03.06.2011. / 07:41

Autor: Hina

Cifrić: Hrvatima je važan osjećaj pripadanja rodbini, obitelji i naciji

Akademik Ivan Cifrić izjavio je večeras na tribini "Socio-kulturni identitet Hrvatske" u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) kako ispitivanja pokazuju da je Hrvatima važan osjećaj pripadanja najužoj rodbini, obiteljskoj lozi i naciji.

Hrvatima je važan osjećaj pripadanja najužoj rodbini, obiteljskoj lozi i nacijiHrvatima je važan osjećaj pripadanja najužoj rodbini, obiteljskoj lozi i nacijiAkademik Ivan Cifrić izjavio je večeras na tribini "Socio-kulturni identitet Hrvatske" u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) kako ispitivanja pokazuju da je Hrvatima važan osjećaj pripadanja najužoj rodbini, obiteljskoj lozi i naciji.

Napomenuo je kako su im manje važni elementi povezanosti s ljudima istih političkih uvjerenja, radnom kolektivu, profesiji ili Europi.

"Četiri dimenzije utječu na socijalni identitet“, rekao je akademik Ivan Cifrić dodavši kako je riječ o osjećaju kulturne, nacionalno-vjerske, susjedsko-lokalne i obiteljske pripadnosti.

Ocijenio je kako Hrvati smatraju da im je posebno važna hrvatska povijest, prostor, kulturna dimenzija te mitska, koja se očituje u ideji države od Zvonimira do bana Jelačića.

Na utjecaj o osjećaju identiteta znatan broj ističe uspjehe hrvatskih športaša, Domovinski rat, hrvatsku povijest i Katoličku crkvu, rekao je dodavši kako je egzistencijska kriza otvorila put potrage za identitetom.

Ivan Cifrić (1946.) redoviti je profesor sociologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Godine 2000. dobio je Državnu nagradu za znanost. Objavio je više od stotinu znanstvenih i stručnih radova, među kojima 13 knjiga.

Vezane vijesti

'Genocidnost Hrvata', HAZU i 'košarica' Goldsteinu

'Genocidnost Hrvata', HAZU i 'košarica' Goldsteinu

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) od večeras ima 36 novih članova - 18 redovitih članova, osam dopisnih članova i deset članova… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 03.06.11. 23:22

Zaboravio je navesti najveću ljubav katoličkih hrvatskih domoljuba: €


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika