raka mozga, treba dugo vremena da se razvije. Mislim kako je to dobra ideja da se javnosti da neka vrsta upozorenja da dugoročno izlaganje zračenju iz mobitela bi moglo izazvati rak", izjavio je dr. Henry Lai, profesor istraživač na fakultetu bioinženjerstva Sveučilišta Washingtonu, koji proučava zračenje dulje od 30 godina.

Rezultati najveće međunarodne studije o mobitelima i raku, objavljene 2010., pokazali su da sudionici u istraživanju koji su koristili mobitele 10 ili više godina imaju udvostručenu stopu glioma mozga, tipa tumora. Do danas, nije bilo dugoročne studije o učincima uporabe mobitela među djecom.

"Dječje lubanje i skalpovi su tanji. Dakle, zračenje može prodrijeti dublje u mozak djece i mladih. Njihove se stanice dijele bržim tempom, tako da utjecaj zračenja može biti puno veći", kazao je dr. Keith Black.

Proizvođači mnogih popularnih mobitela već upozoravaju potrošače da drže svoj uređaj dalje od tijela.

Priručnik za korisnike Appleova uređaja iPhone 4, kaže da "izloženost radijaciji ne prelazi smjernice američke savezne agencije FCC".

"Pri uporabi iPhone-a u blizini svog tijela za glasovne pozive ili za bežični prijenos podataka preko mobilne mreže, držite iPhone najmanje 15 mm daleko od tijela", stoji u priručniku. BlackBerry Bold savjetuje korisnicima da, "drže BlackBerry uređaj najmanje 25 mm od tijela kada BlackBerry uređaj emitira".

Vezane vijesti

Broj dementnih će se do 2050. utrostručiti

Broj dementnih će se do 2050. utrostručiti

Demencija, najvećim dijelom uzrokovana Alzheimerovom bolešću, do 2030. godine će se udvostručiti, a do 2050. će se utrostučiti i pogoditi oko 115,4… Više

Komentari

registracija
10/10/09

denhaag, 01.06.11. 11:18

Konacno da netko napise nesto sto ima moralnu tezinu. Svi dosadasnji radovi na tu temu su uglavnom sponzorirani od proizvodjaca mobitela. Mobiteli su samo jedan dio cijelog problema, mozda najistrazeniji. Tu treba pribrojiti odasiljace za mobitele. Nizozemska ima detaljno prikazane lokacije odasiljaca dostupne na website-u sa svim relevantim podacima. U mnogim zemljama je to tabu tema, U opasne uredjaje spadaju i laptopi, Wi-fi tehnologija (PS, Wi i slicno). Kolicina ljudski proizevedene radijacije u zadnjih 10 godina je dosegla je neslucene granice. Ta radijacija je prisutna 24/7/365.
Stari dobri kablovi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika