03.06.2011. / 15:57

Autor: Hina

Britanija hakirala Al-Kaidinu stranicu

Taj kibernetički napad se dogodio prošle godine kada je počeo izlaziti časopis na engleskom "Inspire", namijenjen muslimanima na Zapadu, a koji su pokrenuli pristaše Al-Kaide na Arapskom poluotoku (AQAP)

IlustracijaIlustracijaBritanski špijuni hakirali su stranicu Al-Kaide i upute za izradu ručnih bombi zamijenili receptima za "cupcakes", poslastice koje izgledaju poput mini torti, izvijestili su u petak mediji.

Taj kibernetički napad se dogodio prošle godine kada je počeo izlaziti časopis na engleskom "Inspire", namijenjen muslimanima na Zapadu, a koji su pokrenuli pristaše Al-Kaide na Arapskom poluotoku (AQAP).

Britanski obavještajci, smješteni u vladinu komunikacijskom stožeru (GCHQ), državnom centru za prisluškivanje, napali su taj internetski časopis od 67 stranica koji je bilo nemoguće čitati, a umjesto naslova "Kako napraviti bombu u kuhinji vlastite mame" postavili su recepte iz knjige "The Best Cupcakes in America" koju je izdala poznata Ellen DeGeneres, objašnjavaju britanski mediji.

The Washington Post je javio da je do akcije došlo nakon svađe između CIA-e i novoosnovanog američkog kibernetičkog zapovjedništva. Kako piše list, kibernetičko zapovjedništvo je htjelo blokirati Al-Kaidin časopis, ali je CIA odbila dati zeleno svjetlo za napad na "Inspire".

AQAP-u je trebalo dva tjedna da postavi ispravljenu verziju časopisa nakon što je sabotiran.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika